Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΣκρέκας: Μέτρα για τη στήριξη των ευάλωτων από το ράλι τιμών στην...

Σκρέκας: Μέτρα για τη στήριξη των ευάλωτων από το ράλι τιμών στην ενέργεια

Άμεσα μέτρα για την ανάσχεση των επιπτώσεων του ράλι τιμών στην ενέργεια προανήγγειλε υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο πλαίσιο του διαδικτυακού συνεδρίου με κεντρικό θέμα «Η Ελλάδα κι ο μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ», που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). 

«Πρέπει να λάβουμε άμεσα μέτρα για να υποστηρίξουμε όλους τους πολίτες και ειδικά τους πλέον ευάλωτους. Αυτό το “ράλι” των τιμών στην ενέργεια ειδικά στο φυσικό αέριο, αλλά και στο πετρέλαιο, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στα νοικοκυριά», τόνισε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι «σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να δείξουμε στους πολίτες ότι η ενεργειακή μετάβαση δεν ευθύνεται για την αύξηση του ενεργειακού κόστους» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να δείξουμε τη σταδιακή μείωση των τιμών της ενέργειας τα προσεχή χρόνια, με τη διείσδυση των ΑΠΕ».

Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση και ειδικά το υπ. Ενέργειας με το Υπ. Οικονομικών εξετάζει μια οριζόντια επιδότηση για όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο στο μοντέλο του ρεύματος. Εκτιμάται, δε, ότι  ένα ποσό γύρω στα100 εκατ. ευρώ για το τελευταίο τρίμηνο του έτους θα είναι αρκετό για να στηρίξει τους καταναλωτές.

Πηγές χρηματοδότησης αναμένεται να είναι αφενός ο Προϋπολογισμός με 80 εκατ. κι το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης με 20 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που θα συσταθεί για την επιδότηση του ρεύματος, θα εισρεύσουν 200 εκατ. ευρώ έναντι του αρχικού κονδυλίου των 150 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 200 εκατ., τα 180 εκατ. προορίζονται για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος. 

Ήδη πάντως προωθείται η χορήγηση επιδόματος φυσικού αερίου λόγω των μεγάλων αυξήσεων στο ενεργειακό κόστος. Χτες μάλιστα με τροπολογία που κατατέθηκε από την κυβέρνηση (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υπουργείο Οικονομικών) στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Κύρωση της από 26.7.2021 τροποποίησης και αντικατάστασης της από 3.6.2019 επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς για το Έργο VI της από 6.9.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος “Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος” και του Ελληνικού Δημοσίου, προωθήθηκε η σύσταση του ειδικού λογαριασμού με την ονομασία «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης», για την επιδότηση των νοικοκυριών τόσο για τους λογαριασμούς ρεύματος όσο και φυσικού αερίου. 

Διαχειριστής του ειδικού λογαριασμού ορίζεται η ΔΑΠΕΕΠ, ενώ γίνεται πρόβλεψη χρηματοδότησης του λογαριασμού και από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρεται «με κοινή απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών δύναται να παρέχεται από τον ειδικό λογαριασμό επιδότηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και να πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων ως έκπτωση από τους προμηθευτές φυσικού αερίου. Δικαιούχοι της επιδότησης είναι οι οικιακοί καταναλωτές φυσικού αερίου.

Με κοινή απόφαση των υπουργών περιβάλλοντος και ενέργειας και οικονομικών καθορίζονται οι δικαιούχοι καταναλωτές λαμβάνοντας υπόψη οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια για τη χορήγηση της επιδότησης, το ύψος επιδότησης σε ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, η διαδικασία, ο τρόπος και ο χρόνος χορήγησής της, ο χρόνος εκκαθάρισης, η περίοδος κατανάλωσης, ανώτατα και κατώτατα όρια καταναλώσεων καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη χορήγηση της επιδότησης».

Γιώργος Αλεξάκης

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ