Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΟλυμπιακός: Πρωταθλητής στη Basket League μετά από διακοπή στον 4ο τελικό στο...

Ολυμπιακός: Πρωταθλητής στη Basket League μετά από διακοπή στον 4ο τελικό στο ΟΑΚΑ!

Ο Ολυμπιακός είναι πρωταθλητής για τη σεζόν 2022/23 της Basket League, καθώς ο τέταρτος τελικός κόντρα στον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ οδηγήθηκε σε διακοπή λόγω επεισοδίων.

Η διακοπή στο 27΄εξαιτίας ρίψης αντικειμένων προς τον πάγκο του Ολυμπιακού, ανάγκασε τους διαιτητές να μην δώσουν συνέχεια στον τελικό, αν και είχε ζητηθεί η εκκένωση του γηπέδου.

Έτσι οι “ερυθρόλευκοι” έφτασαν στην κατάκτηση του 14ου πρωταθλήματος στην ιστορία τους.

Ο Παναθηναϊκός θα βρεθεί αντιμέτωπος με κυρώσεις, εξαιτίας της συμπεριφοράς των οπαδών του. Το Άρθρο 25 του κανονισμού προβλέπει ποινή τριών αγωνιστικών, πρόστιμο έως και 20.000 ευρώ, αλλά και αφαίρεση δύο βαθμών, η οποία θα ισχύσει την επόμενη αγωνιστική περίοδο, αφού τα επεισόδια έγιναν σε αγώνα playoffs.

Ο Ολυμπιακός στο πρώτο ημίχρονο έκανε την καλύτερη εμφάνισή του, μαζί και στα δύο πρώτα δεκάλεπτα του αγώνα, για πρώτη φορά στη σειρά των τελικών. Οι παίκτες του προπονητή των πειραιωτών Γιώργου Μπαρτζώκα είχαν στο ξεκίνημα οδηγό τον Τόμας Γουόκαπ με εύστοχα δικά του σουτ. Συνολικά ήταν ο καλύτερος, με 10 πόντους, 6 ριμπάουντ, 5 ασίστ, σε 17:46.

Στη συνέχεια βρήκαν ρυθμό, εκμεταλλευόμενοι την υπεροχή του Φαλ στη ρακέτα, όπως και με τα πολλά εύστοχα σουτ τριών πόντων.

Ο Παναθηναϊκός δεν είχε επαφή με το καλάθι, κατά συνέπεια ούτε με την εξέλιξη του σκορ. Οι “πράσινοι” δεν βρήκαν ποτέ ρυθμό, καθώς η άμυνα του Ολυμπιακού άσκησε ασφυκτική πίεση, καταρχάς στον Λι, προκειμένου να μην οργανώνει τις επιθέσεις. Ο οποίος είχε τελικά 1/9 σουτ. Αυτά έκαναν τους φιλοξενούμενους απόλυτο φαβορί στον αγώνα από νωρίς.

Οι επιθετικές λύσεις ήταν μία άγνωστη συνθήκη για τους “πράσινους“, που έβγαζαν βεβιασμένες τελικές προσπάθειες. Ο αποφασισμένος για τη νίκη και το πρωτάθλημα Ολυμπιακός, λειτούργησε με “καθαρό” μυαλό και επιβεβαίωσε την κυριαρχία του, με σκορ πρώτου εικοσαλέπτου 26-48. Το επιμέρους στις δύο περιόδους ήταν 15-24 και 11-24.

Ο Ολυμπιακός με 11/17 τρίποντα και 65% ποσοστό, έκανε από την περιφέρεια το καλύτερο επιθετικό παιχνίδι του στους τελικούς κι ενώ είχε τελειώσει το πρώτο ημίχρονο στο 67%. Χωρίς να έχει ακόμη τον Βεζένκοφ στα καλύτερά του, μετά τον πρόσφατο τραυματισμό.

Αντίθετα ο Παναθηναϊκός μετά τα πρώτα είκοσι λεπτά ήταν στο 20% από τα 6,75, ενώ κατάφερε να σκοράρει για πρώτη φορά στο δεύτερο ημίχρονο 6′.47” πριν το τέλος της τρίτης περιόδου, με τρίποντο του Λι. Το οποίο ήταν μάλιστα το πρώτο του καλάθι στον αγώνα.

Οι παίκτες του Χρήστου Σερέλη δεν είχαν τη νηφαλιότητα να κρατήσουν καν την κατοχή της μπάλας ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν είχαν πίεση από τους αντιπάλους τους.

Κι ενώ ο αγώνας κυλούσε με τους “ερυθρόλευκους” να μετρούν αντίστροφα μέχρι την κατάκτηση του πρωταθλήματος, 2′.46” πριν το τέλος της τρίτης περιόδου, αναμμένα καπνογόνα στις εξέδρες, ρίψεις αντικειμένων και νερού, πίσω από τον πάγκο του Ολυμπιακού, προκάλεσαν αποπνικτική ατμόσφαιρα, οδηγώντας τους διαιτητές σε διακοπή, με το σκορ στο 35-63.

Πολλά σπασμένα καθίσματα σταμάτησαν στο προστατευτικό δίχτυ που έχει στηθεί περιμετρικά του πάγκου του Ολυμπιακού. Από τις κερκίδες ακούστηκε: “Είναι βαριά του ΠΑΟ η φανέλα. Παίξτε με τρέλα, παίξτε με ψυχή και όποιος δεν γουστάρει να πάει…“. Παράλληλα υπήρξαν αποδοκιμασίες και προς παίκτες, όπως για τον Μάριους Γκριγκόνις, κατευθυνόμενος στον πάγκο μετά από αλλαγή του.

Οι ομάδες έφυγαν για τα αποδυτήρια, ενώ ταυτόχρονα αρκετοί θεατές από τις 14.000 στο κλειστό στο Μαρούσι άρχισαν να αποχωρούν. Κι ενώ ο πρώτος διαιτητής Ηλίας Κορομηλάς ανέφερε πως με τόσο καπνό δεν μπορούσε να συνεχιστεί ο αγώνας.

Μετά από μεγάλο διάστημα διακοπής κοντά στα 20 λεπτά, με τα αποδυτήρια των διαιτητών κλειστά και τους παράγοντες των δύο ομάδων να συζητούν έξω από αυτά, το σενάριο εκκένωσης του γηπέδου. Κάτι που αποφασίστηκε τελικά από τους διαιτητές και ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα του ΟΑΚΑ, για να συνεχιστεί ο αγώνας.

Αρκετοί οπαδοί αντέδρασαν έντονα μετά την ανακοίνωση και άρχισαν να σπάνε καθίσματα.

Κι ενώ το γήπεδο είχε σχεδόν αδειάσει, έτσι ώστε να συνεχιζόταν ο αγώνας, υπήρξε καταγγελία από πλευράς Ολυμπιακού για “ντου” οπαδών του Παναθηναϊκού στα αποδυτήρια, από τη φυσσούνα. Η αποστολή κλείστηκε στα αποδυτήρια, με ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας να την περιφρουρούν.

Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε τη χρονιά με τρεις τίτλους: Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Σούπερ Καπ Ελλάδας.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 15-24, 26-48, 35-63 με 2:46 για το τέλος της τρίτης περιόδου

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Σερέλης): Λι 3 (1/9 σουτ, 5 ασίστ), Γουίλιαμς 5 (1), Γκριγκόνις 4 (2/7 σουτ, 4 ριμπάουντ), Μαντζούκας 6 (2), Γκουντάιτις, Π. Καλαϊτζάκης 5, Παπαγιάννης 6 (3/4 δίποντα, 4 ριμπάουντ), Μποχωρίδης, Αγραβάνης 4, Παππάς 2

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπαρτζώκας): Γουόκαπ 10 (2/4 δίποντα, 2/3 τρίποντα, 6 ριμπάουντ, 5 ασίστ), Λούντζης 3 (1), Φαλ 8 (4/6 δίποντα, 5 ριμπάουντ), Βεζένκοβ 11 (4/8 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Πίτερς 11 (1/2 δίποντα, 3/3 τρίποντα, 5 ριμπάουντ), Λαρεντζάκης, 4, Σλούκας 6 (2/3 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Μπόλομποϊ 2, ΜακΚίσκ 8 (1/2 δίποντα, 1/1 τρίποντο, 3/3 βολές)

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ