Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΟΤΕ: Αισιοδοξία για τις προοπτικές -Οι επόμενες προτεραιότητες του Ομίλου

ΟΤΕ: Αισιοδοξία για τις προοπτικές -Οι επόμενες προτεραιότητες του Ομίλου

Σε νέες συμφωνίες με ελληνικές ομάδες ποδοσφαίρου, εξελίξεις στην Ρουμανία αλλά και προετοιμασία για την διεκδίκηση ψηφιακών έργων του Ταμείου Ανάκαμψης έχει στραμμένο το βλέμμα του ο ΟΤΕ όπως ανακοίνωσαν χθες τα στελέχη του Ομίλου σε τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές που ακολούθησε της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου. 

Οι επενδυτικές κινήσεις στη Ρουμανία

Αναλυτικότερα βάσει των όσων ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Μιχάλης Τσαμάζ, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί η συναλλαγή για την πώληση της συμμετοχής του ΟΤΕ στην Telecom Romania αφότου προχωρήσει η εξαγορά του 30% της Telekom Romania Mobile από τον ελληνικό όμιλο. Το ύψος της τελευταίας μάλιστα εκτιμάται ότι ανέλθει στα 59-60 εκατ. ευρώ.

Να υπενθυμίσουμε πως στις 28 Ιουλίου 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, υπό έναν όρο, τη συμφωνία που ανακοινώθηκε την 9η Νοεμβρίου 2020, μεταξύ του Ομίλου ΟΤΕ και της Orange Romania για την πώληση του 54,01% της συμμετοχής του ΟΤΕ (το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει στο ρουμανικό δημόσιο) στην Telekom Romania. Η έγκριση θέτει ως όρο την πώληση του ποσοστού 30% που κατέχει η Telekom Romania στην Telekom Romania Mobile για λόγους υγιούς ανταγωνισμού, αφού η Orange δραστηριοποιείται ήδη στην κινητή στην περιοχή. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής ο ΟΤΕ θα κατέχει το 100% της επιχείρησης κινητής στην Ρουμανία και σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές δεν αποκλείεται να εξετάσει ενδεχόμενη πώλησή του. 

Το πρόσθετο έσοδο που θα προκύψει από την πώληση της ρουμανικής θυγατρικής θα διανεμηθεί στους μετόχους του ΟΤΕ στο τέλος του τρέχοντος έτους ή στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

Νέες συμφωνίες για την Cosmote TV

Τέλος ανακοινώσεις αναμένονται εν ευθέτω και για την Cosmote TV, αφού όπως επεσήμανε ο κ. Τσαμάζ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τα δικαιώματα της αποκλειστικής αναμετάδοσης των αγώνων του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Σε αυτό το πλαίσιο ο επικεφαλής του ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι η Cosmote TV θα μεταδίδει τους αγώνες τουλάχιστον 3 ελληνικών ομάδων  (ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, ΟΦΗ).

Όσον αφορά την αναμετάδοση της Premier League μετά το 2022 αναφέρθηκε ότι η Cosmote TV συμμετείχε στον διαγωνισμό, ωστόσο η κατάληξη παραμένει άγνωστη δεδομένου ότι «τα δικαιώματα αναμετάδοσης των αγώνων διαχειρίζεται πλέον agency». 

Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως επεσήμανε, η COSMOTE TV είναι πολύ καλά τοποθετημένη ως προς το αθλητικό περιεχόμενο «αφού ανανέωσε για 3 χρόνια τα δικαιώματα μετάδοσης των διοργανώσεων της UEFA (UEFA Champions League, UEFA Europa League κ.λπ.), ανακοίνωσε 3ετή συμφωνία για τη μετάδοση του ιταλικού πρωταθλήματος, έχει για έναν ακόμη χρόνο την Premier League και μπαίνει στο ελληνικό πρωτάθλημα». 

Να υπενθυμίσουμε ότι το β΄ τρίμηνο του έτους τα ενοποιημένα έσοδα του ομίλου OTE παρουσίασαν αύξηση 8% και διαμορφώθηκαν σε 827,5 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος κατέγραψε κέρδη προ φόρων ύψους 146,4 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2021, ενώ οι προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία ανήλθαν σε 137,2 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 4,4% από το Β’ τρίμηνο του 2020.

Ισχυροποίηση της θέσης στην αγορά του ICT

Παράλληλα ο όμιλος φιλοδοξεί να ισχυροποιήσει την θέση του στην εγχώρια αγορά του ICT διεκδικώντας μέρος των ψηφιακών έργων του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 6 δισ. τα οποία αναμένεται οι διαγωνισμοί για τα οποία θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα. Κι αυτό γιατί ο όμιλος έχει ήδη 10 χρόνια εμπειρίας στον τομέα έχοντας υλοποιήσει ήδη αρκετά έργα του δημοσίου.

Τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα με την διοίκηση αυξάνουν την αισιοδοξία για τις προοπτικές της Ελλάδας. Σε αυτό συμβάλλει και το γεγονός ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους ο αρνητικός αντίκτυπος της πανδημίας άρχισε σταδιακά να υποχωρεί, μετά την άρση του lockdown, τη χαλάρωση των περιορισμών στις μετακινήσεις, και την επιτάχυνση των εμβολιασμών. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με την διοίκηση του ΟΤΕ, αναμένεται ενίσχυση των εσόδων και αύξηση της κερδοφορίας το 2021, παρά τους κινδύνους που σχετίζονται με τις μεταλλάξεις του COVID-19.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ