Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠίνδος: Ο συνεταιρισμός – πρότυπο που συνεχίζει να αναπτύσσεται

Πίνδος: Ο συνεταιρισμός – πρότυπο που συνεχίζει να αναπτύσσεται

Συνεχίζει το επενδυτικό του πρόγραμμα ο μεγαλύτερος συνεταιρισμός της χώρας Πίνδος, καθώς το Σάββατο εγκαινίασε στα Ιωάννινα μια νέα βιομηχανική μονάδα επεξεργασίας κοτόπουλου, με πέντε καινούριες γραμμές παραγωγής που εμπλουτίζουν περαιτέρω την προϊοντική γκάμα της εταιρείας.

Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 9,5 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτήθηκε από ίδια κεφάλαια, τραπεζικό δανεισμό αλλά και τον αναπτυξιακό νόμο 4399/2016 στο πλαίσιο του καθεστώτος ενισχύσεων “Γενική Επιχειρηματικότητα” που συνέβαλε με 3 εκατ. ευρώ. Στην τελετή των εγκαινίων το παρόν έδωσαν μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γεώργιος Στύλιος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος.

Η νέα μονάδα παραγωγής ενισχύει σημαντικά το χαρτοφυλάκιο του συνεταιρισμού που πλέον διαθέτει περίπου 250 κωδικούς προϊόντων, ενώ προσθέτει και 100 νέες θέσεις εργασίας στο Συνεταιρισμό. Το νέο εργοστάσιο περιλαμβάνει γραμμή αποστέωσης κοτόπουλου, γραμμή παραγωγής κατεψυγμένου γύρου και γραμμή παραγωγής μαριναρισμένων προϊόντων κοτόπουλου, ενώ μελλοντικά προβλέπεται και η ανάπτυξη μίας νέας ακόμα γραμμής παραγωγής έτοιμων γευμάτων κοτόπουλου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων Πίνδος (ΑΠΣΙ Πίνδος), αποτελεί το μεγαλύτερο εργοδότη της Ηπείρου, όντας μακράν ο κορυφαίος συνεταιρισμός της χώρας στον πρωτογενή τομέα και ο μεγαλύτερος στη ΝΑ Ευρώπη.

Αποτελεί τον leader στις πτηνοτροφικές μονάδες της χώρας με μερίδιο αγοράς 30%, αλλά και την κορυφαία βιομηχανία στον αγροτοδιατροφικό τομέα, ενώ – βάσει κύκλου εργασιών και εργαζομένων – είναι μέσα στις δέκα κορυφαίες επιχειρήσεις τροφίμων της Ελλάδος.

Ο Συνεταιρισμός υλοποιεί συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα για την πενταετία 2020 – 2024 ύψους 27 εκατ. ευρώ, με νέες γραμμές παραγωγής, αναβάθμιση εγκαταστάσεων, ενίσχυσης του τμήματος έρευνας και τεχνολογίας και μηχανολογικού εξοπλισμού.

Ιστορικό και καινοτομίες

Ο συνεταιρισμός ιδρύθηκε πριν 63 χρόνια, το 1958 όταν εφτά αγρότες αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, με την αρχική παραγωγή να φτάνει μόλις τα 500 κοτόπουλα την εβδομάδα. Σήμερα, η ΑΠΣΙ Πίνδος που εδρεύει στο Ροδοτόπι Ιωαννίνων, αποτελείται από 500 και πλέον συνεταιριστές παραγωγούς που αποτελούν μέλη του, ενώ απασχολεί πάνω από 1.200 εργαζόμενους, παράγοντας πάνω από 800.000 κοτόπουλα σε εβδομαδιαία βάση.

Διαθέτει υπερσύγχρονες υποδομές και πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή σε όλα τα επίπεδα, τροφή, εκκόλαψη, μεγάλωμα, σφαγεία, επεξεργασία, τυποποίηση και διανομή, ενώ από το 1987 έχει καταργήσει τους μεσάζοντες και η διανομή δίνεται με δικό του δίκτυο.

Εκκολάπτει πάνω από 36 εκατ. νεοσσούς ετησίως με δυνατότητα για 50 εκατ., παράγει 65 χιλ. τόνους κοτόπουλο το χρόνο και 60 εκατ. αυγά. Διαθέτει 7.000 σημεία διανομής σ’ όλη την Ελλάδα, 18 κέντρα logistics σε όλη τη χώρα, 250 ιδιότητα φορτηγά και 4.000 τ.μ. ψυκτικές εγκαταστάσεις, ενώ το φυραματοποιείο παράγει 40 μετρικούς τόνους την ώρα.

Ο συνεταιρισμός έχει προχωρήσει σε πολλές καινοτομίες σ’ όλη την «αλυσίδα» παραγωγής και λειτουργία του. Πρώτος προχώρησε σε κατασκευή μονάδας επεξεργασίας λυμάτων, διαθέτει υπερσύγχρονη μονάδα βιολογικού καθαρισμού, ενώ η μονάδα καύσης αδρανοποιημένων αποβλήτων του πτηνοσφαγείου της, για την παραγωγή ενέργειας, είναι μοναδική στην ελληνική πτηνοτροφία.

Επίσης διαθέτει ειδική εργοστασιακή μονάδα που μετατρέπει τα απόβλητα των πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων σε οργανικό και βιολογικό λίπασμα. Εδώ και χρόνια έχει ενσωματώσει όλες τις σύγχρονες διαδικασίες της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας, λειτουργώντας σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον της Ηπείρου.

Μεγέθη και αυξήσεις τιμών

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης, ο ρυθμός ανάπτυξης το 2021 κινείται γύρω  στο 10% συγκριτικά με το 2020 και φαίνεται πως το σύνολο της τρέχουσας χρήσης θα κλείσει πέριξ αυτού του ποσοστού. Ο κύκλος εργασιών για το 2021 εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 280 εκατ. ευρώ, έναντι 264 εκατ. ευρώ το 2020.

Συνάμα, όπως τονίζει ο γενικός διευθυντής του συνεταιρισμού κ. Λάζαρος Τσακανίκας, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται σημαντική αύξηση έως και 50% στα προϊόντα και τις πρώτες ύλες που συνθέτουν την «αλυσίδα» παραγωγής των ζωοτροφών. Έτσι, γνωστοποίησε πως αναπόφευκτα θα υπάρχουν ανατιμήσεις στα προϊόντα του συνεταιρισμού περίπου 6-7%, ενώ περίπου 5% της αύξησης απορρόφησαν οι παραγωγοί.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ