Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠότε θα μειωθεί η δόση του στεγαστικού μου δανείου;

Πότε θα μειωθεί η δόση του στεγαστικού μου δανείου;

Η αγωνία για το πώς θα εξελιχθεί το ύψος της δόσης του στεγαστικού δανείου υπάρχει σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Το 2024 θα είναι ούτως ή άλλως έτος εξελίξεων και σε αυτό τον τομέα που «καίει» καθώς μιλάμε για τη δαπάνη που αντιστοιχεί ακόμη και στο 40% του οικογενειακού εισοδήματος πολλές φορές και παραπάνω λόγω των εσφαλμένων χειρισμών του παρελθόντος.

Να λοιπόν τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μας:

1.Αν το στεγαστικό σας δάνειο είναι ενήμερο (ήτοι πράσινο) το πιθανότερο είναι ότι η μηνιαία δόση θα παραμείνει σταθερή για όλη τη χρονιά. Αν έχετε σταθερό επιτόκιο, ο λόγος είναι προφανής. Αν έχετε κυμαινόμενο, αυτή τη στιγμή προστατεύεστε από το πλαφόν που έχουν ορίσει οι τράπεζες και το οποίο λήγει στο τέλος Απριλίου. Άρση του πλαφόν σημαίνει επιβάρυνση αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι ότι το πλαφόν θα παραταθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Εν τω μεταξύ, είναι πολύ πιθανό ότι θα ξεκινήσει και η ΕΚΤ να ρίχνει τα επιτόκια κάτι που θα επηρεάσει πτωτικά και το Euribor. Επειδή όμως τα σημερινά επιτόκια είναι υψηλότερα ακόμη και κατά 1,2% σε σχέση με τα πλαφόν, οι όποιες μειώσεις κάνει η ΕΚΤ φέτος δεν θα αλλάξουν το ύψος της μηνιαίας δόσης στα ενήμερα στεγαστικά. Εκτός και αν γίνουν περισσότερες από 5 μειώσεις του 0,25% κάτι που δεν φαντάζει πολύ πιθανό.

2.Αν το στεγαστικό σας δάνειο είναι «κόκκινο» δεν βοηθηθήκατε ποτέ από το πλαφόν. Τουλάχιστον, όταν θα ξεκινήσει η μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ, θα υπάρξει μια ελάφρυνση στην ούτως ή άλλως πολύ υψηλή δόση. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ