Κυριαρχεί η πράσινη ενέργεια στην εβδομαδιαία καταγραφή για το περασμένο επταήμερο. Συγκεκριμένα το εθνικό μείγμα παραγωγής διαμορφώθηκε ως εξής:
Από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) προήλθε το 70%, από φυσικό αέριο το 25% και από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά το 5%. Μηδενική ήταν η συνεισφορά του λιγνίτη και των καθαρών εισαγωγών.
Σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, παρατηρήθηκε αύξηση στα μερίδια των ΑΠΕ (ήταν στο 50%) και των μεγάλων υδροηλεκτρικών (ήταν στο 4%), ενώ καταγράφηκε πτώση στα μερίδια του φυσικού αερίου (ήταν στο 42%) και του λιγνίτη (ήταν στο 4%), ενώ υπήρξε πάλι μηδενική συνεισφορά των καθαρών εισαγωγών.
Σημειώνεται, ότι στο έκτακτο μέτρο της διακοπής της δυναμικότητας στις διασυνδέσεις της Ελλάδας με Βουλγαρία, Ιταλία, Β. Μακεδονία, Αλβανία και Τουρκία προκειμένου να διασφασλιστεί η ομαλή λειτουργία του συστήματος, προχώρησε ο ΑΔΜΗΕ τις ημέρες των εορτών του Πάσχα. Η διακοπή αφοροούσε μόνο τις εισαγωγές στην περίοδο από τις 3 ως τις 7 Μαΐου, δηλαδή την περίοδο του Πάσχα όπου παραδοσιακά η ζήτηση είναι χαμηλή.
Αυτό, με βάση όσα αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, οφείλεται στο ότι καταγράφεται μεγάλη αύξηση της παραγωγής ΑΠΕ κατά τις μεσημεριανές ώρες το τελευταίο χρονικό διάστημα που οδηγεί σε υπερβολικά υψηλή προσφορά σε σχέση με τη ζήτηση στη χώρα, που λόγω και των αργιών και του ήπιου καιρού είναι χαμηλή.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και φυσικό αέριο ανήλθε σε 571,663 MWh και 209,418 MWh αντίστοιχα την περασμένη εβδομάδα, ενώ η παραγωγή ενέργειας από τα νερά έφτασε τις 40,355 MWh.
Ανεβαίνει η πράσινη ενέργεια στην Ελλάδα
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις πρώτες θέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά στη διείσδυση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή πλασάρεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση του βρετανικού ανεξάρτητου ενεργειακού think tank «Ember» που δημοσιεύθηκε χθες (Global Electricity Review 2024).
Ειδικότερα, σχετικά με την παραγωγή των φωτοβολταϊκών, η Χιλή συνεχίζει να κατέχει το υψηλότερο μερίδιο ηλιακής παραγωγής στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας (20% το 2023 από 17% το προηγούμενο έτος) και ακολουθεί η Ελλάδα με το δεύτερο υψηλότερο μερίδιο (19%) στον κόσμο, η Ουγγαρία (18%) και η Ολλανδία (17%).
Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Αυστραλία, η Ισπανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και το Ισραήλ. Ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι στο 5,5%. Οι μελετητές δεν περιέλαβαν στην κατάταξη χώρες με λιγότερες από 5 TWh (τεραβατώρες) ηλιακής παραγωγής.
Στην αιολική ενέργεια, η Κίνα «οδηγεί» τον κόσμο. Παρήγαγε 886 τεραβατώρες (TWh) από τον άνεμο το 2023, υπερδιπλάσιες από ό,τι οι Ηνωμένες Πολιτείες (425 TWh) και έξι φορές περισσότερο από την παραγωγή της Γερμανίας (137 TWh). Συνολικά 32 χώρες παρήγαγαν από αιολικά πάρκα το 2023 περισσότερο από το ένα δέκατο του ηλεκτρικού ρεύματος που χρειάζονταν. Η Δανία είχε πέρυσι το υψηλότερο μερίδιο παραγωγής αιολικής ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας με 58% (από 54% το 2022), σημειώνοντας νέο υψηλό ρεκόρ. Η Ιρλανδία κατέχει για το 2023 το δεύτερο υψηλότερο μερίδιο με 36% και ακολουθούν η Πορτογαλία (29%), η Μεγάλη Βρετανία (28%), η Γερμανία (27%), η Ολλανδία (24%), η Ισπανία (24%), η Ελλάδα (22%), η Σουηδία (21%) και το Βέλγιο (18,5%). Οι σκανδιναβικές χώρες της Σουηδίας (3.317 kWh), της Δανίας (3.316 kWh), της Νορβηγίας (2.769 kWh) και της Φινλανδίας (2.643 kWh) πρωτοστατούν στον πλανήτη, καταλαμβάνοντας τις τέσσερις πρώτες θέσεις στην παραγωγή αιολικής ενέργειας κατά κεφαλήν. Σύμφωνα με τους μελετητές του Ember, η ηλιακή και η αιολική ενέργεια θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του μελλοντικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας παρέχοντας σχεδόν το 70% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2050.
Μάλιστα, προοδευτικά ενισχύεται η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ, με την έναρξη λειτουργίας νέων φωτοβολταϊκών και αιολικών έργων. Είναι ενδεικτικό, εξάλλου, ότι πέρυσι προστέθηκαν στο σύστημα και το δίκτυο διανομής σταθμοί με λειτουργική ενίσχυση συνολικής ισχύος 1.700 Μεγαβάτ.