Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Παπαευαγγέλου: «Έκκληση στους νέους να εμβολιαστούν-Είμαστε ακόμη μακριά από το τείχος ανοσίας»

Παπαευαγγέλου: «Έκκληση στους νέους να εμβολιαστούν-Είμαστε ακόμη μακριά από το τείχος ανοσίας»

Έκκληση στους νέους να εμβολιαστούν πριν φύγουν για τις διακοπές τους, έκανε σήμερα η Λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου τονίζοντας ότι είμαστε ακόμα μακριά από το τείχος ανοσίας, παρ΄ όλο που η πανδημία παρουσιάζει ύφεση όπως αποδεικνύεται από το μέσο όρο εισαγωγών νέων ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία, που είναι 194 την ημέρα.

Στ σημερινή προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου μαζί με την κυρία Παπαευαγγέλου συμμετείχαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας εμφανίζει ύφεση σε όλες τις περιφερειακές ενότητες. 9.500 νέα κρούσματα διαπιστώθηκαν την τελευταία εβδομάδα, τα μισά από τα οποία μέσω self test και αφορούσαν σε ασυμπτωματικούς.

Αναλυτικά ο μέσος κυλιόμενος όρος την τελευταία εβδομάδα μειώθηκε στα 13 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι σήμερα στα 36 έτη που σημαίνει πως η διασπορά συνεχίζει στα νεότερα άτομα που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, αλλά και ότι πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν εμβολιαστεί δεν προσβάλλονται από τον ιό.

Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό, τόνισε η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας: «Ας μην ξεχνάμε ότι σήμερα έχουμε περίπου 7.000 ενεργά κρούσματα στην Αττική, 700 στη Θεσσαλονίκη, 450 στη Λάρισα και 300 στην Αχαΐα» όπως είπε.

Η διασπορά του κορωνοϊού παραμένει ανεξέλεγκτη

Η κυρία Παπαευαγγέλου, σημείωσε πως η διασπορά του ιού δεν έχει ακόμη ελεγχθεί. Ωστόσο, σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ ο δείκτης θετικότητας παραμένει σταθερά χαμηλός, όπως και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων.

Επίσης είπε πως οι νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό είναι μικρότερες από τα εξιτήρια : «Υπολογίζεται κατά μέσο όρο πως γίνονται 194 νέες εισαγωγές την ημέρα. Επιπλέον, περίπου 2.200 ασθενείς νοσηλεύονται σε όλη τη χώρα. Δύο στους τρείς είναι ενήλικες άνω των 50 ετών, άτομα που απλά και μόνο λόγω ηλικίας έχουν πιθανότητες να νοσήσουν βαριά» είπε η καθηγήτρια και  επανέλαβε πως: «η πλειοψηφία των νοσηλευομένων είναι ανεμβολίαστοι».

ΜΕΘ: 56% πληρότητα

Για άλλη  μια φορά η Λοιμωξιολόγος κάλεσε τους πολίτες, εμβολιαστούν προκειμένου να  αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμένων στις μεγάλες ηλικίες.

Όσον αφορά τους διασωληνωμένους, είπε ότι: «Σήμερα το 56% κλινών ΜΕΘ Covid-19  είναι κατειλημμένες με τις προβλέψεις να δείχνουν σημαντική βελτίωση τις επόμενες εβδομάδες».

Επίσης εξέφρασε την αισιοδοξία της ως προς την εξέλιξη της πανδημίας:  «Γνωρίζουμε καλά πια ότι μέχρι να ελεγχθεί η πανδημία,  όλοι μας πρέπει να έχουμε το νου μας. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε το φετινό καλοκαίρι με αυτό του 2020» είπε.

Ωστόσο, τόνισε πως είμαστε ακόμη μακριά από το επιθυμητό τείχος ανοσίας και κάλεσε τους πολίτες «να προσαρμοστούμε σε μια νέα πραγματικότητα, όπου θα επιλέγουμε αυτά που μας ευχαριστούν, αλλά με έναν διαφορετικό τρόπο. Η ξενοιασιά θα αργήσει να έρθει. Όσο κυκλοφορεί ο ιός ανάμεσά μας είναι απαραίτητο να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να αποφύγουμε την έκθεσή μας σε αυτόν».

Έκκληση σε νέους να εμβολιαστούν άμεσα

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η Βάνα Παπαευαγγέλου απευθύνθηκε ειδικά στους νέους κάτω των 40 ετών, την ηλικιακή ομάδα όπου σήμερα καταγράφονται τα υψηλότερα νέα κρούσματα κορωνοϊού: «Κάνω έκκληση σε εσάς να προσέλθετε το συντομότερο δυνατό και να  εμβολιαστείτε, μην το αμελήσετε με το σκεπτικό ότι η νόσος είναι ήπια στις μικρότερες ηλικίες και εφόσον είναι εφικτό προγραμματίστε τον εμβολιασμό πριν φύγετε για διακοπές».