Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΣιδηροδρομικό δυστύχημα: Σήμερα η απολογία του σταθμάρχη

Σιδηροδρομικό δυστύχημα: Σήμερα η απολογία του σταθμάρχη

Νέα προθεσμία για να απολογηθεί έλαβε ο σταθμάρχης της Λάρισας για το δυστύχημα στα Τέμπη, που οδηγήθηκε χθες μεσημέρι στο ανακριτικό γραφείο.

Ο 59χρονος σταθμάρχης της Λάρισας Β.Μ. οδηγήθηκε χθες στο γραφείο του ανακριτή, προκειμένου να απολογηθεί για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ωστόσο ζήτησε και έλαβε προθεσμία για την Κυριακή στις 11:00.

Σημειώνεται πως ο σταθμάρχης βρίσκεται αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες για την τραγωδία με τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη, καθώς η ποινική δίωξη σε βάρος του αφορά σε ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και σωματικές βλάβες με τον ίδιο ποινικό χαρακτηρισμό, καθώς και για διατάραξη της ασφάλειας συγκοινωνιών από το οποίο προήλθε ως αποτέλεσμα θάνατος πολλών ατόμων, αδίκημα που με βάση πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα (άρθρο 291) επισύρει ποινές από 10 χρόνια κάθειρξη ως και ισόβια.

Ο σταθμάρχης, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, έχει αναλάβει την ευθύνη, στο πλαίσιο που του αναλογεί, ενώ έκανε λόγο για ένα μοιραίο λάθος το οποίο απέδωσε στην κακιά ώρα. Παρότι αρχικά υποστήριξε ότι το δυστύχημα οφείλεται σε λάθος του συστήματος, λέγοντας ότι το κατάλαβε όταν πληροφορήθηκε τι είχε συμβεί, τελικώς παραδέχθηκε ότι τροχοδρόμησε την επιβατική αμαξοστοιχία σε λάθος ράγες.

«Με 40 ημέρες σταθμάρχης δεν γίνεσαι»

Σύμφωνα με τους συναδέλφους του ο σταθμάρχης ήταν άπειρος. Είχε αναλάβει καθήκοντα μόλις τον περασμένο Ιανουάριο και δεν θα έπρεπε να είναι μόνος του σε μία μάλιστα δύσκολη βάρδια όπως είναι η βραδινή και σε ένα κομβικό σημείο όπως ο σταθμός της Λάρισας, είπε στην ΕΡΤ συνταξιούχος μηχανικός – εκπαιδευτής μηχανοδηγών.

Αποκαλυπτική είναι η μαρτυρία του πρώην σταθμάρχη Βόλου, ο οποίος μιλώντας στο MEGA εξήγησε τη δυσκολία του σταθμού της Λάρισας, αλλά δηλώνει πως με 40 ημέρες σ’ αυτόν κυρίως τον σταθμό δεν μπορείς να είσαι σταθμάρχης.

Ο Γιώργος Αποστολέρης, πρώην σταθμάρχης Βόλου σχολίασε: «Είναι από τους δυσκολότερους σταθμούς, είναι ιδιαίτερος σταθμός και ο φόρτος εργασίας είναι μεγάλος εκεί. Στο παρελθόν υπήρχαν δύο σταθμάρχες και υπήρχε και τηλεδιοίκηση με δυο υπαλλήλους. Με 40 μέρες δεν γίνεσαι σταθμάρχης όταν μάλιστα έχει έναν τέτοιο φόρτο εργασίας.»

Μνημόσυνο για τα θύματα της τραγωδίας

Σήμερα – Κυριακή της Ορθοδοξίας – μετά από απόφαση της Ιερά Συνόδου θα τελεστεί μνημόσυνο για τα θύματα της τραγωδίας σε όλους τους ναούς της χώρας.

Το δράμα συνεχίζεται για τις οικογένειες των θυμάτων από τη μοιραία σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη καθώς οι κηδείες που ξεκίνησαν από την Παρασκευή -και θα συνεχίζονται όσο οι σοροί ταυτοποιούνται- ραγίζουν καρδιές.

Εξακολουθεί η διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων, στα οποία προστέθηκε ένα ακόμη άτομο, μετά από την εξέταση δειγμάτων στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛΑΣ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ταυτοποιημένων θυμάτων του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη στα 55, σύμφωνα με την Αστυνομία που διενεργεί το μακάβριο έργο της αναγνώρισης.

Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών είναι μέχρι στιγμής 57. Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., υπάρχουν και δύο δείγματα βιολογικού υλικού από αυτό που έχουν δώσει συγγενείς, τα οποία δεν ταιριάζουν με αυτά των νεκρών. Αυτό δεν αποκλείεται να διαφοροποιήσει λίγο τον τελικό αριθμό των θυμάτων, αλλά ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες της εργαστηριακής έρευνας, καθώς από την Πυροσβεστική εστάλη και άλλο δείγμα από τον τόπο του δυστυχήματος. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, πρόκειται για ανθρώπινο μέλος που εντοπίστηκε κατά την μετακίνηση της μηχανής της εμπορικής αμαξοστοιχίας το βράδυ της Παρασκευής.

Εν τω μεταξύ, συγγενείς και φίλοι αποχαιρετούν σήμερα στις 12 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, στο Κολχικό Θεσσαλονίκης, την Σοφία-Ελένη Ταχμαζίδου, ανιψιά του δημάρχου Λαγκαδά, Ιωάννη Ταχματζίδη. Η 31χρονη επέβαινε στη μοιραία αμαξοστοιχία και αγνοείτο αυτές τις μέρες όπως και δεκάδες ακόμα άτομα.

Παραιτήθηκε από την ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων ο Αθ. Ζηλιασκόπουλος –

Στο μεταξύ χθες ο καθηγητής Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος ανακοίνωσε την παραίτηση του από την ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα διερευνήσει τα αίτια της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη και στη θέση τοποθετείται ο Χρήστος Πυργίδης καθηγητής σιδηροδρομικής του ΑΠΘ.

Ο κ Ζηλιασκόπουλος αναφέρει σε δήλωση του: «Μετά την τοποθέτησή μου ως μέλους της επιτροπής διερεύνησης των αιτιών του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, υπό την ιδιότητα μου ως καθηγητή μεταφορών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ακολούθησε σειρά δηλώσεων και δημοσιευμάτων εκ μέρους πολιτικών προσώπων που με αφορούσαν, σχετικά με την παρελθούσα θητεία μου ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ. Λόγω της ιδιαίτερης βαρύτητας της Επιτροπής, για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, δεν θα ήθελα η ιδιότητα μου εκείνη να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για να πληγεί η ακεραιότητα και η αμεροληψία των εργασιών και του πορίσματος της Επιτροπής. Για τον λόγο αυτό, δεν θα αναλάβω τα καθήκοντα μου στην Επιτροπή και παραμένω στη διάθεση της πολιτείας, στο μέτρο που μπορώ να φανώ χρήσιμος λόγω της ειδικότητάς μου».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ