Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΠρώτο βήμα για την έναρξη του νέου "Εξοικονομώ" - Πότε ξεκινούν οι...

Πρώτο βήμα για την έναρξη του νέου “Εξοικονομώ” – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις;

Διαθέσιμη προς το κοινό είναι από σήμερα η ιστοσελίδα του «Νέου Εξοικονομώ»(https://exoikonomo2021.gov.gr). Σε αυτήν, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπ. Περιβάλλοντος κι Ενέργειας,  μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να δουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που έχουν σχέση με το πρόγραμμα, μέσω του οποίου θα αναβαθμιστούν ενεργειακά έως και 50.000 κατοικίες, 38% περισσότερες συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο. 

Η σελίδα παρέχει το σύνολο των πληροφοριών του «Νέου Εξοικονομώ».

Μεταξύ αυτών είναι οι εξής: 

● Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα. 

● Το ύψος της επιδότησης ανάλογα με τα κριτήρια που ισχύουν.

● Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τον σχεδιασμό για τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων. 

● Το ενεργειακό πλαίσιο στο οποίο πρέπει να ανήκουν τα δυνητικά επωφελούμενα κτίρια, σύμφωνα με τον «Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων».

● Το είδος των επιλέξιμων παρεμβάσεων. 

● Τα στάδια και τα κριτήρια για την αξιολόγηση των αιτήσεων.

● Τις προθεσμίες που σχετίζονται με το πρόγραμμα σε όλα τα στάδια υλοποίησης του.

Όπως αναφέρει το ΥΠΕΝ, το «Νέο Εξοικονομώ» έχει σημαντικές διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων. “Είναι πιο δίκαιο και πιο αποδοτικό, δεδομένου ότι καταργείται η χρονική ιεράρχηση των αιτήσεων και δημιουργείται λίστα επιλαχόντων, ενώ για πρώτη φορά θα υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ για ευάλωτα νοικοκυριά. Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για μονογονεϊκές οικογένειες, πολυτέκνους και νοικοκυριά με ΑμεΑ. Ως σημαντικότερο κριτήριο, ορίζεται η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων” τονίζει το ΥΠΕΝ.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με 632 εκατ. ευρώ και μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιηθούν συνολικά πάνω από 1 δισ. ευρώ. Το «Νέο Εξοικονομώ» θα συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί στο Εθνικό Σχέδιογια την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για τη συνολική ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κτιρίων έως το 2030.

Το Νοέμβριο η έναρξη

Με το άνοιγμα πάντως ης πλατφόρμας “ζεσταίνονται” οι μηχανές και αναμένεται στα μέσα Νοεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες,  η υπογραφή κι έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το νέα φάση του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ». Στην ΚΥΑ αυτή, θα εξειδικεύεται το αναθεωρημένο πλαίσιο, όπου πλέον το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος θα έχει την ευθύνη για τη διαχείριση του πληροφοριακού συστήματος.

Λίγο νωρίτερα θα πρέπει να εκδοθεί και ο οδηγός εφαρμογής του προγράμματος, ενώ θα πρέπει να έχει προηγηθεί η δοκιμαστική λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ώστε να υπάρξει μια «προπαίδευση» των ενδιαφερομένων.

Πλέον, βέβαια, καταργείται η σειρά προτεραιότητας και οι αιτήσειςθα αξιολογούνται βάσει συγκεκριμένων οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων. Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα θα ανοίξει ενιαία για όλη τη χώρα ενώ επίκεται και αναθεώρηση προς τα πάνω των ανώτατων ορίων δαπανών, ώστε να “κουμπώσει” το πρόγραμμα με τις αλλαγές στις τιμές των δομικών υλικών και προϊόντων. Έτσι, εξετάζεται η αναπροσαρμογή της “οροφής” για επιδότηση που θα πάει στα 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, έναντι των 180 ευρώ που προέβλεπε ο Οδηγός του Προγράμματος, κατά την προδημοσίευσή του.

Επίσης αναμένεται να αυξηθούν κατά 15% οι μέγιστες τιμές κόστους ανά υλικό, όπως και η επιδότηση (από 1.500 σε 2.500 ευρώ) για επένδυση που αφορά στο λεγόμενο «έξυπνο σπίτι», δηλαδή σε έξυπνες συσκευές, πρίζες, αισθητήρες, θερμοστάτες που μειώνουν σημαντικά την κατανάλωση μέσα από την ορθολογική διαχείριση της καταναλισκόμενης ενέργειας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ