Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΣπάνε τα κοντέρ οι εισηγμένες στα κέρδη του 2022

Σπάνε τα κοντέρ οι εισηγμένες στα κέρδη του 2022

Μολονότι υπάρχει χαρακτηριστική καθυστέρηση στις δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων χρήσης 2022, σε βαθμό που πιθανότατα να είναι η χειρότερη στην ιστορία του θεσμού ως προς τη συνέπεια των εταιρειών στην ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, τα έως τώρα αποτελέσματα της περυσινής περιόδου, κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ.

Από τη λήξη του 2022 έχουν περάσει πάνω από 105 ημέρες, δηλαδή πάνω από τρεις μήνες και ακόμη μια ολόκληρη… στρατιά εταιρειών δεν έχει ανακοινώσει μεγέθη. Παράλληλα, η προθεσμία επιμηκύνθηκε για τις 2 Μαΐου, δηλαδή πάνω από τέσσερις μήνες μετά τη λήξη της χρονιάς.

Την ώρα που υπάρχουν εισηγμένες που έχουν ανακοινώσει μεγέθη 1ου τριμήνου 2023, ενώ διεθνώς ήδη είναι πολλές οι επιχειρήσεις που έχουν δημοσιεύσει με συνέπεια μεγέθη 1ου τριμήνου, στο ελληνικό χρηματιστήριο η καθυστέρηση και η… ελαστικότητα στη διάταξη τείνει να γίνει μάστιγα.

Σε κάθε περίπτωση όμως, όσες επιχειρήσεις έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα, έχουν δείξει εξαιρετικό πρόσωπο, που παραπέμπει σε μεγέθη – ρεκόρ, ενώ φαίνεται πως το 2022 έχει ήδη περάσει στην ιστορία σαν η καλύτερη χρονιά για την κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών.

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «ακόμα και αν δεν έχουν ανακοινώσει ισολογισμούς οι υπόλοιπες 100 εταιρείες που απομένουν για να συμπληρωθούν οι πίνακες, αρκούν οι 57 δημοσιευμένοι ισολογισμοί για μια εξαιρετική από κάθε άποψη επίδοση».

Όπως επισημαίνει στην ανάλυσή του ο κ. Χατζηδάκης, από τις εταιρείες που έχουν ανακοινώσει μεγέθη, 34 έχουν δημοσιεύσει το μεγαλύτερο κύκλο εργασιών όλων των εποχών, 38 τα υψηλότερα λειτουργικά κέρδη όλων των εποχών και 26 την υψηλότερη καθαρή κερδοφορία στην ιστορία τους.

Αποτέλεσμα: Ο τζίρος έχει ξεπεράσει τα 87,2 δισ. ευρώ (+48%), τα λειτουργικά κέρδη βρίσκονται μια ανάσα από τα 12 δισ. (+42%) και η καθαρή κερδοφορία έχει πλέον μπει σε δεκαψήφια μεγέθη (10,2 δισ. ευρώ) αυξημένη κατά 41% σε σχέση με πέρυσι.

Στις κυρίαρχες τάσεις στους κλάδους που διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα περιλαμβάνονται οι τράπεζες οι οποίες σταδιακά ενδυναμώνουν το οργανικό τους αποτέλεσμα και οι εταιρείες ενέργειας και διύλισης. Και επιμέρους, ωστόσο, απαντώνται περιπτώσεις που εκμεταλλεύθηκαν τη δυναμική του Τουρισμού (Autohellas, Μοτοδυναμική, Aegean Airlines, ΟΛΠ) για να καταγράψουν τις καλύτερες επιδόσεις της ιστορίας τους.

Ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει πως ρόλο στα μεγέθη – ρεκόρ ασφαλώς έχει παίξει ο πληθωρισμός που έχει «φουσκώσει» τις τιμές και όλες τις γραμμές μεγεθών, όμως – σε κάθε περίπτωση – η αύξηση που καταγράφεται σε όλες τις βασικές γραμμές της δραστηριότητας και της κερδοφορίας ξεπερνάει μακράν τον παράγοντα του πληθωρισμού.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ