Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Ο εμβολιασμός προστατεύει από τη βαριά νοσηλεία και τη ΜΕΘ

Ο εμβολιασμός προστατεύει από τη βαριά νοσηλεία και τη ΜΕΘ

Γράφει η Ρ. Μελά

“Ο εμβολιασμός είναι απόλυτα ασφαλής και προστατεύει από τη βαριά νόσηση και την εισαγωγή στην εντατική”. Αυτό δήλωσε χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, από το υπουργείο Υγείας, για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τους εμβολιασμούς που έχουν πλέον και οι Ελληνες επιστήμονες στα χέρια τους, από τους 350.000 πολίτες που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, έχουν νοσήσει μόνο 450 και όλα με ήπια συμπτώματα. Επίσης από τους 600.000 πολίτες που έχουν κάνει μόνο μία δόση, έχουν νοσήσει περίπου 1.000.

«Ο εμβολιασμός δεν προστατεύει 100% από τη μόλυνση με τον νέο ιό. Όμως, προστατεύει 100% από τη βαριά νόσηση και τη νοσηλεία στο νοσοκομείο», τόνισε χθες στη συνέντευξη τύπου η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού κα Μαρία Θεοδωρίδου: «Η εικόνα που έχουμε από τις εντατικές είναι ότι δεν νοσηλεύονται τόσα πολλά άτομα μεγάλης ηλικίας, όσα στο πρώτο και δεύτερο κύμα, γεγονός που δείχνει ότι ο εμβολιασμός των υπερηλίκων αρχίζει να αποδίδει».

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Περίθαλψης κ. Μάριος Θεμιστοκλέους παρουσίασε αναλυτικά δεδομένα για τους εμβολιασμούς ανά ηλικιακή ομάδα.

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, έχουν εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό:

-Το 57% των πολιτών ηλικίας άνω των 85 ετών

-Το 58% των πολιτών ηλικίας 80-84 ετών

-Το 65% των ατόμων ηλικίας 75-79 ετών

-Το 50% των ατόμων 60-64 ετών

Η κυρία Θεοδωρίδου χαρακτήρισε ικανοποιητική την αποδοχή του εμβολιασμού.Μάλιστα ανέφερε τη μελέτη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και συγκεκριμένα της καθηγήτριας Λοιμωξιολογίας κυρίας Βάνας Σύψα, σύμφωνα με την οποία η αποδοχή στα άτομα άνω των 65 ετών έχει αυξηθεί στο 85,9% από τον Νοέμβριο (αύξηση κατά 17%).

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την πανδημία, κυρία Θεοδωρίδου, τόνισε επίσης ότι χρειάζεται κινητοποίηση για τον εμβολιασμό σε όλες τις ηλικίες και προέτρεψε τους πολίτες να αξιοποιήσουν την άυλη συνταγογράφησης.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ