Με θετικό πρόσημο θα συνεχίσει να κινείται τα επόμενα χρόνια, έως και το 2025, η αγορά των smartphones, σύμφωνα με το Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker της IDC.Την τρέχουσα χρονιά μάλιστα αναμένεται να καταγράψει την καλύτερη επίδοση των τελευταίων πέντε ετών, φτάνοντας το 1,38 δισ. μονάδες, μια αύξηση δηλαδή της τάξης του 7,7% μέσα σε ένα έτος.
Ανοδικά, αλλά με χαμηλότερους ωστόσο ρυθμούς αναμένεται να κινηθεί και το 2022, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι θα διατεθούν διεθνώς 1,43 δισ. συσκευές, (+ 3,8% σε σχέση με την τρέχουσα χρήση).
Όσο για τον μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) εκτιμάται ότι θα παραμείνει στο 3,7% τουλάχιστον έως το 2025, αυξάνοντας τις προσδοκίες στο σύνολο του κλάδου.
Ώθηση στην προαναφερθείσα ανάπτυξη θα δώσει και η έλευση του 5G, η οποία θα αναγκάσει τους χρήστες να ανανεώσουν τα τηλέφωνά τους για να υποστηρίζουν την σύνδεση στα ταχύτερη δίκτυα και τις δυνατότητες που αυτή απελευθερώνει. Το παραπάνω, δεν θα ισχύσει βέβαια για τις αναδυόμενες αγορές, αφού εκεί αναμένεται η μετάβαση στο 4G η οποία θα δώσει αντίστοιχη ώθηση στην αγορά των smartphones.
H άνοδος θα συνοδευτεί κι από αποκλιμάκωση της μέσης τιμής πώλησης λόγω της αύξησης της προσφοράς των 5G συσκευών. Να υπενθυμίσουμε ότι το φαινόμενο παρατηρείται ήδη στην περίπτωση της ελληνικής αγοράς όπου στις επιλογές των παρόχων προστίθενται το τελευταίο διάστημα όλο και πιο οικονομικές συσκευές που δίνουν πρόσβαση στο 5G.
Ειδικότερα η IDC αναμένει ότι η μέση τιμή πώλησης (ASP) για συσκευές Android 5G θα μειωθούν κατά 12% σε ετήσια βάση το 2021 φτάνοντας τα 456 δολάρια και το 2022 κάτω από τα 400 δολάρια.
Όσον αφορά την ίδια την αγορά των συσκευών 5G, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι πωλήσεις τους θα αυξηθούν κατά 130% το 2021, ενώ σχεδόν όλες οι περιοχές, εκτός της Κίνας, θα έχουν τριψήφια ανάπτυξη έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Όσον αφορά τα μερίδια, πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίξει η Κίνα συγκεντρώνοντας το 50% του συνόλου των πωλήσεων παγκοσμίως. Στη δεύτερη θέση θα βρεθούν οι ΗΠΑ με μερίδιο της τάξης του 16% ενώ θα ακολουθήσουν αγορές όπως η Δυτική Ευρώπη και η Ασία/Ειρηνικός (εξαιρουμένης της Κίνας και της Ιαπωνίας) με αθροιστικό μερίδιο 23,1% έως το τέλος του 2021.
Ανησυχία ωστόσο, προκαλεί η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών(chips) ο αντίκτυπος της οποίας όμως, εκτιμάται μικρότερος στην περίπτωση των smartphones σε σχέση με άλλους κλάδους, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και οι υπολογιστές.