Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΣΕΒ: "Υπαρξιακή η πρόκληση" της ενέργειακής κρίσης για τη βιομηχανία

ΣΕΒ: “Υπαρξιακή η πρόκληση” της ενέργειακής κρίσης για τη βιομηχανία

Νέο σήμα του ΣΕΒ για δραστικές παρεμβάσεις έστειλε ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος του Συνδέσμου  Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και Πρόεδρος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ μιλώντας στο  CEO Initiative 2022.

Συγκεκριμένα, σε συνέχεια παρεμβάσεων που ήδη έχει κάνει ο ΣΕΒ αλλά και ο ίδιος, ο κ.Παπαλεξόπουλος αφού προέβλεψε ότι το πρόβλημα της ενέργειας θα διαρκέσει 5 χρόνια, “ίσως και παραπάνω”,  επεσήμανε την ανάγκη να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων προκειμένου να “μην έχουμε ζημιές μακροπρόθεσμα”. 

Σημείωσε δε ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία αντιμετωπίζει “υπαρξιακή πρόκληση” εξαιτίας της αύξησης του ενεργειακού κόστους σε μια σειρά από κλάδους όπως η χημική βιομηχανία, ο χάλυβας, το τσιμέντο, η αυτοκινητοβιομηχανία.  “Έχει κλείσει το 60% της παραγωγής αμμωνίας, εισάγουμε αμμωνία από την Αμερική, αντίστοιχα βλέπουμε αύξηση των εισαγωγών σε τσιμέντο, χάλυβα, χημική βιομηχανία. Χάνουμε παραγωγή στον άνθρακα χωρίς όφελος περιβαλλοντικό, απλώς μετατοπίζεται η παραγωγή”, σημείωσε.

Εξήγησε ότι εφόσον το φυσικό αέριο συναντά εμπόδια, είναι θεμιτό να επιστρέψουμε σε ανθρακικές λύσεις προσωρινά αλλά τόνισε ότι η μακροχρόνια στόχευση είναι να επιταχύνουμε την πράσινη μετάβαση και να διασφαλίσουμε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στην Ευρώπη μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

“Χάνουμε θέσεις εργασίας χωρίς περιβαλλοντικό όφελος”, σημείωσε χαρακτηριστικά αναφερόμενος και στην μεγάλη πρόκληση που θέτει η πράσινη μετάβαση.

Επώδυνο διάστημα

Όπως μάλιστα τόνισε ο πράσινος μετασχηματισμός της παραγωγικής διαδικασίας είναι σε μακροπρόθεσμη βάση η λύση, αλλά -ρεαλιστικά μιλώντας-, όπως τόνισε ο κ. Παπαλεξόπουλος, στο ενδιάμεσο διάστημα θα υπάρξουν δυσκολίες που θα δοκιμάσουν τους αδύνατους, θα δημιουργήσουν νικητές και χαμένους. “Κατά την άποψή του η Ευρώπη παίζει έναν ηγετικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια αλλά -κι εδώ ρεαλιστικά μιλώντας- δεν μπορεί να θεωρείται αυτοσκοπός η επιτυχία της, η οποία έχει νόημα εφόσον συνδέεται με πρόοδο στο παγκόσμιο επίπεδο” τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος αναφέρθηκε στην ανατροπή του ευρωπαϊκού ενεργειακού σχεδιασμού και στα προβλήματα που αναμένεται να έχουμε τον επόμενο χειμώνα τονίζοντας ότι η Ευρώπη θα έχει δομικό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας για αρκετά χρόνια στο μέλλον, με ανταγωνιστικό μειονέκτημα στο κόστος ενέργειας.

“Η επικείμενη ύφεση και η πολιτική αστάθεια θέτει άλλη μια δύσκολη προτεραιότητα. Η γεωπολιτική αστάθεια καθιστά ακόμα πιο δύσκολη οποιαδήποτε συνεννόηση σε παγκόσμιο επίπεδο στην παρούσα φάση” ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Ατζέντα λύσεων

Υπενθυμίζεται ότι ατζέντα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας των βιομηχανικών επιχειρήσεων έθεσαν πριν λίγες μέρες εκπρόσωποι του κλάδου κατά τη συνάντηση που είχε η Επιτροπή Ενέργειας του ΣΕΒ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, με τον Υπουργό κ. Κώστα Σκρέκα και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το καμπανάκι του του ΣΕΒ και στη συνάντηση στο ΥΠΕΝ ήταν ηχηρό όπως και το πλαίσιο αντιμετώπισης του όλου ζητήματος που αφορά και την επιβίωση της παραγωγικής της βάσης. Είναι ενδεικτικό ότι με βάση τον ΣΕΒ, τα μέλη της Επιτροπής ανέδειξαν τον κρίσιμο ρόλο της βιομηχανίας ως πυλώνα ανάπτυξης, επενδύσεων και απασχόλησης, αλλά αναφέρθηκαν και στην κρίσιμη κατάσταση που ήδη βιώνουν οι ευρωπαϊκές χώρες, όπου η αναστολή λειτουργίας εργοστασίων και η πρόθεση μετεγκατάστασης τους σε τρίτες χώρες εκτός ΕΕ αναμένεται να έχει αρνητικές συνέπειες στο παραγωγικό δυναμικό. 

Έκαναν λόγο, δε, και ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας, για υπαρξιακή κρίση που διέρχεται η ευρωπαϊκή παραγωγή αλλά και περιέγραψαν το  δομικό πλέον ανταγωνιστικό μειονέκτημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη (και η Ελλάδα εντός αυτής) τα επόμενα αρκετά χρόνια.

Για την άμεση, μάλιστα,  αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και τη μακροχρόνια εξασφάλιση ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, που είναι κλειδί για την επίτευξη των φιλόδοξων κλιματικών στόχων η Επιτροπή παρουσίασε 5 συγκεκριμένες προτάσεις. Εστίασε, δε, στην προώθηση ενός βιώσιμου πλαισίου για τις διμερείς συμβάσεις, αλλά και την επιτάχυνση στη χορήγηση όρων και αδειών σύνδεσης, ειδικά των έργων ΑΠΕ, συμπεριλαμβανομένων καιν των υποδομών αυτοπαραγωγής.

Συγκεκριμένα:

1.       Συμμετοχή στη διακοψιμότητα. Η βιομηχανία, ήδη, εφαρμόζει δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης και μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας συνεισφέροντας σημαντικά στην εθνική προσπάθεια ενώ προτίθεται να συμμετάσχει στο μηχανισμό βραχυπρόθεσμης διακοψιμότητας ηλεκτρικής ενέργειας. Τονίστηκε όμως η ανάγκη λειτουργίας του μηχανισμού με τρόπο που δεν πλήττει την εύρυθμη λειτουργία της.

2.       Διμερείς συμβάσεις. Ο τρόπος λειτουργίας της αγοράς ενέργειας πρέπει να διευκολύνει τη σύναψη διμερών συμβάσεων και να μην ανατρέπει στην πράξη το σχεδιασμό και τις συμφωνίες μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών ενέργειας. Η ευθυγράμμιση με τους κανονισμούς της ΕΕ για την εξαίρεση των διμερών συμβάσεων από τα ανώτατα όρια εσόδων, θα δημιουργήσει αμοιβαία οφέλη για όλα τα μέρη. 

3.       Υποδομές διασύνδεσης και ταχύτερη αδειοδότηση. Η επιτάχυνση των έργων εσωτερικών διασυνδέσεων στα δίκτυα θα συμβάλει στη μείωση της εξάρτησης από καύσιμα υψηλότερων ρύπων (πχ diesel/mazut) αλλά και στη μείωση του κόστους ενέργειας με πολλαπλά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Είναι εξαιρετικά αναγκαία παράλληλα, η επιτάχυνση στη χορήγηση όρων και αδειών σύνδεσης, ειδικά των έργων ΑΠΕ.

4.       Πολυετείς διασυνοριακές συνδέσεις. Το υφιστάμενο καθεστώς με διασυνοριακές διασυνδέσεις μικρής χρονικής διάρκειας λειτουργεί αποτρεπτικά στη δημιουργία οικονομιών κλίμακας και την επιτάχυνση των επενδύσεων. Προτάθηκε η θεσμοθέτηση διαδικασιών για πολυετή δικαιώματα (άνω των 5 ετών) στις διασυνοριακές διασυνδέσεις με άλλα κράτη.

5.       Ενεργειακή εξοικονόμηση παντού. Αναδείχθηκε η ευκαιρία που δημιουργείται από την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια, εγκαταστάσεις επιχειρήσεων, νοικοκυριά και μεταφορές, συμπληρωματικά της βιομηχανίας. Συζητήθηκαν προτάσεις που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη διατήρηση χαμηλών τιμών όπως η τακτική συντήρηση συστημάτων θέρμανσης/ψύξης, η τήρηση της λελογισμένης εσωτερικής θερμοκρασίας των κτιρίων/γραφείων, η απενεργοποίηση συστημάτων ψύξης/θέρμανσης σε κενούς χώρους.

Ευκαιρίες

Ο κ. Παπαλεξόπουλος στην εκδήλωση  CEO Initiative 2022  σημείωσε ότι οι κρίσεις κρύβουν και ευκαιρίες. “Μέσα σε αυτή την κρίση κρύβονται εκπληκτικές ευκαιρίες και πρέπει κανείς να μην κυριεύεται μόνο από την αντιμετώπιση αρνητικών προκλήσεων αλλά και να χτίζει καινούργια πράγματα”, ανέφερε σχετικά.

Πάντως παρά τις χαμηλές προσδοκίες ευρύτερα εξέφρασε αισιοδοξία για την προοπτική της Ελλάδας. “Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια είναι σε καλύτερη μοίρα από την Ευρώπη γενικότερα. Είναι στο χέρι μας να πάμε σαφώς καλύτερα ακόμη κι αν η Ευρώπη αντιμετωπίσει ύφεση. Άρα, να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες στην Ελλάδα. Ως κόσμος, το κατά πόσο θα φτάσουμε στο 2050 με καθαρό μηδέν, είμαι αισιόδοξος αλλά έχουμε και πολλά σκαμπανεβάσματα για να φτάσουμε εκεί”, πρόσθεσε.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ