Δευτέρα, Ιανουάριος 13, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKS«Πλώρη» για υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης και το 2023

«Πλώρη» για υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης και το 2023

Το +5,9% του 2022 αλλά και η «απάντηση» που δόθηκε για την μακροοικονομική διαχείριση των επιδοτήσεων ηλεκτρικού ρεύματος ανοίγει τον δρόμο για υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης και μέσα στο 2023.

Το πρώτο τρίμηνο ολοκληρώνεται απαλλαγμένο από δύο σημαντικά «βαρίδια» για το ΑΕΠ, τα οποία όμως είχε προϋπολογιστεί ότι θα υπάρχουν. Και τα δύο σχετίζονται με την πορεία της τιμής του φυσικού αερίου (πρωτίστως) και του πετρελαίου δευτερευόντως. Η αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου -για όλο το πρώτο τρίμηνο έχει κινηθεί κάτω από τα 60 ευρώ η μεγαβατώρα και πλέον έχει πέσει χαμηλότερα και από τα 45 ευρώ- θα αποτυπωθεί διπλά στο ΑΕΠ.

Πρώτον, αναμένεται μικρότερη «πίεση» στο μέτωπο του ενεργειακού ισοζυγίου, αλλά και πιθανή πτώση (σε σχέση με το τι είχε προϋπολογιστεί) του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο. Και δεύτερον, οι επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα (οι οποίες επιδρούν αρνητικά στο ΑΕΠ) θα είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με το τι είχε προϋπολογιστεί. Πρακτικά, μετά την αποτύπωση των επιδοτήσεων στο ΑΕΠ από την ΕΛΣΤΑΤ με διαφορετικό τρόπο -χθες ανακοινώθηκε ότι τα χρήματα που καταβάλουν οι εταιρείες θα θεωρούνται φορολογικά έσοδα- οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχουν καμία επίπτωση στο ΑΕΠ.

Ο προϋπολογισμός δεν χρηματοδοτεί τις επιδοτήσεις και το όποιο κόστος (το οποίο έχει κατέβει πλέον σε κάτω από 60-70 εκατ. ευρώ τον μήνα όταν πέρυσι μιλούσαμε για δις. ευρώ σε μηνιαία βάση) καλύπτεται από τις εταιρείες (άρα μακροοικονομικά με αυξημένα φορολογικά έσοδα). Εμμέσως, προκύπτει και δημοσιονομικό όφελος, άρα δυνητικά δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για πρόσθετα μέτρα στήριξης (μετά τις εκλογές) άρα και μεγαλύτερη κατανάλωση άρα και υψηλότερο ΑΕΠ.

Συμπέρασμα; Μπορεί ο προϋπολογισμός να προβλέπει ανάπτυξη κάτω του 2% για το 2023 (περίπου 1,7%) και πολύ ξένοι οίκοι να κατεβάζουν τον πήχη ακόμη και στο 1,3%, ωστόσο είναι αρκετά πιθανό πλέον να δούμε υψηλότερα νούμερα. Αρκεί να μην «κάτσει» η οικονομία λόγω μιας πιθανής περιόδου παρατεταμένης αβεβαιότητας και αρκεί και να μην έρθει μια νέα απρόβλεπτη κρίση που θα επηρεάσει βασικά οικονομικά μεγέθη, όπως η κατανάλωση και οι εξαγωγές.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ