Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠοιος πληρώνει το «πάγωμα» των επιτοκίων;

Ποιος πληρώνει το «πάγωμα» των επιτοκίων;

Τα στοιχεία που δημοσίευσε την Παρασκευή η Τράπεζα της Ελλάδας και τα οποία αφορούν στην εξέλιξη των επιτοκίων για δάνεια και καταθέσεις δείχνουν ξεκάθαρα ότι το επιτοκιακό περιθώριο των τραπεζών, διευρύνθηκε για ακόμη έναν μήνα.

Σε ότι αφορά στις νέες συμφωνίες (καινούργια δάνεια και νέες καταθέσεις), το μέσο επιτόκιο δανεισμού ανήλθε στο 6,21% τον Ιούλιο από 5,82% τον Ιούνιο, ενώ στις καταθέσεις η αύξηση ήταν πολύ μικρότερη στο 0,35% από 0,31% τον Ιούνιο, Έτσι, το επιτοκιακό περιθώριο ανέβηκε στο 5,86% από 5,51% τον Ιούνιο. Όσον αφορά στα υφιστάμενα υπόλοιπα, το κόστος του δανεισμού ανέβηκε στο 6,24% από 6,14% ενώ στις καταθέσεις είχαμε αύξηση στο 0,41% από 0,37%. Επιτοκιακό περιθώριο και πάλι στο 5,83% από 5,77% τον Ιούνιο και 5,59% τον Μάιο.

Είναι προφανές ότι το περίφημο «πάγωμα» των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια, δεν επηρεάζει τις τράπεζες. Αν δούμε την κατηγορία του υπολοίπου των υφιστάμενων στεγαστικών δανείων θα διαπιστώσουμε ότι πράγματι δεν έχει περάσει επιβάρυνση. Το επιτόκιο δανεισμού για τα στεγαστικά έχει παραμείνει σταθερό στο 4,39% και για τον Μάιο και για τον Ιούνιο και για τον Ιούλιο.

Προφανώς ο υφιστάμενος δανειολήπτης έχει γλιτώσει κάποια χρήματα. Όμως αυτό τον λογαριασμό δεν τον έχει πληρώσει η τράπεζα. Από τη στιγμή που το περιθώριο των επιτοκίων βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πολλών ετών, είναι προφανές ότι υπάρχει μεγαλύτερο κέρδος.

Από την άλλη, ο καταθέτης είναι αυτός που επιβαρύνεται. Ειδικά στις αποταμιεύσεις ταμιευτηρίου, ο πληθωρισμός προκαλεί ολοένα και μεγαλύτερη απώλεια κεφαλαίου ενώ ακόμη και στις προθεσμιακές, η ζημιά επί του κεφαλαίου έχει ξεπεράσει το 13-14% μέσα στην τελευταία διετία. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ