Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSElvalHalcor: Ρεκόρ τζίρου και κερδών το 2022 με αιχμή τον κλάδο αλουμινίου

ElvalHalcor: Ρεκόρ τζίρου και κερδών το 2022 με αιχμή τον κλάδο αλουμινίου

Έτος μερικής ωρίμανσης των επενδύσεων αλλά και νέας σημαντικής ανάπτυξης εργασιών τόσο στον κλάδο του αλουμινίου όσο και στον κλάδο του χαλκού ήταν το 2022 για τον όμιλο ElvalHalcor, ο οποίος πέτυχε μεγάλη αύξηση τζίρου και κερδών στην περυσινή χρήση, κάνοντας ρεκόρ σχεδόν σε όλες τις γραμμές μεγεθών. Βεβαίως, η σύγκριση γίνεται με τη χρήση του 2021 που και λόγω του Covid-19 ήταν «κουτσουρεμένη», όμως το 2022 είχε άλλες προκλήσεις όπως το ενεργειακό κόστος και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο όμιλος ElvalHalcor έχει κάνει πολύ μεγάλες επενδύσεις την τελευταία τριετία, που αναβάθμισαν πλήρως τη δυναμική της μονάδας του στα Οινόφυτα, καθιστώντας τον πλέον σε ορισμένους τομείς, έναν εκ των κορυφαίων σε όλο τον κόσμο.

Αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρεία της χώρας μετά τα διυλιστήρια, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 4% των ελληνικών εξαγωγών, καθώς πάνω από το 85% του κύκλου εργασιών προέρχεται από πωλήσεις εκτός Ελλάδας σε περίπου 100 χώρες.

Η ElvalHalcor, ο βραχίονας του ομίλου Viohalco στον τομέα των μετάλλων, διαθέτει ανταγωνιστικά στοιχεία και τεχνογνωσία που σπανίζει και διεθνώς. Διαθέτει και λειτουργεί το πιο προηγμένο τετραπλό θερμό έλαστρο στον κόσμο και αποτελεί το 2ο μεγαλύτερο εργοστάσιο στην Ευρώπη σε παραγωγική δυναμικότητα θερμής έλασης.

Όλες οι επενδύσεις που έγιναν στον όμιλο τα τελευταία χρόνια επικεντρώθηκαν σε τομείς και προϊόντα με προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης στο πλαίσιο των παγκόσμιων τάσεων (megatrends) της κυκλικής οικονομίας, της μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα, της αστικοποίησης καθώς και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι πωλήσεις του ομίλου ElvalHalcor το 2022 ανήλθαν στα 3,714 δισ. ευρώ, έναντι 2,883 δισ. ευρώ στη χρήση του 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 28,8%. Η αύξηση του κύκλου εργασιών οφείλεται στην άνοδο του όγκου πωλήσεων του κλάδου αλουμινίου, τις αυξημένες τιμές των μετάλλων, καθώς και τις βελτιωμένες τιμές κατεργασίας.

Ο όγκος πωλήσεων παρουσίασε αύξηση κατά 5,2%, καθώς ο όμιλος εκμεταλλεύτηκε την ισχυρή ζήτηση κυρίως σε τομείς που σημειώνουν μεγάλη ανάπτυξη λόγω των παγκόσμιων μεγατάσεων βιωσιμότητας και στους οποίους έχει επικεντρώσει τις επενδύσεις του, όπως ο κλάδος της συσκευασίας τροφίμων και αναψυκτικών και ο κλάδος των μεταφορών.

Τα αναπροσαρμοσμένα ενοποιημένα κέρδη πριν από φόρους, τόκους, αποσβέσεις, αποτέλεσμα μετάλλου και λοιπά έκτακτα έξοδα (a-EBITDA), τα οποία απεικονίζουν καλύτερα την οργανική και ταμειακή κερδοφορία αυξήθηκαν κατά 62,6% και ανήλθαν στα 271,2 εκατ. ευρώ έναντι 166,8 εκατ. ευρώ το 2021, οδηγούμενα από τις βελτιωμένες τιμές κατεργασίας και τους αυξημένους όγκους πωλήσεων.

Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στα 162 εκατ. ευρώ το 2022 έναντι 113,9 εκατ. ευρώ το 2021. Τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 159,3 εκατ. ευρώ για τη κλειόμενη χρήση (ή 0,4245 ευρώ ανά μετοχή) από 111,7 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη χρήση του 2021 (ή 0,2976 ευρώ ανά μετοχή).

Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου ανήλθε στα 955,559 εκατ. ευρώ, από 787 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2021. Εξ αυτών, τα 664,149 εκατ. ευρώ αφορούν το δανεισμό του κλάδου αλουμινίου και τα 291,409 εκατ. τον κλάδο του χαλκού. Τα αντίστοιχα μεγέθη του 2021 ήταν στα 495,958 εκατ. ευρώ (αλουμίνιο) και στα 291,097 εκατ. στο χαλκό. Η αύξηση του δανεισμού λοιπόν οφείλεται στον κλάδο του αλουμινίου που γίνονται και οι πιο μεγάλες επενδύσεις και κοσμογονικές αλλαγές.

Αντιθέτως, ο δανεισμός στον κλάδο του χαλκού παρέμεινε σταθερός, ως αποτέλεσμα της καλής λειτουργικής κερδοφορίας, σε συνδυασμό με τη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης και το χαμηλό επενδυτικό πρόγραμμα του κλάδου.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ