Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΟι παγκόσμιες πρωτιές της ElvalHalcor και η νέα επένδυση 100 εκατ. ευρώ

Οι παγκόσμιες πρωτιές της ElvalHalcor και η νέα επένδυση 100 εκατ. ευρώ

Σε μια χώρα που έχει υποστεί ιστορικών διαστάσεων αποβιομηχάνιση έχοντας δει να κλείνουν ή να χρεοκοπούν με κρότο δεκάδες παραγωγικές βιομηχανίες όλων των κλάδων, ασφαλώς είναι ευτύχημα αλλά και αξιοσημείωτο γεγονός ότι εδρεύει ένας από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους της «βαριάς» βιομηχανίας σε όλη την Ευρώπη.

Ο λόγος για τον όμιλο Viohalco, το μεγαλύτερο βιομηχανικό όμιλο της χώρας με τις δεκάδες θυγατρικές και τα 28 εργοστάσια στην Ελλάδα και την Ευρώπη, που συνεχίζει να επενδύει τεράστια κεφάλαια στη χώρα μας όπου διατηρεί το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του, μολονότι από το 2013 έχει μεταφέρει τη φορολογική έδρα στις Βρυξέλλες.

Ο όμιλος μέσω των δύο μεγαλύτερων θυγατρικών του, στον τομέα των υποδομών μέσω της Cenergy Holdings (Σωλ. Κορίνθου και Ελληνικά Καλώδια) και στον τομέα της μεταλλουργίας μέσω της ElvalHalcor (ΕΛΒΑΛ και Χαλκόρ), πρωταγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο, αναλαμβάνοντας projects κορυφαίας εξειδίκευσης, στους πλέον απαιτητικούς τομείς της υφηλίου.

Χθες λοιπόν, από τα Οινόφυτα Βοιωτίας, την παραγωγική έδρα του τμήματος μεταλλουργίας, η διοίκηση του ομίλου ElvalHalcor – της εταιρείας που αποτελεί το «διαμάντι» της Viohalco, ανακοίνωσε νέο επενδυτικό πρόγραμμα για την επόμενη διετία αξίας 100 εκατ. ευρώ.

Στόχος είναι η αύξηση της παραγωγικότητας του εργοστασίου και από τους 350 χιλιάδες τόνους ετησίως – ήτοι περίπου χίλιους τόνους την ημέρα – να φτάσει τους 520 χιλ. τόνους μέσα στο 2023. Στόχο είναι να κατακτήσει ακόμη περισσότερες διεθνείς αγορές, σε μια συγκυρία που η ζήτηση για τέτοια προϊόντα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία.

Η νέα επένδυση έρχεται να «κουμπώσει» πάνω στη μεγάλη επένδυση των 150 εκατ. ευρώ που ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2020 – μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις των τελευταίων πολλών ετών στη χώρα μας – που κατέστησε την ElvalHalcor παγκόσμιο «παίκτη» στην έλαση αλουμινίου. Ήταν η επένδυση που κατέστησε το εργοστάσιο της Elval το πλέον σύγχρονο έλασης αλουμινίου στην Ευρώπη και ένα από τα πλέον σύγχρονα στον κόσμο. 

Όλες αυτές οι κινήσεις γίνονται σε μια συγκυρία που η ζήτηση για εξειδικευμένα προϊόντα αλουμινίου αυξάνεται με καλπάζοντες ρυθμούς παγκόσμια. Το αλουμίνιο αναδεικνύεται σε μέταλλο του μέλλοντος καθώς σημειώνεται παγκόσμια στροφή των κατασκευαστών στη χρήση του έναντι άλλων υλικών.

Η ανάγκη για μείωση του βάρους και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, κάνει το αλουμίνιο το οποίο είναι το μέταλλο με τη μεγαλύτερη επάρκεια στη γη και διακρίνεται για την αέναη ανακυκλωσιμότητά του, την κατάλληλη επιλογή για την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Μέσω όλων αυτών των επενδύσεων, ο ελληνικός βιομηχανικός όμιλος αναβαθμίζεται τα μέγιστα και πλέον αναλαμβάνει ιδιαιτέρως απαιτητικά έργα παγκοσμίως, σε τομείς όπως αυτοκινητοβιομηχανία, αεροναυπηγική, κατασκευές, yachting, τρόφιμα και πολλά άλλα. Το έλαστρο TANDEM έχει εδραιώσει την εταιρεία ως μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του κλάδου έλασης αλουμινίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πράσινη οικονομία και νέα εποχή

Σημαντικά διεθνή Macro Trends πηγάζουν από τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία και την κλιματική ουδετερότητα σε κλάδους όπως οι μεταφορές, η συσκευασία και τα κτίρια. Το αλουμίνιο και ο χαλκός αποτελούν μέταλλα στα οποία θα στηριχθεί η μετάβαση, καθώς έχουν εφαρμογή σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της βιομηχανικής παραγωγής και μπορούν να ανακυκλώνονται επ’ άπειρον χωρίς να χάνουν τις ιδιότητές τους.

Το διεθνές εκτόπισμα της Elval

Η ElvalHalcor κατέχει ηγετική θέση στην Ευρώπη στους σωλήνες χαλκού, ενώ έχει εδραιώσει τη θέση της μεταξύ των κορυφαίων βιομηχανιών έλασης αλουμινίου παγκοσμίως. Ο όμιλος διαθέτει 15 παραγωγικές μονάδες σε Ελλάδα και εξωτερικό, με 14 θυγατρικές, ισχυρό εμπορικό δίκτυο σε 21 χώρες και εμπορική παρουσία σε πάνω από 100 χώρες παγκοσμίως.

Η Elval διαθέτει και λειτουργεί το πιο προηγμένο τετραπλό θερμό έλαστρο στον κόσμο και αποτελεί το 2ο μεγαλύτερο εργοστάσιο στην Ευρώπη σε παραγωγική δυναμικότητα θερμής έλασης. Eξάγει προϊόντα σε περίπου 100 χώρες, φέροντας το 86% του κύκλου εργασιών του από το εξωτερικό, αποτελώντας τη μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρεία της χώρας μετά τα Ελληνικά Πετρέλαια, αντιπροσωπεύοντας το 4% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών.

Σύμφωνα με τον Νικόλαο Καραμπατέα, αναπληρωτή γενικό διευθυντή της ElvalHalcor, η παγκόσμια αγορά αλουμινίου είναι 30 εκατ. τόνοι, με την ελληνική εταιρεία να ελέγχει το 1% της παγκόσμιας αγοράς, ενώ σε κάποιους τομείς το μερίδιό της φτάνει έως το 7%.

Σημείωσε ότι ο κλάδος της συσκευασίας αλουμινίου είναι περίπου 7 εκατ. τόνοι παγκόσμια με την Elval να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην Ευρώπη. Παράλληλα, στην αγορά της κατασκευής γιοτ, η ελληνική εταιρεία είναι πρώτη στον κόσμο με μερίδιο 20%. Σύμφωνα με τον κ. Καραμπατέα, ο κλάδος της συσκευασίας είναι σήμερα περίπου το 1/3 των εργασιών της Elval, οπότε εκεί θα στραφεί και ένα μεγάλο τμήμα των επενδύσεων από τα 100 εκατ. ευρώ. Ένα από τα μεγάλα προτερήματα του αλουμινίου είναι ότι ανακυκλώνεται 100% οπότε όλα τα επόμενα χρόνια θα διατηρήσει το ισχυρό momentum ανάπτυξης που έχει, εξού και οι μεγάλες επενδύσεις

Χαλκός

Η ένταση της αστικοποίησης του παγκόσμιου πληθυσμού, οδηγεί σε γεωμετρική αύξηση της ζήτησης για προϊόντα χαλκού, ενώ η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη οδηγεί σε αυξανόμενη ζήτηση για σωλήνες χαλκού HVAC&R. Οι επενδύσεις σε ανάπτυξη ΑΠΕ αλλά και υποδομών σε δίκτυα ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, συνεπάγονται την αύξηση της ζήτησης για προϊόντα χαλκού.

Η χρήση του χαλκού και των κραμάτων του στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα είναι ως και τέσσερις φορές υψηλότερη, ή 63 kg παραπάνω ανά όχημα, σε σχέση με τα συμβατικά. Μάλιστα, 140 εκατ. νέα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα θα κατασκευαστούν μέχρι το 2035.

H Halcor είναι η κορυφαία βιομηχανία στον κλάδο της με καθετοποιημένη παραγωγή και ανταγωνιστικότητα παγκοσμίου επιπέδου. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο παραγωγό σωλήνων χαλκού στην Ευρώπη με μερίδιο αγοράς κοντά στο 20%, εξάγει σε 80 χώρες, που αντιπροσωπεύουν το 80% του συνολικού της τζίρου. Η Halcor διαθέτει εφτά παραγωγικές εγκαταστάσεις σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία και Ολλανδία και απασχολεί 570 εργαζομένους.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ