Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΟι μεγάλες επενδύσεις της HIG Capital στην Ελλάδα

Οι μεγάλες επενδύσεις της HIG Capital στην Ελλάδα

Ένας από τους τρεις μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα είναι τα τελευταία χρόνια το αμερικανικό επενδυτικό fund H.I.G. Capital Advisors LLC, το οποίο έχει κάνει αλλεπάλληλες κινήσεις τα τελευταία χρόνια σε κλάδους όπως τουρισμό, logistics και real estate.

Το HIG έχει ήδη επενδύσει περί το 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα ενώ έχει δρομολογήσει επιπλέον 500 εκατ. ευρώ για νέα projects έως το 2025, που το καθιστά έναν από τους τρεις μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στη χώρα μας, μαζί με τα CVC Partners και την BC Partners.

Το H.I.G. Capital Advisors LLC έχει έδρα το Μαϊάμι, διαχειρίζεται επενδυτικά κεφάλαια άνω των 52 δισ. δολαρίων, ενώ τελεί υπό την εποπτεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Αμερικής και της Financial Conduct Autority του Ηνωμένου Βασιλείου.

H H.I.G. Capital Advisors LLC, ως διαχειρίστρια κεφαλαίων, έχει επενδύσει συστηματικά και μακροπρόθεσμα στην Ελλάδα τόσο για τη διάσωση προβληματικών εταιρειών μέσω της ανακεφαλαιοποίησης τους, εξυγιαίνοντας τους και δίνοντας τους σημαντική αναπτυξιακή δυναμική, αλλά και στην εξαγορά εταιρειών, με στόχο την σημαντική ανάπτυξη τους με έμφαση στην προστιθέμενη αξία.

Οι μεγαλύτερες επενδύσεις του HIG Capital στην Ελλάδα είναι:

  • Μαιλλης ΑΕ, (2014) διάσωση εταιρείας και όλων των θέσεων εργασίας μέσω εξαγοράς δανείων και επιτυχημένης συνεργασίας με τρεις ελληνικές συστημικές τράπεζες, αναδιάρθρωση οργανωτικής δομής και της λειτουργίας του ομίλου, μεγέθυνση κύκλου εργασιών.
  • Τουριστικές Επιχειρήσεις Νότου ΑΕ, Ρόδος (2018), πρώην Aldemar Ρόδου, κεφαλαιακή αναδιάρθρωση μέσω εξαγοράς παλαιών μετόχων, με παράλληλη διάσωση της εταιρίας, πλήρης ανακαίνιση ξενοδοχειακών μονάδων δυναμικότητάς 835 δωμάτιων (2500 κλίνες) με κατηγοριοποίηση Α+ ενεργειακά (τα μοναδικά ανακαινισμένα ξενοδοχεία στην Ελλάδα σε αυτή την κλάση). Η συνολική επένδυση μέχρι σήμερα υπολογίζεται σε ποσό μεγαλύτερο των 100 εκατ. ευρώ. Διάσωση 350 θέσεων εργασίας, οι οποίες, σε πλήρη τουριστική σαιζόν, θα αυξηθούν σε 450.
  • MayorHoldings ΑΕ Κέρκυρα, κεφαλαιακή αναδιάρθρωση (2019), εξαγορά παλαιών μετόχων μετά από δική τους πρόταση (2022), σε εξέλιξη η πλήρης ανακαίνιση και επέκταση τεσσάρων ξενοδοχειακών μονάδων δυναμικότητας 1400 δωματίων (2500 κλίνες) με κατηγοριοποίηση Α+ ενεργειακά. Η συνολική επένδυση υπολογίζεται σε ποσό μεγαλύτερο των 120 εκατ. ευρώ. Διάσωση 400 θέσεων εργασίας, οι οποίες, σε πλήρη τουριστική σαιζόν, θα αυξηθούν σε 550.
  • Ελληνική Χαλυβουργία ΑΕ, διαγραφή δανείων άνω των 150 εκατ. ευρώ με ανταλλαγή οικοπέδου-παλαιού χαλυβουργείου που έκλεισε το 2012 και μέσω υπαγωγής στο αρ. 106 του ν. 3588/2007, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα τη διάσωση της εταιρείας (περίπου 600 θέσεις εργασίας) και τη συνέχιση της δραστηριότητας του χαλυβουργείου του Βόλου. Με τη σειρά της, η Η.Ι.G προχωρά στη μετατροπή του οικοπέδου σε πρότυπο κέντρο διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης (μέσω τραίνου, πλοίου, φορτηγών- trimodal) με συνολικό κόστος επένδυσης άνω των 300 εκατ. ευρώ. Το εκτιμώμενο ετήσιο όφελος για την ελληνική οικονομία ανέρχεται σε 70 εκατ. από την έναρξη λειτουργίας του, έχοντας σημαντικό πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο.
  • DimandAE, (2019) παροχή κεφαλαίων που επέτρεψαν στην εταιρεία να μεγεθύνει την κεφαλαιακή της αξία της από 65 εκατ. σε 170 εκατ. ευρώ εντός τριών ετών. Η εταιρεία θυμίζουμε πως το περασμένο καλοκαίρι εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
  • Μακιός ΑΕ – Θεσσαλονίκη (2020), Ολυμπιάς-Κανδύλης – Αθήνα (2021) εξαγορά μετόχων με διατήρηση του management και δημιουργία της μεγαλύτερης εταιρείας στον κλάδο των logistics ψυχωμένων φορτίων (μεταφορά και αποθήκευση). Τα συνολικά έσοδα από 48 εκατ. ευρώ έχουν αυξηθεί σε 65 εκατ. για το 2022, με αύξηση θέσεων εργασίας από 250 σε 300. Το σύνολο αξίας των εταιρειών εκτιμάται σε πάνω από 100 εκατ. ευρώ.
  • Kυπριώτης ΑΕ- Ξενοδοχεία, εξαγορά δάνειων από τρεις τράπεζες συνολικής ονομαστικής αξίας 140 εκατ. ευρώ (2022).
  • Δημιουργία Λειτουργικής πλατφόρμας Logistics – Streem Global AE (Sea, Truck, Rail End-to-End Mobility)
  • Δημιουργία Λειτουργικής πλατφόρμας Hospitality- ELLAResortsAE
  • Πέρα των ανωτέρω, υπάρχει σε εξέλιξη πρόγραμμα νέων επενδύσεων στην Ελλάδα που συνολικά θα φτάσει σε αξία ενεργητικού 1,5 δισ. ευρώ, με επενδύσεις ιδίων κεφαλαίων άνω των 350 εκατ. ευρώ.
spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ