Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΣενάριο για ανακοίνωση παράτασης των φορολογικών δηλώσεων «εδώ και τώρα»

Σενάριο για ανακοίνωση παράτασης των φορολογικών δηλώσεων «εδώ και τώρα»

Το ενδεχόμενο να λύσει «εδώ και τώρα» την αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων φορολογουμένων και να ανακοινώσει την παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Μέχρι και χθες, είχαν υποβληθεί 3,79 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις έναντι 5,3 εκατομμυρίων το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι και έναντι 6,4 εκατομμυρίων δηλώσεων που πρέπει να υποβληθούν φέτος συνολικά. Αυτή την εβδομάδα, δεν αναμένονται μεγάλες επιδόσεις λόγω του καύσωνα. Είχε προηγηθεί και από την προηγούμενη εβδομάδα το λάθος της ΑΑΔΕ με τους παρακρατούμενους φόρους που προκάλεσε αναστάτωση και χιλιάδες τηλεφωνήματα στα λογιστικά γραφεία με αποτέλεσμα η κατάσταση να επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο. Έχουμε φτάσει στο σημείο να απαιτούνται περισσότερες από 130.000 δηλώσεις σε ημερήσια βάση για να κλείσει ομαλά η διαδικασία «επίδοση» που μπορεί να δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί εν μέσω καύσωνα και θερινών διακοπών.

Το οικονομικό επιτελείο καλείται να λάβει δύο αποφάσεις. Η πρώτη αφορά στο πότε θα ανακοινωθεί ο χρόνος παράτασης. Οι «παλαιότεροι» υποστηρίζουν το «δόγμα» του ότι οι παρατάσεις ανακοινώνονται την τελευταία στιγμή προκειμένου να «πιεστεί» το σύστημα να υποβάλλει δηλώσεις μέχρι την τελευταία στιγμή. Οι «νεότεροι» πάλι, βλέποντας τις αντιδράσεις των λογιστών να πολλαπλασιάζονται, ισχυρίζονται ότι δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί όλη η λογιστική κοινότητα υπό τέτοια πίεση τη στιγμή μάλιστα που βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας με ότι αυτό συνεπάγεται και τις υποχρεώσεις που έχουν φορτωθεί οι λογιστές και οι φορολογούμενοι. Με βάση τις πληροφορίες, το πιθανότερο είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών θα «αφουγκραστεί» την αγορά και θα ανακοινώσει άμεσα την παράταση προκειμένου να μπορέσει και ο λογιστικός κόσμος να οργανώσει καλύτερα τις άδειες.

Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με αυτή καθ’ αυτή την νέα προθεσμία. Υπάρχει το σενάριο παράτασης των δύο εβδομάδων (μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη) το οποίο αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες. Υπάρχει και το σενάριο για παράταση μέχρι τέλος του Σεπτεμβρίου το οποίο όμως θα προκαλέσει αλλαγή και στο χρονοδιάγραμμα πληρωμής του φόρου εισοδήματος αλλά και στο χρονοδιάγραμμα πληρωμής του ΕΝΦΙΑ. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ