Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΣτην τελική ευθεία για τις κάλπες το χρηματιστήριο

Στην τελική ευθεία για τις κάλπες το χρηματιστήριο

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές μπαίνει πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς απομένουν είκοσι συνεδριάσεις έως την κάλπη της 21ης Μαΐου, ενώ μένει να δούμε πως θα αντιδράσουν οι επενδυτές από Δευτέρα, ύστερα από την αναβάθμιση του outlook από τον οίκο αξιολόγησης S&P Global Ratings, που έθεσε την Ελλάδα στην τελική ευθεία για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Μολονότι ο οίκος δεν προχώρησε τώρα σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, δεδομένου ότι η χώρα βρίσκεται σε τροχιά κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης, εντούτοις αναφέρθηκε με πολύ καλά σχόλια στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, βελτίωσε τις προβλέψεις του για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 και εγκωμίασε τις ελληνικές τράπεζες. Συνάμα, υποβάθμισε τις ανησυχίες για το πολιτικό ρίσκο, τονίζοντας ότι και η επόμενη κυβέρνηση θα κινηθεί στην ίδια πορεία οικονομικής πολιτικής λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ύστερα από την αναβάθμιση των προοπτικών της Παρασκευής, η S&P θέτει την Ελλάδα στην τελική ευθεία για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, κάτι που θα συμβεί μέσα στο επόμενο 12μηνο, εφόσον δεν υπάρξουν ανατροπές στην πορεία της οικονομίας.

Το Χ.Α. έως ως τώρα άνοδο 19,52% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη το 4μηνο, εν μέσω αναβαθμισμένου προφίλ σε όγκους και τζίρους, με τους επενδυτές να εστιάζουν στη μεγάλη εικόνα, που γενικά, είναι θετική για την οικονομία, τις επιχειρήσεις, αλλά και το χρηματιστήριο. Ο FTSE 25 κερδίζει 19,70%, ο Mid Cap είναι στο +15,12%, ενώ οι τράπεζες κερδίζουν 30,90%.

Η αντίδραση της αγοράς

Μένει να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση της αγοράς από Δευτέρα, καθώς θυμίζουμε ότι ειδικά το πρώτο δίμηνο του έτους και έως το δυστύχημα των Τεμπών είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες άμεσης ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας, ενώ το τελευταίο διάστημα ο πήχης των προσδοκιών είχε χαμηλώσει.

Η αγορά, κρατώντας τις 1.100 μονάδες, απέχει πλέον μόλις 3% περίπου από τα υψηλά οκτώμισι ετών και τις 1.133 μονάδες που είχε βρεθεί την 1η Μαρτίου, ενώ, αναλόγως με το πως θα «διαβάσουν» οι επενδυτές τις εξελίξεις το προσεχές διάστημα μένει να δούμε αν θα «κινήσουν» τα θεμελιώδη δεδομένα και τα θετικά στοιχεία της οικονομίας και των επιχειρήσεων, ή αν θα κρατηθεί στάση αναμονής, έως ότου ξεδιαλύνει το τοπίο με τη δημιουργία κυβέρνησης.

Αν επικρατήσουν τα θεμελιώδη και τα θετικά στοιχεία της οικονομίας, τότε η αγορά κάλλιστα μπορεί να δει νέα υψηλά το επόμενο διάστημα, ενώ, όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μία μεγάλη έξαρση πάνω από την ζώνη των 1.200 μονάδων». Ακόμη και αν υπάρξει διόρθωση όμως, όπως ο ίδιος επισημαίνει, θα βρεθούν πολύ πιο εύκολα (νέοι) αγοραστές που θα συντηρήσουν το καλό και ενδιαφέρον κλίμα στην αγορά.

Το καλό είναι ότι έχει μπει ξανά στο παιχνίδι ο τραπεζικός κλάδος, που μετά από ένα διάστημα μετριοπαθούς συμπεριφοράς, την περασμένη εβδομάδα υπεραπέδωσε, έχοντας κέρδη 3,90%, με αιχμή την Eurobank που ξεχώρισε με άνοδο 6,73% αλλά και την Πειραιώς που «τράβηξε» την πλειονότητα των συναλλαγών, με φόντο την επικείμενη είσοδό της στο δείκτη MSCI Standard Greece προσεχώς, η οποία θα λειτουργήσει και πάλι σαν ένας μηχανισμός πρόσθετης ενίσχυσης της ελληνικής αγοράς με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από παθητικά funds.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ