Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠοιος ανοίγει (πάλι) τη συζήτηση για τον φόρο στα μερίσματα

Ποιος ανοίγει (πάλι) τη συζήτηση για τον φόρο στα μερίσματα

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, εκπροσώπησε χθες τον πρόεδρο του κόμματός του στο συνέδριο του οικονομικού επιμελητηρίου και ουσιαστικά προανήγγειλε ότι θα θέσει θέμα επανεξέτασης της φορολογίας στα μερίσματα των επιχειρήσεων. Η άποψή του ήταν ότι η κάθετη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από την σημερινή κυβέρνηση (σ.σ ο συντελεστής έχει διαμορφωθεί πλέον στο 5%) θα πρέπει να αναθεωρηθεί καθώς οι τόσο χαμηλοί συντελεστές στα διανεμόμενα επιχειρηματικά κέρδη ουσιαστικά εντείνουν τις εισοδηματικές ανισότητες.

Φυσικά, στο συγκεκριμένο επιχείρημα είναι εύκολο να διατυπωθεί ο αντίλογος οπότε εν μέσω της προεκλογικής περιόδου αναμένεται ότι θα δούμε ένα σχετικό debate και για τους φορολογικούς συντελεστές. Υπάρχει μια σοβαρή στατιστική παρατήρηση η οποία θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Όταν η προηγούμενη κυβέρνηση ανέβασε τον φορολογικό συντελεστή των μερισμάτων στο 15%, η διανομή κερδών πάγωσε και η φορολογητέα ύλη μειώθηκε κατακόρυφα.

Με τη μείωση του συντελεστή από την σημερινή κυβέρνηση, τα διανεμόμενα κέρδη εκτοξεύτηκαν κατά τουλάχιστον 3 δις. ευρώ. Το δημόσιο δεν έχασε έσοδα ενώ φορολογημένο χρήμα έπεσε στην αγορά για να διοχετευτεί στην κατανάλωση και να αποδώσει ακόμη περισσότερα φορολογικά έσοδα από τον ΦΠΑ.

Αυτό λοιπόν θα είναι το αντικείμενο του debate: χαμηλοί συντελεστές και αύξηση της φορολογητέας ύλης ή υψηλοί συντελεστές και τόνωση του «μαύρου» χρήματος; 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ