Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΟι κρίσιμες εκλογές, η… νομή της εξουσίας και ο νέος ενάρετος οικονομικός...

Οι κρίσιμες εκλογές, η… νομή της εξουσίας και ο νέος ενάρετος οικονομικός κύκλος

Ανέκαθεν η… νομή της εξουσίας ήταν ελκυστική για τα κόμματα εξουσίας. Η τωρινή συγκυρία όμως, έχει κάποιες επιπλέον ιδιαιτερότητες, που θα φέρουν – όποιον πάρει τελικώς το χρίσμα διακυβέρνησης – σε πλεονεκτική – προνομιακή θέση για πολλούς λόγους.

Η χώρα έχει βγει από τον «κορσέ» των μνημονίων, της τρόικας και των θεσμών, τα περιθώρια για μεγαλύτερη πρωτοβουλία κινήσεων σε επίπεδο παροχών, διορισμών, απευθείας ανάθεσης διαγωνισμών και άλλων σημαντικών αποφάσεων υπέρ των κομματικών «στρατών», είναι ξανά σχεδόν ελεύθερα.

Η χώρα έχει «καθαρίσει» με τις ιδιαίτερα δύσκολες αποφάσεις που ταλανίζουν άλλες μεγάλες εθνικές οντότητες και οικονομίες όπως η Γαλλία, καθώς μέσω των μνημονίων και της επιτήρησης το όριο συνταξιοδότησης έχει ανέλθει στα 67 έτη.

Το brain drain είναι σε αναστροφή, επιχειρήσεις δεν φεύγουν πλέον από την Ελλάδα, καθώς η χώρα έχει γίνει ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για κάθε είδους επένδυση σε νέες τεχνολογίες (data centers) φάρμακα, τρόφιμα αλλά κυρίως τουρισμό και φιλοξενία, οπότε το πεδίο είναι στρωμένο και πολλά υποσχόμενο για έναν νέο ενάρετο οικονομικό κύκλο.

Η Ελλάδα επιστρέφει στην πρώτη κατηγορία μετά από δώδεκα και πλέον χρόνια στην επενδυτική απομόνωση, καθώς μετά τις εκλογές, ίσως στο «ραντεβού» της 20ης Οκτωβρίου, λάβει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.

Η οικονομία παρουσιάζει πλεόνασμα – ρεκόρ, ο τουρισμός οδεύει για μια άκρως εκρηκτική σεζόν, οι τράπεζες έχουν καθαρίσει από τα «τοξικά» των κόκκινων δανείων και γενικώς το οικονομικό περιβάλλον δείχνει ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ ελκυστικό.

Η πανδημία του Covid-19 που ταλάνισε όλη την υφήλιο αλλά και την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλάζοντας εκ των πραγμάτων προτεραιότητες και στοχεύσεις είναι σε αποδρομή, ενώ κυρίαρχος καταλύτης και «εγγυητής» του νέου ενάρετου οικονομικού κύκλου, είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, κεφάλαια του οποίου ήδη έχουν ξεκινήσει να έρχονται προς τη χώρα.

Ολόκληροι κλάδοι θα αλλάξουν φυσιογνωμία μέσα στα επόμενα χρόνια και έως το 2026, ενώ τεράστια είναι τα έργα υποδομής, κατασκευών, ενέργειας, καινοτομίας και άλλων που χρηματοδοτούνται παχυλώς από το Ταμείο, εξού και η πρεμούρα των κατασκευαστών να δημιουργήσουν μεγαλύτερα σχήματα.

Όλες αυτές οι εξελίξεις καθιστούν ιδιαίτερα κρίσιμες τις προσεχείς εκλογές, ενώ θα δώσουν την ευκαιρία σε όποιον τελικώς πάρει το χρίσμα διακυβέρνησης της χώρας, να διαχειριστεί ένα ιδιαίτερα αβανταδόρικο οικονομικό και επιχειρηματικό τσουνάμι που δύναται να αλλάξει προς το καλύτερο τη χώρα.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ