Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠώς και πότε θα εκδώσουμε το πρώτο πράσινο ομόλογο

Πώς και πότε θα εκδώσουμε το πρώτο πράσινο ομόλογο

Ραντεβού για το β’ εξάμηνο του 2022 δίνει με τις αγορές ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προκειμένου να παρουσιάσει το πρώτο «πράσινο» ελληνικό ομόλογο. Θα έχει προηγηθεί η αναζήτηση «πράσινων» επενδύσεων που θα χρηματοδοτηθούν με τους πόρους που θα αντληθούν με τον προϋπολογισμό αυτών των επενδύσεων να εκτιμάται σε τουλάχιστον 1,5-2 δις. ευρώ.

Το πράσινο ομόλογο θα προστεθεί στον ετήσιο προγραμματισμό εκδόσεων χρέους της επόμενης χρονιάς –οι εκδόσεις ελληνικών ομολόγων για το 2022 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 10-11 δις. ευρώ- ενώ εκτιμάται ότι θα διευρύνει τον αριθμό των αγοραστών ελληνικών τίτλων καθώς αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον επενδυτών που σήμερα δεν έχουν ελληνικά ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό τους. 

Η εξαγγελία της έκδοσης του πρώτου πράσινου ελληνικού ομολόγου έγινε από τον υπουργό Οικονομικών ενώ είχε προηγηθεί μια πολύμηνη προετοιμασία από τον Οργανισμό Δημοσίου Χρέους αλλά και σειρά επαφών με ξένους επενδυτές. Έτσι, δεν πρόκειται για μια ανακοίνωση που έγινε μόνο και μόνο για να «διευρυνθεί» το πακέτο των εξαγγελιών. Η ανακοίνωση όμως από την έκδοση, απέχουν χρονικά τουλάχιστον 10 μήνες ενώ στο ενδιάμεσο θα πρέπει να επιτευχθεί ένας κρίσιμος στόχος: ο συντονισμός διαφορών υπουργείων και η οριστικοποίηση ενός καταλόγου έργων τα οποία θα χαρακτηρίζονται ως «πράσινα» βάσει διεθνώς αναγνωρισμένων κριτηρίων και προδιαγραφών. Θα πρέπει να είναι έργα είτε καινούργια, είτε ήδη υλοποιημένα μέσα στην τελευταία 2ετία. Και δεν θα πρέπει να είναι έργα που έχουν ήδη ενσωματωθεί είτε στο Ταμείο Ανάκαμψης, είτε στο ΕΣΠΑ. 

Με το πράσινο ομόλογο, ο ΟΔΔΗΧ θα μπορεί να επιτύχει χαμηλότερο κόστος δανεισμού συγκριτικά με τις ούτως ή άλλως εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις που διασφαλίζουν οι εκδόσεις τίτλων γενικής χρήσης (σ.σ αυτές δηλαδή που εκδίδονται με αιτία την κάλυψη των αναγκών του προϋπολογισμού). Αυτό οφείλεται στην εξαιρετικά υψηλή ζήτηση που υπάρχει αυτή την περίοδο στις αγορές για οτιδήποτε «πράσινο». Βέβαια, η Ελλάδα, με την έκδοση του συγκεκριμένου τίτλου, θα αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Όποιες επενδύσεις μπουν στο ενημερωτικό της συγκεκριμένης πράσινης έκδοσης, θα πρέπει να υλοποιηθούν μέσα σε συγκεκριμένα δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα της τάξεως των 2-3 ετών χωρίς αποκλίσεις. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ