*Μία λιτή ανακοίνωση από την διοίκηση της Credit Suisse χθες μεσημέρι της Δευτέρας ήταν η αφορμή για ένα μίνι sell off σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Συν την παρέμβαση της Morgan Stanley για Πειραιώς. Ένα-ένα… Κεφάλαια ύψους 69 δισ. αποσύρθηκαν από τα ταμεία της ελβετικής τράπεζας κατά το πρώτο 3μηνο, με το μεγαλύτερο μέρος των εκροών να καταγράφεται πριν οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας ενορχηστρώσουν την διάσωση της από την UBS, τον Μάρτιο. Συνολικά το 9% του ενεργητικού αποσύρθηκε “ταμειακά” καταδεικνύοντας τόσο την σοβαρότητα της κατάστασης, όσο και την ανθεκτικότητα του μηχανισμού θωράκισης του ευρωτραπεζικού συστήματος. Άλλα 120 δισ.- με τη μορφή περιουσιακών στοιχείων είχαν αποσυρθεί το τέταρτο 3μηνο του 2022, απόρροια της κρίσης αξιοπιστίας που βαραίνει το σύστημα. Και λίγο η παρέμβαση της Morgan Stanley που κρατά χαμηλότερα του 50% την πιθανότητα ένταξης της μετοχής της Πειραιώς στον MSCI Greece Standard, συν τα σημαντικά κέρδη που είχαν προηγηθεί, έφεραν την διόρθωση για τον τραπεζικό κλάδο. Στις 824,85 (-1,63%) ο Τραπεζικός Δείκτης με την διόρθωση να φτάνει έως τις 816,26 (από το υψηλό αρχής των 843,27 μονάδων). Και στα 2,196 (-3,85%) με διόρθωση έως τα 2,18 (από τα 2,306) η μετοχή της Πειραιώς.
*Δεν είναι διόλου τυχαίο το alert διαρκείας στα κεντρικά του SSM στην Φρανκφούρτη, η επιμονή του Αντρέα Ενρια για ελέγχους επί ελέγχων και δοκιμές αντοχής επί πιθανών κρίσεων, ακόμη και των πιο απρόβλεπτων… Με το πρόβλημα της Credit Suisse ενεργό- όπως ένα…ηφαίστειο- η εγρήγορση του Εποπτικού Μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι μονόδρομος. Και αυτό, μόλις λίγες μέρες πριν την συνεδρίαση (της προσεχούς Πέμπτης 4 Μαΐου) που η επικεφαλής της θα κληθεί να ισορροπήσει μεταξύ πιέσεων (του Βερολίνου) για συνέχιση της επιθετικής πολιτικής και αντοχών (της επιχειρηματικότητας/πραγματικής οικονομίας). Με την λογική να υπαγορεύει μία νέα αύξηση κατά 25 μ.β, η ανακοίνωση διψήφιου πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο επανάφερε στο τραπέζι την πρόταση για 50 μ.β ή τμηματικά 2-3 των 25 μ.β μέχρι να συμπληρωθούν 75 μ.β ανεβάζοντας και άλλο το κόστος χρήματος.
*Σε αυτή την συγκυρία σε συνδρομή του εγχώριου banking προστρέχει και η προοπτική απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, που θα συμβάλει στην περαιτέρω θωράκιση του συστήματος. Με την απόκτηση του investment grade αλλάζουν οι όροι στο κόστος δανεισμού (κρατικού συνακόλουθα εταιρικού) διαμορφώνοντας πιο ευέλικτα δημοσιονομικά περιθώρια για την 2ετία 2024-2025, διευκολύνοντας την επόμενη κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις της για τα νέα πιεστικότερα πλαίσια προσαρμογής (δηλαδή νέους κανόνες Συμφώνου Σταθερότητας). Παράλληλα, μεταβάλλονται και οι όροι συντήρησης του “μαξιλαριού”, που σχετίζεται με την διασφάλιση του (κρατικού) χρέους. Πρακτικά, από τα 36-38 δισ. που είναι στην “άκρη” απελευθερώνονται και άλλα πέραν των 15 δισ. (υπόλοιπο από το τρίτο δάνειο από τον ESM) με τον επόμενο υπ.Οικ να έχει τον ευχάριστο… πονοκέφαλο εάν θα επιστραφούν στον ESM. Όπως επίσης της πρόωρης εξόφλησης διακρατικών υποχρεώσεων GLF (από το πρώτο μνημόνιο). Αλλά και της πιθανότητας αναθεώρησης του καθεστώτος των εγγυήσεων (του ελληνικού δημοσίου) προς τα προγράμματα τιτλοποιήσεων “Ηρακλής” Ι και ΙΙ για τις οποίες οι τράπεζες πληρώνουν “τόκο” διαθεσιμότητας τους. Στο ίδιο διάστημα, προς το τέλος Μαΐου η διοίκηση της Εθνικής θα έχει στα χέρια της την οριστική απάντηση του SSM στο αίτημα για διανομή εσόδων από κέρδη (χρήσεως 2022) με τη μορφή μερίσματος στους μετόχους/επενδυτές. Παρότι η ελληνική πλευρά δεν προσέβλεπε σε μία τέτοια εξέλιξη, μετά μάλιστα όσα διαδραματίστηκαν με τις Silicon Valley, Credit Suisse κ.λ.π, το ΟΚ της Φρανκφούρτης στην διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου να προχωρήσει σε διανομή μερίσματος αναθέρμανε-αν μη τι άλλο- την σχετική συζήτηση στην αρχή της εβδομάδος. Μικρό το ενδεχόμενο- και λόγω υποχρεώσεων λόγω αναβαλλόμενης φορολογίας/απαιτήσεων- αλλά θεωρητικά πάνω στο τραπέζι.
*Παράλληλα, στην Alpha Bank εργάζονται πυρετωδώς για την κατάρτιση του νέου στρατηγικού σχεδιασμού για την 3ετία 2023-2025 με την διοίκηση της να προγραμματίζει την παρουσίαση του στους ξένους διαχειριστές, μετά την “πρώτη Κυριακή” της 21ης Μαΐου, πιθανότατα στο πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου.
*Από δεύτερη ανάγνωση της ανάλυσης της Morgan Stanley χρήζει αναφοράς η παραδοχή πως, “…επί του παρόντος αν και μετοχή του MSCI Greece Small Cap πληροί τα κριτήρια αποτίμησης και αποτίμησης της ελεύθερης διασποράς πάνω από το τρέχον όριο για τον MSCI Greece Standard…” αλλά και η εκτίμηση για (δυνητικές) εισροές ύψους 114 εκατ. $.
*Από τα 105 εκατ. (μέσος όρος προηγούμενης εβδομάδας) στα 51,7 εκατ. χθες, Δευτέρα. Τα 16 εκατ. σε μόλις 3 χαρτιά: Εθνική, Πειραιώς και Mytilineos με πωλητές και στα τρία.
*Ξαναπέρασε το όριο των 10 δισ. σε όρους αποτίμησης η Coca Cola/3E. Με άνοδο 19,96% από την αρχή του έτους, ενώ Μάρτιο του 2022 (μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία) είχε διορθώσει έως τα 18 ευρώ. Στην χθεσινή συνεδρίαση στα 27,11 ευρώ. ΟΤΕ vs ΟΠΑΠ: συνεχίζεται η “μάχη” στα 290 εκατ. η διαφορά.
*Δεν πέρασε απαρατήρητο ούτε το χθεσινό 2,18% στα 20,62 της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Όπως και το 0,65% στα 12,48 της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
*Και μιας ο λόγος για τον όμιλο: εν τέλει 2 οι προσφορές που παρέλαβε χθες το ΤΑΙΠΕΔ για το 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου. Grimaldi Group/Euromed/Minoan Lines vs ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ/Aviareps/Nectar Holdings με εδραίες βάσεις αμφότεροι και εύλογα διαπρύσιο ενδιαφέρον για την απόκτηση της “φορτέτσας”. Πόσα έδωσε η πλευρά Grimaldi για το αντίστοιχο ποσοστό του ΟΛ Ηγουμενίτσας; 84,2 εκατ. (δηλαδή το αποτίμησε στα 126 εκατ.). Να δούμε τον ΟΛΠ στα 482,5 εκατ. ( ! ) αλλά και τον ΟΛΘ στα 255 εκατ. πόσο να φτάσουν για το Ηράκλειο. Με αφορμή τα συγκριτικά των “λιμενικών” ο ΟΛΠ θα έπρεπε να τιμολογείται άλλο τόσο-συγκριτικά λ.χ Αμβέρσα- στα 850-900 εκατ.
*Με 4 πτωτικές στις τελευταίες 5 συνεδριάσεις για την μετοχή της Mytilineos, προφανώς και κάποιο fund παίρνει μέρος των κερδών του. Στα 27,18 ευρώ θα έκανε “ταμείο” 8,72% στο μήνα και 22,43% στο 3μηνο.
*Στα 21,60 η μετοχή της Jumbo, κοντά στο ιστορικό υψηλό των 22,06 ευρώ. Ο επόμενος στόχος του Απόστολου Βακάκη.
*Και νέα άνοδος για τη ΜΟΤΟ, στα 3,25 ευρώ. Στα 95,06 εκατ. η αποτίμηση, ακόμη πιο κοντά στον στόχο των 100 εκατ. που θέλει ο Πάρης Κυριακόπουλος, όπως σημείωνε από χθες νωρίς το πρωί η DeA.
*Επέστρεψαν οι αγοραστές στα mezzanine. Sunrise με 8,06%, GalaxyCosmos με 5,66%, Cairo με 3,90% και με1,79% PhoenixVega. Σιγά μη και δεν επέστρεφαν, μετά το…τρομοκρατικό της Παρασκευής.
*Τον καθηγητή Γιώργο Παγουλάτο στέλνει το Μαξίμου στη θέση του Μονίμου Αντιπροσώπου στην Ελληνική Αντιπροσωπεία στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Στοχευμένα τα “χτυπήματα” του Κυριάκου Μητσοτάκη στο… σημιτικό ΠΑΣΟΚ. Άντε και στην Άννα Διαμαντοπούλου, που η μη συμπερίληψη της στον προηγούμενο σχεδιασμό την βρήκε στο δ.σ της Coca Cola HBC, gratis; όχι ασφαλώς, έναντι 100.000 ευρώ η θέση (μη εκτελεστική). Μαθαίνω και για άλλους από το (σημιτικό) ΠΑΣΟΚ που “προβάρουν” …κουστούμι. Είναι και αυτές οι δημοσκοπήσεις, που είδα σε θέμα του Νίκου Ελευθερόγλου, με τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ που όλο και κάποιους θα στείλουν είτε προς τη μία (ΝΔ)-είτε προς την άλλη (ΣΥΡΙΖΑ) πλευρά. Πάντως η “δικιά” μας Πόπη (Τσαπανίδου) ΟΚ σε εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας.
*Θα συνεχίσω να ασχολούμαι με τα ταπεινά και γήινα, όπως που θα πάω το 5νθήμερο της Πρωτομαγιάς.