Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΟι συνέπειες από το come back του φυσικού αερίου

Οι συνέπειες από το come back του φυσικού αερίου

Δεν περνάει απαρατήρητη η υποχώρηση της τιμής του φυσικού αερίου ακόμη και κάτω από τα 23 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Πρόκειται για κομβική εξέλιξη η οποία προκαλεί αλυσιδωτές συνέπειες. Η αγορά, βλέποντας ότι το κόστος του φυσικού αερίου ως καυσίμου για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης και παραγωγής ζεστού νερού χρήσης είναι πλέον φθηνότερο κατά 50% σε σχέση με το πετρέλαιο, στρέφεται και πάλι στις σχετικές επενδύσεις.

Στην αγορά αναμένεται μεγάλη αύξηση στις συνδέσεις κατοικιών στο δίκτυο φυσικού αερίου. Αφενός διότι έχουν πάρει και πάλι μπρος οι επενδύσεις για την επέκταση του δικτύου και αφετέρου διότι είναι πλέον τόσο μεγάλη η διαφορά της τιμής του φυσικού αερίου με το πετρέλαιο που όσοι δίσταζαν τα τελευταία χρόνια να προχωρήσουν στην αλλαγή του καυστήρα, τώρα βλέπουν μπροστά τους την ευκαιρία. 

Η άνοδος που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στην τιμή του πετρελαίου -το μπρεντ είναι στην περιοχή των 83 δολαρίων το βαρέλι- έχει ωθήσει την λιανική του πετρελαίου θέρμανσης και πάλι πάνω από τα 1,3 ευρώ το λίτρο. Αυτό, ισοδυναμεί με περίπου 13-14 λεπτά ανά θερμική κιλοβατώρα. Αντίστοιχα, με την αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου, η θερμική κιλοβατώρα με το συγκεκριμένο καύσιμο πέφτει πλέον κάτω και από τα 7 λεπτά.

Άρα, έχουμε μια ξεκάθαρη διαφορά της τάξεως του 50%. Μπορεί αυτό να ανατραπεί; Ουδείς μπορεί να γνωρίζει πώς θα κινηθούν τα καύσιμα το επόμενο χρονικό διάστημα. Όμως αυτή τη στιγμή, δεν φαίνεται κάποιος παράγοντας που θα ανεβάσει κατακόρυφα την τιμή του φυσικού αερίου. Ο χειμώνας τελειώνει με τεράστια αποθέματα στην Ευρώπη ενώ για την τιμή του πετρελαίου, θα σύννεφα παραμένουν λόγω των γεγονότων στην Ερυθρά θάλασσα. 

Και αν στο debate “πετρέλαιο ή φυσικό αέριο» το προβάδισμα του δεύτερου είναι πλέον πολύ μεγάλο, μπαίνει και άλλο ζήτημα στο τραπέζι που έχει και έντονο περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Τι γίνεται με το debate “ρεύμα ή φυσικό αέριο». Είναι γεγονός ότι η πολύ χαμηλή τιμή του φυσικού αερίου αυξάνει τη διάρκεια απόσβεσης των επενδύσεων για τον πλήρη εξηλεκτρισμό των κτηρίων που είναι και το μεγάλο ζητούμενο.

Όταν κάποιος έχει να αντιμετωπίσει το δίλημμα «αντλία θερμότητας ή καυστήρα φυσικού αερίου», θα δυσκολευτεί να λάβει την τελική απόφαση καθώς η διαφορά πλέον στο κόστος χρήσης δεν είναι τόσο μεγάλη. Φαίνεται λοιπόν ότι με τα σημερινά δεδομένα, το φυσικό αέριο ανακτά την ισχυρή του θέση ως «μεταβατικό καύσιμο». Δεν είναι τυχαίο ότι αποφασίζεται η επένδυση για την επέκταση του δικτύου σε ακόμη 10 πόλεις της χώρας. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ