Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣElvalHalcor: Στα 29,5 εκατ. ευρώ τα κέρδη μετά από φόρους το 2020

ElvalHalcor: Στα 29,5 εκατ. ευρώ τα κέρδη μετά από φόρους το 2020

Οριακή μείωση του κύκλου εργασιών κατά 0,8% παρουσίασε η ElvalHalcor το 2020 παρά την ύφεση που έπληξε το σύνολο της ευρωζώνης κατά 6,8%, με τις πωλήσεις να διαμορφώνονται σε 2.028,6 εκατ. ευρώ έναντι 2.044,6 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη περυσινή χρήση, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 0,9%, με τη μεγαλύτερη πτώση να προέρχεται από τη σημαντική πτώση των όγκων προς την αυτοκινητοβιομηχανία και τις μεταφορές των προϊόντων αλουμινίου κατά το πρώτο εξάμηνο της χρήσης, λόγω Covid 19, η οποία αντισταθμίστηκε στο μεγαλύτερο μέρος από την αύξηση των πωλήσεων στις βιομηχανίες συσκευασίας τροφίμων και φαρμάκων του κλάδου αλουμινίου, τομείς που αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ανθεκτικοί απέναντι στις αντίξοες συνθήκες, αλλά και τη θετική πορεία στις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων χαλκού, παρά τη μείωση της ζήτησης στην Ευρώπη.

Τα αναπροσαρμοσμένα ενοποιημένα κέρδη πριν από φόρους, τόκους, αποσβέσεις, αποτέλεσμα μετάλλου και λοιπά έκτακτα έξοδα (adjusted EBITDA) άγγιξαν τα 136 εκατ. ευρώ έναντι 140 εκατ. ευρώ για το 2019. H μικρή αυτή μείωση κρίνεται ως μια εξαιρετικά επιτυχής επίδοση, που δικαιολογεί απόλυτα τις στρατηγικές επιλογές της παραγωγικής ευελιξίας και της διασποράς του ρίσκου τόσο σε προϊόντα, όσο και σε αγορές.

Τα ενοποιημένα μικτά κέρδη, επηρεασμένα και από την πτωτική πορεία των τιμών των μετάλλων, ανήλθαν σε 135 εκατ. ευρώ έναντι 145,1 εκατ. ευρώ για το 2019, καθώς το λογιστικό αποτέλεσμα μετάλλου διαμορφώθηκε σε ζημία 9,0 εκατ. ευρώ, επηρεασμένο κυρίως από την πτωτική πορεία της χρηματιστηριακής τιμής του αλουμινίου, έναντι ζημίας 2,1 εκατ. ευρώ για το 2019.

Από την πτώση αυτή επηρεάστηκαν και τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) που διαμορφώθηκαν σε 121,6 εκατ. ευρώ έναντι 137,4 εκατ. ευρώ για την προηγούμενη χρήση, με την αρνητική επίδραση των επιπλέον δαπανών για την αντιμετώπιση της πανδημίας ύψους 4 εκατ. ευρώ να αυξάνουν τη διαφορά από την περυσινή επίδοση.

Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 29,5 εκατ. ευρώ έναντι 41,9 εκατ. ευρώ για τη χρήση 2019, με τη μείωση στην κερδοφορία πριν και μετά από φόρους να οφείλεται κυρίως στα μειωμένα αποτελέσματα μετάλλου, τη σχετικά μικρή πτώση των όγκων πωλήσεων και τα έκτακτα έξοδα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 28,5 εκατ. ευρώ ή 0,0758 ευρώ ανά μετοχή έναντι 41,3 εκατ. ευρώ ή 0,1101 ευρώ ανά μετοχή το 2019.

Για το 2021, η ElvalHalcor, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε όποιες βραχυχρόνιες μεταβολές στις αγορές. Παράλληλα διατηρεί αμετάβλητη τη μακροχρόνια στρατηγική της περαιτέρω ανάπτυξης και επέκτασής της μέσω αύξησης των πωλήσεων της, τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε αγορές εκτός Ευρώπης, καθώς και την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας και των μεριδίων αγοράς της σε προϊόντα με προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης στο πλαίσιο των διεθνών τάσεων που απορρέουν από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την ενεργειακή αποδοτικότητα, τον εξηλεκτρισμό και την κυκλική οικονομία στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και της μετάβασης της οικονομίας σε ένα μοντέλο ανάπτυξης πιο φιλικό στο περιβάλλον.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ