Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΟίκος FTSE: Αναβάθμισε ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή στον ευρωπαϊκό Mid Cap

Οίκος FTSE: Αναβάθμισε ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή στον ευρωπαϊκό Mid Cap

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Η έντονα ανοδική πορεία των ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή που το 2020 ήταν τα κορυφαία blue chips της αγοράς, καταγράφοντας ράλι 79,18% και 70,23% αντίστοιχα, έφερε μεγάλη αύξηση της αποτίμησης των δύο μετοχών, αναβαθμίζοντας και το διεθνές εκτόπισμά τους.

Έτσι, όπως ανακοίνωσε ο οίκος FTSE Russell, οι μετοχές των ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή αφαιρούνται από τον δείκτη FTSE Emerging Europe Small Cap και προβιβάζονται στο δείκτη FTSE Emerging Europe Mid Cap.

Θυμίζουμε ότι μετά και το ράλι περί του 25% που έχει κάνει εντός του 2021 ο τίτλος της ΔΕΗ και παρά τις σημερινές πιέσεις, η κεφαλαιοποίησή της ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ, έχοντας ανέλθει στην 4η θέση όλου του χρηματιστηρίου, πίσω ομίλους όπως Coca Cola HBC, OTE και ΟΠΑΠ. Μάλιστα, η μετοχή κινείται σε υψηλά έξι και πλέον ετών, καθώς στην περιοχή των 9 ευρώ είχε να βρεθεί από το φθινόπωρο του 2014.

Ο όμιλος Τέρνα Ενεργειακή αποτιμάται στα 1,42 δισ. ευρώ με τη μετοχή στα 12,13 ευρώ, ενώ θυμίζουμε πολύ πρόσφατα, στις 8 Ιανουαρίου 2021 βρέθηκε στο ιστορικό υψηλό των 14,78 ευρώ. Η Τέρνα Ενεργειακή βρίσκεται στην 11η θέση των κεφαλαιοποιήσεων του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο οίκος FTSE Russell, η μετοχή της Autohellas αφαιρείται από τον δείκτη FTSE Emerging Europe Micro Cap. Θυμίζουμε ότι η μετοχή της Autohellas επλήγη καθοριστικά το 2020 λόγω της εξαιρετικά άσχημης χρονιάς για τον τουρισμό. Όλες οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, οπότε όλες οι κινήσεις – εισροών και εκροών – θα γίνουν έως την Παρασκευή 19 Μαρτίου.

Θυμίζουμε ότι διεθνώς, οι κυρίαρχοι δείκτες που δίνουν «γραμμή» στο παγκόσμιο επενδυτικό σύστημα, είναι οι δείκτες των Morgan Stanley Capital International (MSCI) και FTSE Russell. Μένει να δούμε το ποιες εισροές θα υπάρξουν στις ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή το επόμενο διάστημα, με αφορμή τις ανωτέρω αλλαγές.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ