Σάββατο, Ιανουάριος 25, 2025
Σάββατο, Ιανουάριος 25, 2025
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΣε διαβούλευση η νέα Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη-Μείωση της Φτώχειας

Σε διαβούλευση η νέα Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη-Μείωση της Φτώχειας

Σε δημόσια διαβούλευση στον διαδικτυακό τόπο www.opengov.gr έχει αναρτηθεί η νέα «Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη και Μείωση της Φτώχειας» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων(http://www.opengov.gr/minlab/?p=5140). Στη Στρατηγική καταγράφονται οι κεντρικοί άξονες του Υπουργείου για μία ολοκληρωμένη πολιτική πρόληψης και καταπολέμησης του κοινωνικού και εργασιακού αποκλεισμού, κυρίως των ειδικών και ευάλωτων ομάδων, και μείωσης της φτώχειας. Οι άξονες αυτοί θα αποτελέσουν «πυξίδα» για την βέλτιστη κατανομή των εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων (από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και άλλους πόρους) που θα κατευθυνθούν στον «πυλώνα» της κοινωνικής συνοχής.

Η Στρατηγική περιλαμβάνει 282 Δράσεις από 11 Υπουργεία, Περιφέρειες και Δήμους, οι οποίες καλύπτουν τους εξής τέσσερις Επιχειρησιακούς Άξονες(σχήμα 1):

  1. Πρόσβαση σε επαρκείς πόρους και βασικά υλικά– Αφορά σε 49 δράσεις που καλύπτουν τον Γενικό Πληθυσμό, με έμφαση στα Άτομα σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και Αστέγους. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα στέγασης, επιδόματα μακροχρόνιων και άλλων ανέργων, επιδόματα παιδιού και γέννησης, επιδόματα ΑμεΑ, οικονομικές ενισχύσεις φοιτητών κλπ.
  2. Πρόσβαση σε αποτελεσματικότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες – Αφορά σε 149 δράσεις που καλύπτουν άτομα σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, ΑμεΑ, παιδιά, ηλικιωμένους, αστέγους, , γυναίκες θύματα βίας και κακοποίησης, άλλες ευάλωτες ειδικές ομάδες (π.χ. Ρομά). Περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, δράσεις για να αναβαθμιστούν οι υφιστάμενες υπηρεσίες για ΑμεΑ, αλλά και ο μηχανισμός αξιολόγησης της αναπηρίας (πχ Ενιαία Ηλεκτρονική Πλατφόρμα ΚΕΠΑ), να στηριχθούν γυναίκες θύματα βίας και κακοποίησης, να λειτουργήσουν Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, να ενισχυθεί η προσχολική εκπαίδευση, να βελτιωθεί η πρόσβαση σε υπηρεσίες των ευπαθών ομάδων πληθυσμών κλπ.
  3. Ένταξη στην αγορά εργασίας, βελτίωση της απασχολησιμότητας και πρόσβαση στην απασχόληση – Αφορά σε 64 δράσεις που καλύπτουν Ανέργους και εργαζόμενους σε επισφάλεια, όπως η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε ανέργους, η στήριξη κοινωνικής επιχειρηματικότητας, η πρόσβαση ευάλωτων ομάδων σε προγράμματα μη τυπικής εκπαίδευσης και άτυπης μάθησης, η επανακατάρτιση ανέργων, η πρόσβαση σε προγράμματα ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης κλπ.
  4. Διακυβέρνηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη και Μείωση της Φτώχειας – Αφορά σε 20 δράσεις για την θεσμική και επιχειρησιακή ενίσχυση, αλλά και την ψηφιακή αναβάθμιση του συστήματος συντονισμού, παρακολούθησης και αξιολόγησης της Εθνικής Στρατηγικής.
    Σχήμα 1. Επιχειρησιακοί Άξονες της Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη και Μείωση της Φτώχειας

Η Στρατηγική, η οποία καλύπτει όλες τις ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες, έχει σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπόψη πως:

➢ Τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εκτιμώνται σε 698.454 (σε σύνολο 4.123.242 νοικοκυριών) και τα μέλη τους σε 1.881.600 (σε σύνολο 10.534.857 του πληθυσμού της χώρας),
➢ Με τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (συντάξεις και επιδόματα) το ποσοστό κινδύνου φτώχειας για το σύνολο του πληθυσμού μειώνεται από 48,4% σε 17,9%.
➢ Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 ήταν ιδιαίτερα αρνητικές για την οικονομία και την κοινωνία.
Σημειώνεται τέλος ότι οι ενέργειες για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής θα παρακολουθούνται και θα συντονίζονται από τη Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων. Οι δράσεις που περιλαμβάνονται σε αυτήν θα αξιολογούνται και θα τροφοδοτούν τα ετήσια σχέδια δράσης όχι μόνο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αλλά και των υπολοίπων συναρμόδιων Υπουργείων που ασκούν κοινωνική πολιτική και συμμετείχαν στην εκπόνησή της.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιουνίου. Δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, κοινωνικοί εταίροι και όλοι οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμμετάσχουν καταθέτοντας σχόλια και προτάσεις.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ