Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠάρτε πίσω την απόφαση για το Sputnik

Πάρτε πίσω την απόφαση για το Sputnik

Χιλιάδες τόνοι μελάνι, έχουν χυθεί και χιλιάδες ώρες τηλεοπτικού χρόνου, έχει καταναλωθεί, για το ρόλο τον media όχι μόνο σε καιρό ειρήνης, αλλά και σε καιρό πολέμων. Από τις περιόδους της προπαγάνδας, μέχρι αυτών των faklenews, η κριτική ήταν πάντα ίδια.

Αντί να αφήνουν τα Μέσα Ενημέρωσης να κάνουν την δουλειά τους, καλή – κακή, δεν έχει για μένα σημασία μια και όλα κρίνονται από τους πολίτες, προσπαθούν να τα χειραγωγήσουν. Ιδιαίτερα σε περιόδους αναταραχών, ο Τύπος ήταν πάντα στο στόχαστρο των εξουσιών.

Ας έρθουμε όμως στο σήμερα. Πίστευα και πιστεύω, ότι τα πράγματα γίνονται δύσκολα, όταν αρχίζουμε να μοιάζουμε στο…τέρας που κατηγορούμε. Και γίνομαι συγκεκριμένος. Δεν νομίζω ότι υπάρχει έστω και ένας που να πιστεύει ότι τα ΜΜΕ στη Ρωσία, και σε άλλα απολυταρχικά καθεστώτα, απολαμβάνουν ελευθεριών, που έχουν στη Δύση.

Αντί λοιπόν σε αυτό να επικεντρώνει η Δύση σε αυτό της το ποιοτικό της πλεονέκτημα, αυτή εάν θέλετε την υπεροχή της έναντι της απολυταρχίας, αποφάσισε να της μοιάσει. Με οποιοδήποτε επιχείρημα και εάν έχει η ΕΕ, δεν μπορεί να φιμώνει το όποιο μέσο ενημέρωσης, ακόμη και εάν κάνει προπαγάνδα υπέρ μιας άλλης χώρας, υπέρ μιας άλλης άποψης, υπέρ του οποιοδήποτε. Η απόφαση να κλείσουν το Sputnik αλλά και το RD είναι αντιδημοκρατική, είναι αντιφιλελεύθερη και δεν αρμόζει σε χώρες του Δυτικού Πολιτισμού.

Είναι μια απόφαση κατά της δημοκρατίας και κατά της ελευθερίας. Τελεία και παύλα. Είναι λάθος και η ΕΕ πρέπει να το πάρει πίσω.

Παραβιάζει κάθε έννοια ελευθεροτυπίας και αποτελεί μαύρη σελίδα για τον Πολιτισμό μας. Μόνο Χούντες και Ολοκληρωτικά και ανελεύθερα καθεστώτα έκαναν κάτι αντίστοιχο.

Αυτές οι τακτικές, ανοίγουν τις πιο σκοτεινές πόρτες και εάν σήμερα είναι media που εκφράζουν την ρωσική πολιτική, αύριο θα είναι κάποια άλλα Μέσα Ενημέρωσης, που δεν αρέσουν σε κάποιους άλλους, ισχυρούς.

Είναι θέμα που πρέπει να μας απασχολεί όλους και τραγικό λάθος να το αποδεχόμαστε και να το εφαρμόζουμε. Οπως διαπιστώνετε δεν αναφέρθηκα καθόλου στο θέμα των θέσεων εργασίας. Μόνο και μόνο για να μην πούνε κάποιοι ότι είναι συντεχνιακή η άποψή μου.

Ούτε φυσικά αποδέχομαι τις λογικές ότι όποιος εργάζεται σε ένα μέσο ακόμη και κρατικό είναι εκφραστής του όποιου καθεστώτος.

Εαν πραγματικά η ΕΕ εκφράζει αρχές και αξίες πρέπει να πάρει πίσω αυτήν την τραγική απόφαση που ανοίγει την κερκόπορτα σε κάθε τύραννο. Κριτής των ΜΜΕ στις δημοκρατίες είναι οι αναγνώστες τους.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ