Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΟι τρεις κύριοι λόγοι που άλλαξαν ξανά το κλίμα στο Χρηματιστήριο

Οι τρεις κύριοι λόγοι που άλλαξαν ξανά το κλίμα στο Χρηματιστήριο

Την ένατη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη πλέον να φλερτάρει με την υπέρβαση και των 1.100 μονάδων, ύστερα από περίπου σαράντα ημέρες και ένα μεγάλο διάστημα όπου έκανε σημαντική διόρθωση – αποφόρτιση, συνεπικουρία εγχώριων αλλά και διεθνών εξελίξεων.

Σε αυτό το 9ήμερο ανοδικό σερί, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 7,08%, ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης κερδίζει 7,03%, ο δείκτης μεσαίας αποτίμησης είναι στο +7,22%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο 7,43%.

Ο τζίρος είναι το κυριότερο στοιχείο που προσδίδει ποιότητα και βάθος στην κίνηση της αγοράς, καθώς μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ σε αμφότερες τις συνεδριάσεις, καταγράφοντας σημαντικότατη άνοδο έναντι των προηγούμενων δύο εβδομάδων που οι μέσες συναλλαγές ήταν κάτω από τα 70 εκατ. ευρώ.

Χθες ο Γ.Δ. έκλεισε στις 1.095,91 μονάδες με άνοδο 0,29%, ενώ στο υψηλό ημέρας βρέθηκε έως τις 1.101,19 μονάδες (+0,77%). Πλέον ο Γ.Δ. απέχει μόλις 45 μονάδες από το υψηλό οκτώμισι ετών και τις 1.140,96 μονάδες που βρέθηκε ενδοσυνεδριακά την 1η Μαρτίου.

Τρεις είναι οι κρίσιμοι καταλύτες που στην αγορά έπαψαν οι ρευστοποιήσεις και κυριάρχησαν οι αγοραστές και η διάθεση ανάληψης νέου ρίσκου.

α) Ο πρώτος λόγος είναι η εξομάλυνση της διεθνούς τραπεζικής κρίσης, η οποία έφερε σημαντικούς κλυδωνισμούς το πρώτο 20ήμερο του Μαρτίου, όμως πλέον έχει αποκλιμακωθεί, δίνοντας την ευκαιρία για αξιοσημείωτη αποκατάσταση αποτιμήσεων όλες τις αγορές, σε Ευρώπη και Αμερική.

β) Ο δεύτερος λόγος είναι η ανανεωμένη προσδοκία για ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, κάτι που ήρθε στο προσκήνιο κυρίως μετά την πρόσφατη έκθεση της Goldman Sachs, αλλά και τις διαρκείς και συντονισμένες αναφορές του κεντρικού τραπεζίτη κ. Γιάννη Στουρνάρα.

γ) Ο τρίτος λόγος είναι η σαφής μείωση του πολιτικού – εκλογικού ρίσκου, καθώς η… απόσταση του πρώτου κόμματος από το δεύτερο μετά το πρώτο σοκ του δυστυχήματος των Τεμπών διευρύνεται εκ νέου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Η προεκλογική περίοδος εξελίσσεται ομαλά, ενώ οι περισσότεροι αναλυτές προεξοφλούν ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα υπάρξει κυβέρνηση στη χώρα, με κορμό τη Ν.Δ., ενώ ακόμα και αν δεν γίνει αυτό, η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική δεν θα αλλάξει.

Μετά το πρώτο σοκ από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών που μείωσε την απόσταση στις δημοσκοπήσεις μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, τις τελευταίες ημέρες η διαφορά φαίνεται πως δεν μειώνεται περαιτέρω, αντιθέτως διευρύνεται στις πέντε μονάδες. Αυτό, χωρίς να υπάρχει κάτι πιο χειροπιαστό και ορατό, η αγορά το ερμηνεύει, έστω και αντανακλαστικά, ως μερική μείωση του πολιτικού, εκλογικού ρίσκου. Και τούτο διότι φαίνεται πως η μείωση της «ψαλίδας» δεν λαμβάνει διαστάσεις momentum, αλλά οφείλονταν στο αρχικό σοκ και την οργή. Έτσι, φαίνεται πως αποφεύγονται εκλογές – θρίλερ, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ