Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΟ Άγιος Βασίλης από την... Αραβία με το ακριβό έλκηθρο

Ο Άγιος Βασίλης από την… Αραβία με το ακριβό έλκηθρο

«Ένας επενδυτικός όμιλος με επικεφαλής το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων, που περιλαμβάνει επίσης τις PCP Capital Partners και RB Sports & Media, ολοκλήρωσε την εξαγορά του 100% των Newcastle United Limited και Newcastle United Football Club Limited από την St. James Holdings Limited”». Αυτό ανέφερε η Νιούκαστλ κατά την ανακοίνωση που εξέδωσαν με αφορμή την ολοκλήρωση της εξαγοράς του αγγλικού συλλόγου από τους Σαουδάραβες.

Πρόκειται για μια νέα εποχή που ξεκίνησε από το βράδυ της Πέμπτης για την Νιούκαστλ (καθώς και για ολόκληρη την Premier League), καθώς οι Σαουδάραβες που προχώρησαν στην αγορά της ομάδας από τον Μάικ Ασλεϊ έναντι περίπου 350 εκατ. ευρώ, ήρθαν με σκοπό να δημιουργήσουν έναν νέο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό «κολοσσό», αντίστοιχο των Μάντσεστερ Σίτι και Παρί Σεν Ζερμέν. Οι τελευταίες μπορεί να μην έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να κατακτήσουν την «κούπα με τα μεγάλα αυτιά», ωστόσο έχουν εδραιωθεί στον ευρωπαϊκό χάρτη ως υπολογίσιμες δυνάμεις, είτε κατακτώντας εγχώριους τίτλους, είτε φτάνοντας στην (ευρωπαϊκή) πηγή, χωρίς να καταφέρουν να πιούν το νερό… στον τελικό.

Αλλάζουν οι ισορροπίες;

Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα, οι επενδύσεις στην ομάδα θα ξεκινήσουν άμεσα και σε βάθος τετραετίας θα υπάρξει η… απογείωση. Αρχικά, ήδη ακούγεται για πρόσληψη νέου προπονητή και ενίσχυση του ρόστερ στο μεταγραφικό παζάρι του Γενάρη, καθώς η Νιουκάστλ βρίσκεται στην «επικίνδυνη» ζώνη του υποβιβασμού και μέχρι στιγμής δείχνει να μην μπορεί να σηκώσει… κεφάλι. Άλλωστε, καμία ομάδα και ανεξαρτήτως νέων ή παλιών, Αράβων, Ευρωπαίων, Αμερικανών κτλ κτλ επενδυτών δεν θέλει να υποβιβαστεί στην Τσάμπιονσιπ και ο λόγος δεν είναι μόνο ποδοσφαιρικός, ιστορίας ή κύρους (σοβαροί λόγοι και αυτοί εννοείται), αλλά κυρίως οικονομικοί. Το οικονομικό «μέλι» της Πρέμιερ Λιγκ είναι τεράστιο. Τα έσοδα των ομάδων από τα τηλεοπτικά, τους χορηγούς κτλ κτλ… ζαλίζουν. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που οι ομάδες που «φλερτάρουν» με υποβιβασμό ξοδεύουν αρκετά χρήματα για να ενισχυθούν.

Σε γενικότερες γραμμές η Πρέμιερ Λιγκ είναι «παράδεισος» για επενδύσεις. Η στήλη don’t even ask του finupnews έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ακριβά ρόστερ και τα κέρδη του αγγλικού ποδοσφαίρου. Ειδικότερα:

«Λέμε πολλές φορές, μα γιατί δεν βλέπουμε μπάλα σ’ αυτή τη χώρα, ενώ στην Αγγλία χαίρεσαι να παρακολουθείς. Πως να δεις ποδόσφαιρο στην Ελλάδα όταν οι επενδύσεις είναι ισχνές, πλην του Ολυμπιακού βεβαίως. Ψάχνοντας στα κιτάπια των ομάδων της Premier League βρήκαμε πως οι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στις 20 ομάδες της μεγάλης κατηγορίας κοστίζουν πάνω από 8 δις στερλίνες, 8,2 ακριβέστερα. Τα πρωτεία έχει η City με 934,5 εκατομμύρια, η United με 843,5, η Chelsea με 793, η Tottenham με 627, η Leicester με 505 και ακολουθούν: Arsenal με 493,5, Everton με 415,5, Aston Villa με 366, Wolves με 352, West Ham με 320, Leeds με 225, Brighton με 223, Newcastle με 218,5-τώρα με το νέο Σαουδάραβα επενδυτή θα πάει ψηλότερα-, Southampton με 218, Crystal Palace με 215,5, Norwich με 170,6, Brentford -που πάει σφαίρα στο πρωτάθλημα- με 151, Burnley με 130,8 και Watford με 120,5 εκατομμύρια στερλίνες. Βέβαια, στο νησί οι επενδυτές δεν φείδονται χρημάτων. Είναι οι εξ Ανατολής και πετρελαιάδες οι περισσότεροι, αλλά και οι γνωστοί Αμερικανοί ”αγελαδαρηδες”, όπως τους αποκαλούν, σκωπτικά στην Αλβιόνα, επειδή δεν έχουν σχέση με το τόπι, αλλά με τα κέρδη που αυτό αποφέρει».

Ένας νέος ισχυρός παίκτης, μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες και να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο τον ανταγωνισμό, μεγαλώνοντας παράλληλα περαιτέρω την πίεση στους ιδιοκτήτες του BIG-6. Ο κερδισμένος όμως της όλης ιστορίας θα είναι το… (ποδοσφαιρικό) κοινό.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ