Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΠροσχεδιασμένο το διπλωματικό επεισόδιο στη Λιβύη;

Προσχεδιασμένο το διπλωματικό επεισόδιο στη Λιβύη;

Για το διπλωματικό θρίλερ στο αεροδρόμιο της Λιβύης και πώς απέφυγε η ελληνική διπλωματική αποστολή την παγίδα που της έστησε η μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης μίλησαν στην ΕΡΤ ο βουλευτής ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης και ο πρέσβης επί τιμή, Δημήτρης Καραϊτίδης.

«Μιλούσαμε κάποτε για το Αιγαίο, για μια πιο περιορισμένη ατζέντα στην ελληνοτουρκική διαφορά και τώρα έχουμε φτάσει μέσω της Λιβύης να κινδυνεύουμε με μία κλιμάκωση, με μία ανάφλεξη. Και αυτό είναι το επικίνδυνο, το οποίο επισημαίνουμε στους ξένους, στους εταίρους και συμμάχους μας», ανέφερε ο κ. Καιρίδης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, κινδυνεύουμε με μια ανάφλεξη στην περιοχή της Λιβύης, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως ρουφήχτρα που θα ρουφήξει την περιφερειακή σταθερότητα, ειρήνη και ασφάλεια της περιοχής.

Και όπως είπε ο κ. Καιρίδης «αυτή η προσωρινή κυβέρνηση δεν δικαιούται να υπογράφει συμφωνίες με τρίτους δεσμεύοντας τη Λιβύη έναντι τρίτων». Προσέθεσε μάλιστα ότι «τρίτες χώρες και κατεξοχήν η Τουρκία, συνεχίζουν να έχουν στρατεύματα στη Λιβύη και να εμποδίζουν διά της στρατιωτικής τους παρουσίας την ομαλοποίηση της κατάστασης».

Επισήμανε ότι μια πολύ δύσκολη και περίπλοκη υπόθεση και «η διεθνής κοινότητα, ο ΟΗΕ, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι αυτές οι εστίες μπορεί να γίνουν εστίες ευρύτερης ανάφλεξης και ευρύτερης έντασης».

Με τη σειρά του, ο πρέσβης επί τιμής, Δημήτρης Καραϊτίδης, που υπηρέτησε στην περιοχή συμφώνησε ότι όντως η κατάσταση στη περιοχή είναι πολύ περίπλοκη, σχολιάζοντας παράλληλα πως ορθώς δεν αποβιβάστηκε ο Νίκος Δένδιας στην Τρίπολη.

«Θεωρώ ότι το επεισόδιο το οποίο δημιουργήθηκε χθες ήταν προσχεδιασμένο. Οφείλετο στην προσπάθεια της προσωρινής κυβέρνησης να φέρει προ τετελεσμένου γεγονότος τον Νίκο Δένδια. Και ορθώς ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αντέδρασε με τον τρόπο που μας είναι γνωστός. Ήθελε η ίδια υπουργός Εξωτερικών να δημιουργήσει μία τέτοια κατάσταση, ώστε ο κ. Δένδιας είτε να φανεί ασυνεπής προς τους όρους που είχε θέσει για την πραγματοποίηση της επίσκεψης ή εν πάση περιπτώσει να δώσει και την ευκαιρία στην Τουρκία να υποστηρίξει, μέσω του προπαγανδιστικού της μηχανισμού, ότι οι Έλληνες μπορεί μεν να διαμαρτύρονται για τις αποφάσεις της Λιβυκής κυβέρνησης, αλλά τελικώς αναγκάζονται να αποδεχθούν μια πραγματικότητα που την κατευθύνει, την χειραγωγεί και προσπαθεί να την διαπλάσει η Τουρκία», σχολίασε ο τέως διπλωμάτης.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ