Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΠώς εξηγείται η ρητορική Ερντογάν στην Πράγα

Πώς εξηγείται η ρητορική Ερντογάν στην Πράγα

Για την επιθετική ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και τη χθεσινή λεκτική του επίθεση στο περιθώριο της πρώτης συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και την άμεση αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μίλησε στην ΕΡΤ, ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν το τελευταίο διάστημα αισθάνθηκε την ανάγκη να απαντήσει στην διεθνοποίηση που είχε καταφέρει η Αθήνα, δηλαδή από την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο και μετά, βλέπουμε έναν Ερντογάν ο οποίος προσπαθεί όπου βρεθεί και όπου σταθεί είτε στον ΟΗΕ και στην ΕΕ, ακόμα και στις διμερείς συναντήσεις να επιτίθεται στην Ελλάδα προσπαθώντας να δείξει ότι είναι ο θύτης και όχι το θύμα» ανέφερε.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την ελληνική εξωτερική πολιτική ως ενεργητική καθώς «η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και μεμονωμένα κράτη μέλη στην Ευρώπη, σχεδόν όλα καταδικάζουν την πολιτική της τουρκικής προκλητικότητας».

Ερμηνεύοντας την προκλητική στάση του Ερντογάν εκτίμησε ότι αυτό οφείλεται στο ότι προσπαθεί να καλύψει τη δική του επιθετική ρητορική: «Πρώτον, η Τουρκία διεκδικεί θαλάσσιες ζώνες και η Ελλάδα δεν τις παραχωρεί, γι’ αυτό και προσπαθεί να μας εκφοβίσει. Το δεύτερο είναι ότι προσπαθεί να περάσει τον κάβο των τουρκικών εκλογών».

Αναφερόμενος στις τουρκικές εκλογές ο κ. Δεσποτόπουλος σχολίασε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα αντιμετωπίσει την πιο δύσκολη εκλογική αναμέτρηση στα τελευταία 20 χρόνια. «Αυτό είναι κάτι που τον δυσκολεύει και προσπαθεί πιθανά μέσω μιας έντασης με την Ελλάδα να ξεπεράσει τον σκόπελο αυτό», συμπλήρωσε.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ