Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΠως ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τη Ρωσία ως μοχλό πίεσης προς τις ΗΠΑ

Πως ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τη Ρωσία ως μοχλό πίεσης προς τις ΗΠΑ

Τη νέα συνάντηση των δύο ηγετών μεταξύ Πούτιν – Ερντογάν, η οποία είναι η τέταρτη μέσα σε τέσσερις μήνες σχολίασε στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Καντίρ Χας, Δημήτρης Τριανταφύλλου.

Σύμφωνα με τον κ. Τριανταφύλλου ο Ερντογάν, εκτός από το θέμα της διαμεσολάβησης για τον τερματισμό της πολεμικής σύρραξης, μέσω της συνάντησης με τον Ρώσο πρόεδρο, στέλνει μήνυμα στις ΗΠΑ ότι έχει και άλλες επιλογές για την προμήθεια μαχητικών F-16 σε περίπτωση που το σχετικό αίτημα στις ΗΠΑ μπλοκαριστεί».

Ταυτόχρονα, έβαλε στο τραπέζι των συζητήσεων και την κόντρα που επικρατεί αυτή τη στιγμή μεταξύ Ρωσίας – Σαουδικής Αραβίας και Αμερικής – Σαουδικής Αραβίας που είναι σε εξέλιξη μετά τον περιορισμό παραγωγής πετρελαίου από τις χώρες του OPEC+. «Υπάρχουν πολλές σκέψεις αυτή την στιγμή στην Αμερική μήπως πρέπει να αλλάξουν οι σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία και η Τουρκία μπορεί ενδεχομένως αυτό να το εκμεταλλευθεί» εκτίμησε ο κ. Τριανταφύλλου.

«Οι δύο χώρες που χρηματοδοτούν αυτή τη στιγμή το τουρκικό καθεστώς είναι η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία, τις οποίες και έχει ανάγκη ενόψει των εκλογών» προσέθεσε ο κ. Τριανταφύλλου τονίζοντας ότι το μήνυμά του Ερντογάν προς τις ΗΠΑ είναι ότι «έχω άλλες επιλογές. Είμαι μόνος ηγέτης νατοϊκής χώρας που έχω τόσο στενή επαφή με τον Πούτιν και πρέπει να με αξιοποιήσετε».

Μιλώντας για τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Δύση στη Ρωσία ο κ. Τριανταφύλλου επισήμανε ότι το επόμενο πακέτο κυρώσεων έμμεσα θα έχει επιπτώσεις και στην τουρκική οικονομία, γεγονός που προβληματίζει τον Ερντογάν.

«Όσο συνεχίζει αυτός ο πόλεμος συνεχίζεται ουσιαστικά, κάτι που ξεκίνησε πριν τριάντα χρόνια με την αποσύνθεση της Σοβιετικής Ένωσης και της Ρωσίας. Δηλαδή, εάν δεν καταφέρει η Ρωσία να επιβάλει τους όρους της στο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και το καθεστώς Πούτιν καταρρεύσει τότε μερικές περιοχές στο νότιο, στο Βόρειο Καύκασο ιδιαίτερα, μπορεί να αρχίσουν και αυτές να σκέφτονται μήπως πρέπει να φύγουν από τη Ρωσία» ανέλυσε ο κ. Τριανταφύλλου.

Και όπως είπε, «το γεγονός της αποσύνθεσης της Ρωσίας είναι κάτι που προβληματίζει τους Δυτικούς. Ο Ερντογάν, μέσω αυτής της συνάντησης, λέει είμαι εδώ και με έχετε ανάγκη για να μπορώ να ελέγξω την κατάσταση, να μην ξεφύγει εντελώς. Δηλαδή έχει πάρα πολλά χαρτιά ο Ερντογάν που προβάλλει σε αυτή τη συνάντηση με τον Πούτιν».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ