Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠληροφορική: Τα πρώτα 375 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για το project...

Πληροφορική: Τα πρώτα 375 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για το project του TAXISNET

Ένα μεγάλο project που αφορά 600.000 ταμιακές μηχανές αλλά και POS που θα συνδεθούν με τις φορολογικές και ελεγκτικές αρχές θα πάρει μπροστά το προσεχές διάστημα, με στόχο να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο – τρεις μήνες. Το κονδύλι για αυτό το έργο ανέρχεται στα 375 εκατ. ευρώ και θα είναι επιδότηση προς τις μικρομεσαίες εταιρείες που θα πρέπει να αντικαταστήσουν τις παλαιές ταμιακές τους μηχανές και να προχωρήσουν στην περαιτέρω ψηφιοποίησή τους.

Αυτό το έργο θα το υλοποιήσουν εγχώριες – εισηγμένες και μη – εταιρείες πληροφορικής, με τον κλάδο να βρίσκεται στην αιχμή των εξελίξεων πλέον, έχοντας να υλοποιήσει σημαντικά projects μέσα στα επόμενα χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εταιρείες του κλάδου παρουσιάζουν βελτιωμένα αποτελέσματα με τις μετοχές του ευρύτερου χώρου να έχουν κάνει σημαντικό ράλι το πρώτο 7μηνο του 2021, ενώ και χθες, κινήθηκαν έντονα ανοδικά.

Πιο αναλυτικά, η Ίλυδα ενισχύθηκε κατά 7,99%, η Byte Computer κέριδσε 7,93%, η Ιντερτέκ +7,47%, η Quality & Reliability +3,03%, η Logismos +1,83%, η Epsilon Net +1,80%, η Profile +1,01% κ.ο.κ.

Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκταμίευσε την προχρηματοδότηση, ύψους 4 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης (NextGeneration EU) και ανάμεσα στα έργα που θα «τρέξουν» κατά προτεραιότητα, είναι η ενίσχυση της υιοθέτησης ψηφιακών τεχνολογιών από επιχειρήσεις αλλά και η ψηφιοποίηση του κράτους.

Πρόκειται για το έργο Στήριξη της ψηφιακής μετάβασης, που αφορά ένα κονδύλι 375 εκατ. ευρώ που θα ενισχύσει την προσπάθεια υιοθέτησης ψηφιακών τεχνολογιών, ιδίως από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, και θα στηρίξει την αγορά ψηφιακών υπηρεσιών και ταμειακών μηχανών νέας τεχνολογίας.

Είναι ένα από τα πρώτα έργα του εθνικού σχεδίου Ανάκαμψης που εντάσσεται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και θα προχρηματοδοτηθούν με εθνικούς πόρους ενώ ο σχετικός διαγωνισμός θα προκηρυχθεί άμεσα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, κάθε απόδειξη που θα εκδίδεται θα περνάει και θα καταγράφεται στο ηλεκτρονικό βιβλίο της επιχείρησης που θα λειτουργεί στο myData και στο πλαίσιο αυτό, πέραν από τις ταμειακές μηχανές, θα συνδεθούν με το myData και τα μηχανήματα των ηλεκτρονικών πληρωμών POS, με στόχο να υπάρχει διασφάλιση ότι όλες οι συναλλαγές θα καταχωρούνται στα ηλεκτρονικά βιβλία κάθε επιχείρησης.

Έτσι λοιπόν, το επόμενο τετράμηνο εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται να προχωρήσουν στην απόσυρση ή αναβάθμιση του software των ταμειακών τους μηχανών. Ανάλογα με το εάν οι επιχειρήσεις έχουν πληγεί ή όχι από την πανδημία αλλά και το ύψος του τζίρου τους, θα πραγματοποιείται η αντικατάσταση των ταμειακών μηχανών παλαιού τύπου.

Σκοπός είναι η πλήρης ψηφιοποίηση όλων των αγοραπωλησιών στο χώρο της λιανικής πώλησης, ήτοι η σε πραγματικό χρόνο «αντανάκλαση» online όλων των κινήσεων που λαμβάνουν χώρα. Θα εκδίδεται δηλαδή η απόδειξη λιανικής πώλησης ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS (σύστημα EFTPOS). Στόχος ασφαλώς είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η ενίσχυση της διαφάνειας σε όλο το φάσμα των συναλλαγών καταναλωτών και επιχειρήσεων.

Μάλιστα οι επιχειρήσεις που δεν θα αντικαταστήσουν τις ταμειακές μηχανές με νέου τύπου θα βρεθούν αντιμέτωπες με τα πρόστιμα που προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις του ν. 4174/2013. Συγκεκριμένα προβλέπονται πρόστιμα που φτάνουν στο 15% των εσόδων της επιχείρησης για κάθε έτος, όπου διαπιστώνεται παράβαση, με ελάχιστο ποσό ανά έτος τα 10.000 ευρώ για απλογραφικά και 30.000 ευρώ για διπλογραφικά βιβλία. Μάλιστα, εάν δεν έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση τα τρία τελευταία χρόνια, το πρόστιμο είναι κατ’ ελάχιστον 30.000 και 50.000 ευρώ αντίστοιχα για τα απλογραφικά και τα διπλογραφικά βιβλία.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ