Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΟΗΕ: Διαπραγματεύσεις τελευταίας ευκαιρίας για την προστασία της ανοικτής θάλασσας

ΟΗΕ: Διαπραγματεύσεις τελευταίας ευκαιρίας για την προστασία της ανοικτής θάλασσας

Τα κράτη μέλη του ΟΗΕ ξεκινούν διαπραγματεύσεις σε μία προσπάθεια να καταλήξουν επιτέλους σε μία δεσμευτική συνθήκη για την προστασία της ανοικτής θάλασσας, αποφεύγοντας μία ακόμη οπισθοχώρηση που θα απομάκρυνε τον στόχο της διάσωσης και προστασίας του 30% του πλανήτη μέχρι το 2030.

«Ο τελευταίος τελευταίος!». Έπειτα από 15 χρόνια άτυπων και μετά επίσημων συνομιλιών, είναι η τρίτη φορά σε λιγότερο από έναν χρόνο που οι διαπραγματευτές συναντώνται στην Νέα Υόρκη για έναν γύρο διαπραγματεύσεων που προορίζεται να είναι «ο τελευταίος».

Αλλά αυτήν την φορά, κατά την έναρξη των συνομιλιών που θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες μέχρι τις 3 Μαρτίου, συγκρατημένη αισιοδοξία διέπει αυτόν τον γύρο των διαπραγματεύσεων στον απόηχο της ιστορικής συμφωνίας του Δεκεμβρίου στο Μόντρεαλ κατά την διάρκεια της COP15 για την Βιοποικιλότητα.

Ολες οι χώρες του κόσμου δεσμεύθηκαν τότε για την προστασία του 30% του συνόλου των εδαφών και των ωκεανών μέχρι το 2030. Η πρόκληση είναι σχεδόν ανυπέρβλητη και χωρίς την περίληψη των ωκεανών, μόνο το 1% των οποίων προστατεύεται σήμερα.

«Είμαστε αισιόδοξοι για το γεγονός ότι η COP15 για την Βιοποικιλότητα έδωσε την αναγκαία ώθηση στις κυβερνήσεις ώστε η συμφωνία αυτή να φθάσει στην γραμμή του τερματισμού», σχολίασε ο Πέπε Κλαρκ του WWF.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ