Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Στο βαθύ κόκκινο το ΕΣΥ- Τι αλλάζει στα SMS

Στο βαθύ κόκκινο το ΕΣΥ- Τι αλλάζει στα SMS

«Η πίεση στο ΕΣΥ στην Αττική είναι πλέον στο βαθύ κόκκινο». Αυτό τόνισε σε δραματικούς τόνους ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανακοινώνοντας σήμερα το απόγευμα το σχέδιο για το ΕΣΥ. Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένη Συνέντευξης Τύπου από το υπουργείο Υγείας, ο κ. Κικίλιας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσαν τα νέα πιο αυστηρά μέτρα του lockdown, που ομολογουμένως ουδείς τηρεί.

Οι νέοι περιορισμοί θα τεθούν σε ισχύ από το πρωί της Πέμπτης 4 Μαρτίουμέχρι τις 16 του μηνός, με εξαίρεση την Π.Ε. Λάρισας, λόγω του σεισμού.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, επέρχονται αλλαγές στον τρόπο εφαρμογής των 6 κωδικών αποστολής στο 13033:

-Στους κωδικούς 2 και 3 που αφορούν μετάβαση σε καταστήματα και τράπεζες, θα επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο εντός του οικείου δήμου και σε απόσταση μέχρι 2 χλμ από το σπίτι.

-Στον κωδικό 6 που αφορά άθληση ή βόλτα του κατοικιδίου, θα επιτρέπεται μόνο με ποδήλατο ή με τα πόδια. Δεν επιτρέπεται πλέον η χρήση αυτοκινήτου ή μοτοσυκλέτας και μετακίνηση σε άλλο δήμο για άθληση.

-Στον κωδικό 4, που αφορά μετακίνηση σε άτομο που έχει ανάγκη, τα ελεγκτικά όργανα έχουν οδηγίες να ζητούν διευκρινίσεις.

Οι περιοχές που μπαίνουν σε «βαθύ κόκκινο»

Στο «βαθύ κόκκινο» μπαίνουν οι περιοχές: Αττική, Αχαΐα, Αρκαδία, Θεσσαλονίκη, Λάρισα,Λευκάδα εκτός Μεγανησίου, Φθιώτιδα, Αργολίδα, Κορινθία, Θεσπρωτία, Άρτα, Σάμος, Βοιωτία, Χίος, Αιτωλοακαρνανία, Ρόδος, Ηράκλειο ο Δήμος Καλυμνίων και η Εύβοια εκτός Σκύρου.

Αλλά και οι υπόλοιπες περιοχές της χώρες κατατάσσονται στην κόκκινη κατηγορία αυξημένης επιτήρησης.

Μεταλλάξεις-ΜΕΘ

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην ταχεία διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης, ενώ επισήμανε ότι πλέον διασωληνώνονται και υγιείς νέοι άνθρωποι. Όπως είπε, οι μεταλλάξεις έφεραν και μια γενικότερη επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας σε μια σειρά από περιοχές, όπως στην Κρήτη, όπου εντοπίστηκε η βρετανική μετάλλαξη, και ο Εύοσμος όπου διαπιστώθηκε η νοτιοαφρικανική.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το σχέδιο για το ΕΣΥ είχε εκπονηθεί πέρυσι τέτοια εποχή και «το είχαμε εφαρμόσει εν μέρει στη Βόρεια Ελλάδα. Σήμερα έχουμε αρνητικό ρεκόρ με 2.702 κρούσματα και στην Αττική 1.269».

Όσον αφορά τις κλίνες εντατικής ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι στο Ιπποκράτειο προστίθενται 7 ΜΕΘ, ενώ τις επόμενες ημέρες θα γίνει προσθήκη 29 ΜΕΘ. Συγκεκριμένα 12 στον Ευαγγελισμός  10 στο Τζάνειο και 7 στο Ασκληπιείο.

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης τη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στη «μάχη» κατά της πανδημίας του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα:

-Το ΝΙΜΙΤΣ παραχωρεί στο δημόσιο 120 κλίνες και μετατρέπεται σε non covid νοσοκομείο, ενσωματώνοντας τις παθολογικές κλινικές του Ευαγγελισμού, του Γ. Γεννηματάς και του Ιπποκρατείου. Τα παραπάνω θα μετατραπούν σε κλινικές covid.

-Το Ερρίκος Ντυνάν παραχωρείται εθελούσια στο δημόσιο για μη covid περιστατικά.

-Το Σισμανόγλειο μετατρέπεται σε νοσοκομείο Covid περιστατικών.

-Το Ωνάσειο θα δέχεται όλα τα καρδιοχειρουργικά περιστατικά, ενώ Θριάσιο και Ασκληπιείο θα υποστηρίζονται από ιδιωτικά νοσοκομεία στις εφημερίες.

Ρ. Μελά

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ