Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠοια είναι τα πιο περιζήτητα επαγγέλματα στην Ελλάδα

Ποια είναι τα πιο περιζήτητα επαγγέλματα στην Ελλάδα

Έκρηξη της ζήτησης για συγκεκριμένα επαγγέλματα, τα οποία, στην πλειονότητά τους, σχετίζονται με την πληροφορική και την τεχνολογία, σημειώνεται στην Ελλάδα, όπως και στις υπόλοιπες πρωτεύουσες της Ευρώπης, αναφέρει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

Τα δεδομένα του LinkedIn, που αποτυπώνονται στην έρευνα “Jobs on the Rise” για το 2024 αποκαλύπτουν τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα επαγγέλματα τα τελευταία πέντε χρόνια και τις τάσεις, που καθορίζουν τον μελλοντικό κόσμο της εργασίας.

Συγκεκριμένα, η έρευνα αναδεικνύει τα πέντε επαγγέλματα, για τα οποία εκδηλώνεται αυξανόμενη ζήτηση σε 12 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως το Άμστερνταμ, το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο και ανάμεσα τους και η Ελλάδα.

Τα στοιχεία για την Ελλάδα δείχνουν ότι, στην πρώτη θέση της λίστας με τα πιο περιζήτητα επαγγέλματα και αυτά που γνωρίζουν τη μεγαλύτερη άνοδο, βρίσκονται οι επιστήμονες Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D), οι ειδικοί στην ανεύρεση και απόκτηση ταλέντων, οι αναλυτές κυβερνοασφάλειας, οι μηχανικοί δεδομένων και οι σύμβουλοι για συστήματα, εφαρμογές και προϊόντα.

Όπως εξηγεί η έρευνα “Jobs on the Rise” του LinkedIn, οι επιστήμονες Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) είναι υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή επιστημονικών μελετών και πειραμάτων για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και τεχνολογιών.

“Κυνηγοί” ταλέντων

Πολύ μεγάλη ζήτηση εκδηλώνεται στην ελληνική αγορά και για ειδικούς στον εντοπισμό και την προσέλκυση ταλέντων. Με τον πόλεμο ταλέντων να βρίσκεται σε εξέλιξη και την ελληνική αγορά – όπως άλλωστε και την παγκόσμια – να στερεύει από ταλέντα, είναι αναμενόμενο η ζήτηση για …κυνηγούς ταλέντων να χτυπάει κόκκινο.

Όπως εξηγεί η μελέτη, οι ειδικοί στην απόκτηση ταλέντων αναπτύσσουν μακροπρόθεσμες στρατηγικές για την προσέλκυση, την πρόσληψη και την ενσωμάτωση νέων ταλέντων σε μια επιχείρηση.

Αναλυτές κυβερνοασφάλειας

Καθώς οι απειλές στον κυβερνοχώρο εκτοξεύονται, οι υπεύθυνοι κυβερνοασφάλειας γίνονται κυριολεκτικά ανάρπαστοι. Ένας αναλυτής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο είναι ένας επαγγελματίας πληροφορικής, υπεύθυνος για την προστασία συστημάτων υπολογιστών, δικτύων και δεδομένων από πιθανές απειλές και παραβιάσεις με την εφαρμογή μέτρων ασφαλείας, την παρακολούθηση για τρωτά σημεία και την απόκριση σε συμβάντα.

Σημαντική αύξηση της ζήτησης καταγράφεται και για μηχανικούς δεδομένων, οι οποίοι συλλέγουν και διαχειρίζονται ακατέργαστα δεδομένα και τα μετατρέπουν σε πληροφορίες, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από διάφορους αναλυτές σε έναν οργανισμό.
Η έρευνα

Οι ερευνητές του LinkedIn Economic Graph εξέτασαν εκατομμύρια θέσεις εργασίας, που αναρτήθηκαν από μέλη του LinkedIn από την 1η Ιανουαρίου 2019 έως τις 31 Ιουλίου 2023, για να υπολογίσουν τον ρυθμό ανάπτυξης της ζήτησης για κάθε επάγγελμα.

Να σημειωθεί ότι, για να μπει ένα επάγγελμα στη λίστα με τα πλέον γρήγορα αναπτυσσόμενα επαγγέλματα, πρέπει να έχει σταθερή άνοδο της ζήτησης μεταξύ των μελών LinkedIn.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ