Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠοιοι ζουν με τον… φόβο της ΕΛΣΤΑΤ

Ποιοι ζουν με τον… φόβο της ΕΛΣΤΑΤ

Αύριο η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας για το 4ο τρίμηνο του 2023 και κατά συνέπεια για το σύνολο της περυσινής χρονιάς. Η Ελλάδα, θέλει να διεκδικήσει… μετάλλιο σε επίπεδο ευρωζώνης όσον αφορά στον ρυθμό ανάπτυξης με μια επίδοση υψηλότερη του 2% και να δοθεί έτσι η ευκαιρία για έναν νέο γύρο θετικών δημοσιευμάτων. Όσο μεγαλύτερος ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης άλλωστε, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ονομαστικό ΑΕΠ και όσο μεγαλύτερο το ονομαστικό ΑΕΠ τόσο μικρότερη η αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ άρα και τόσο καλύτερη η εντύπωση που θα σχηματιστεί στις αγορές. 

Τι δεν θέλουν στο οικονομικό επιτελείο; Τον αιφνιδιασμό. Τον βίωσαν πέρυσι με την μεταχείριση των κρατικών επιδοτήσεων για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος (οι επιδοτήσεις λειτούργησαν αρχικά αρνητικά για το ΑΕΠ καθώς εμφανίστηκαν να χρηματοδοτούνται απευθείας από το κράτος χωρίς να ληφθεί υπόψη ότι τα χρήματα προέρχονταν ουσιαστικά από τις εταιρείες).  Ο δεύτερος αιφνιδιασμός ήρθε με τα στοιχεία της ανεργίας καθώς η αναθεώρηση στην οποία προχώρησε η ΕΛΣΤΑΤ έφερε και πάλι το ποσοστό σε διψήφια επίπεδα καταρρίπτοντας το αφήγημα του «μονοψήφιου» δείκτη πάνω στο οποίο στηρίχτηκε και το ξεπάγωμα των τριετιών. 

Ο πήχης για το σύνολο του 2023 είναι στο 2,4% καθώς αυτή η εκτίμηση έχει καταγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό. Οτιδήποτε καλύτερο θα βελτιώσει μια σειρά από δείκτες. Για οτιδήποτε χειρότερο, θα συμβεί φυσικά το αντίθετο. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ