Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠακέτο μέτρων «ανάχωμα» στην εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια

Πακέτο μέτρων «ανάχωμα» στην εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια

Διευρυμένο πακέτο μέτρων ανακοινώνει σήμερα στις 11 η κυβέρνηση με στόχο να χτίσει ανάχωμα προστασίας στα νοικοκυριά έναντι του κύματος ακρίβειας στην ενεργειακή αγορά.

Αθροιστικά τα μέτρα αναμένεται να φτάσουν τα 500 εκατ. ευρώ και κυρίως θα εστιάζονται στα νοικοκυριά. Ερώτημα είναι το τι θα γίνει για τις επιχειρήσεις, όπου η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους απειλεί τόσο τη βιωσιμότητα πολλών.

Στο μέτωπο των νοικοκυριών, λοιπόν, προβλέπεται οριζόντια επιδότηση για ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο και επίδομα θέρμανσης. Μάλιστα ενεργοποιείται και η ΔΕΠΑ Εμπορίας ώστε  να απορροφήσει το 25% των αυξήσεων στο φυσικό αέριο. Ουσιαστικά άλλη μια κρατική εταιρία επιστρατεύεται ώστε να στηρίξει την προσπάθεια να καταπολεμηθούν φαινόμενα ενεργειακής φτώχειας. Σε σχέση, δε, με την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος ο «λογαριασμός» φτάνει προς ώρας στα 300 – 400 εκατ. ευρώ ενώ διπλασιάζεται στα 200 εκατ. ευρώ  το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης.

Αναλυτικά το πακέτο των νέων μέτρων μέτρα θα προβλέπουν τα εξής: 

1. Αυξάνεται η επιδότηση λογαριασμών ρεύματος: κατά περίπου 50%. Πιο συγκεκριμένα από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, θα φτάσει τα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αυτό  πρακτικά σημαίνει  ότι η ενίσχυση ανά λογαριασμό θα ξεπεράσει τα 13 ευρώ από 9 ευρώ που ήταν ήδη ανακοινωμένο αφορώντας τις τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης. Η εξέλιξη αυτή αυξάνει το σχετικό κονδύλι μέσω του ταμείου που θα επιδοτεί τους λογαριασμούς ρεύματος από τα 150 εκατ. ευρώ στα 300 εκατ. ευρώ Βέβαια μένει να φανείς εάν θα πάει παραπάνω εάν αποφασιστεί και περαιτέρω ενίσχυση λόγω της «δυναμικής» της αγοράς.

2. Αυξάνεται το ποσό που θα διατεθεί για το επίδομα θέρμανσης και φτάνει στα 200 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά διευρύνεται η περίμετρος των δικαιούχων, με αναθέρηση προς α πάνω των οικονομικών και περιουσιακών κριτηρίων,  κυρίως με συμπερίληψη καταναλωτών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Πέρσι επιδοτήθηκαν 120.000 νοικοκυριά με φυσικό αέριο, ενώ στόχος φέτος είναι για πολύ περισσότερα.  Με βάση τους υπολογισμούς θεωρείται ότι η επιδότηση για πετρέλαιο-φυσικό αέριο θα καλύψει το 75% των νοικοκυριών. Αναλυτικά  καθώς τα νέα εισοδηματικά κριτήρια θα έχουν ως εξής:

– Εως 16.000 ευρώ για τον άγαμο από 12.000 ευρώ που ίσχυε για την περσινή χειμερινή περίοδο.

– Εως 26.000 ευρώ για τα ζευγάρια από 20.000 ευρώ πέρσι. Για κάθε προστατευόμενο παιδί το επίδομα θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ή 4.000 ευρώ από 2.000 ευρώ που ανέρχεται σήμερα.

– Εως 28.000 ευρώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες από 22.000 ευρώ πέρσι με προσαύξηση 3.000 ή 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Σημειώνεται ότι για τον υπολογισμοί του επιδόματος θέρμανσης γίνεται πολλαπλασιασμός του επιδόματος βάσης με τον συντελεστή επιδότησης που έχει οριστεί για κάθε οικισμό της χώρας, στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του δικαιούχου. Το ποσό που προκύπτει προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου, ενώ από πέρσι επιδοτείται η χρήση κάθε είδους καυσίμου θέρμανσης και όχι μόνο του πετρελαίου.

3. Επιδότηση λογαριασμών φυσικού αερίου: το σχέδιο προβλέπει απευθείας έκπτωση των λογαριασμών φυσικού αερίου μέσω της ΔΕΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιδότηση θα καλύπτει το 25% των αυξήσεων στο ρεύμα.

Τιμές

Πάντως με δεδομένο ότι η αγορά ενέργειας έχει πάρει την ανηφόρα, δεν αποκλείεται και η νέα αυτή ενίσχυση που ανακοινώνεται να αποδειχτεί ανεπαρκής. Είναι χαρακτηριστικό όι και χτες στην εγχώρια αγορά ενέργειας οι τιμές εκτινάχτηκαν έστω και αν στην Ευρώπη καταγράφηκε μια τάση αποκλιμάκωσης.

Συγκεκριμένα η τιμή της Mwh ενισχύθηκε κατά 7,2% και ανήλθε στα 218,73 ευρώ  ανά Mwh, που αποτελεί για νέο ρεκόρ για την εγχώρια αγορά.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ