Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKS«Ομιχλώδης» η φετινή σεζόν για τα μικρά τουριστικά καταλύματα

«Ομιχλώδης» η φετινή σεζόν για τα μικρά τουριστικά καταλύματα

Μπορεί η τουριστική κίνηση να παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης με τις πληρότητες να αυξάνουν έως και το 60% ανάλογα με τον προορισμό, τα μικρά τουριστικά καταλύματα όμως παραμένουν στη δίνη της πανδημίας με την πληρότητα στην πλειονότητα αυτών να φτάνει το 40%, στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Η ασταθής και αβέβαιη φετινή τουριστική σεζόν μάλιστα χαρακτηρίζεται από την Συνομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος «ομιχλώδης» για τον κλάδο των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, δεδομένου ότι οι πληρότητες δεν αναμένεται να κινηθούν πάνω από 30%-40% μεσοσταθμικά, παρά τον θερμό μήνα του Αυγούστου.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου κάνουν λόγο και για μειωμένα έσοδα, τα οποία δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το 40% της χρυσής χρονιάς του 2019, και έρχονται να προστεθούν στο μειωμένο κατά 70% τζίρο του 2020.

Ο λόγος είναι σύνθετος και παρότι εδράζεται στην πανδημία έχει πολλαπλές προεκτάσεις. Στις βασικές επιπτώσεις της πανδημίας εντάσσεται το γεγονός ότι έχει κλονιστεί η κίνηση σε προορισμούς που παραδοσιακά εξαρτώνται από τον μαζικό εισερχόμενο τουρισμό.

Σημαντικό ρόλο παίζει και το γεγονός ότι, η βρετανική αγορά μόλις «ξεκλείδωσε» -μετά την άρση των περιορισμών, που εφάρμοζε η κυβέρνηση Johnson, στις 19 Ιουλίου-, η ρωσική αγορά παραμένει ακόμη εκτός «παιχνιδιού», ενώ οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα κρίνουν φέτος την τουριστική σεζόν.

Παράλληλα βέβαια το γεγονός ότι η ήδη μικρή τουριστική πίτα αναγκάζεται να μοιραστεί σε περισσότερους δίνει το προβάδισμα στα μεγάλα ξενοδοχεία αφού μπορούν να προσφέρουν περισσότερες υπηρεσίες σε ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ειδοποιός διαφορά σε σχέση με πέρυσι όπου και πάλι υπήρχε η πανδημία είναι ότι φέτος το μεγαλύτερο μέρος των μεγάλων μονάδων είναι ανοιχτές.

Το παραπάνω επισφραγίζει και το γεγονός ότι το πλήγμα καταγράφεται μεγαλύτερο σε δημοφιλείς προορισμούς που έχουν μεγάλες μονάδες, όπως για παράδειγμα η Κρήτη, η Ρόδος και η Κως.

Ελαφρώς καλύτερη καταγράφεται η κατάσταση στους ηπειρωτικούς προορισμούς, οι οποίοι υπολείπονται μεγάλων μονάδων και προτιμούνται από τους εγχώριους τουρίστες και φέτος. Τέτοιου τύπου προορισμοί ενδέχεται να καταγράφουν υψηλές πληρότητες, άνω του 60%, ακόμα και για τα μικρά καταλύματα τον Αύγουστο. Το γεγονός μάλιστα ότι η ζήτηση δεν έχει ομοιόμορφα χαρακτηριστικά, ενισχύει συγκεκριμένους ηπειρωτικούς προορισμούς, όπως της Βόρειας Ελλάδας, όπου υπάρχουν ενισχυμένες τουριστικές ροές από τα Βαλκάνια. Μικρή ανάσα σε τέτοιου τύπου καταλύματα αναμένεται να δώσουν και τα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού, του ΟΑΕΔ και του Υπουργείου Τουρισμού.

Δεδομένου όμως ότι και η φετινή σεζόν θα είναι χρονιά επιβίωσης για τα μικρά τουριστικά καταλύματα η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ), απευθύνει έκκληση προς την κυβέρνηση για την εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων μικρών τουριστικών καταλυμάτων που θα εξασφαλίσουν την ρευστότητα που έχουν ανάγκη.

Ειδικότερα η Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. ζητάει την ένταξη των επιχειρήσεων του κλάδου σε χρηματοδοτικά προγράμματα και σε νέα, έκτακτα μέτρα στήριξης, με εξειδικεύσεις και στοχευμένες παρεμβάσεις, τα οποία θα δημιουργήσουν ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας για τις επιχειρήσεις, τους επόμενους μήνες και, κυρίως, την επόμενη χειμερινή περίοδο.

Σημειωτέον ότι το καλοκαίρι του 2020 λειτούργησε τελικά το 80% των μικρών καταλυμάτων με την μέση πληρότητα αυτών να διαμορφώνεται στο 25% για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, που έμειναν ανοιχτά.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ