Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΝέες επενδύσεις 180 εκατ. ευρώ την τριετία από την ΑΒ Βασιλόπουλος

Νέες επενδύσεις 180 εκατ. ευρώ την τριετία από την ΑΒ Βασιλόπουλος

Νέο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα συνολικής αξίας 180 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε για την επόμενη τριετία η διοίκηση της ΑΒ Βασιλόπουλος, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Πρόκειται για 60 εκατ. ευρώ ανά έτος, που αφορά το άνοιγμα περίπου 50 καταστημάτων το χρόνο, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων θα είναι franchise. Συνολικά μέσα σε αυτά τα χρόνια σχεδιάζεται να ανοίξουν 198 νέα καταστήματα, 16 εταιρικά και 182 με τη μέθοδο του franchise.

Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας κ. Νίκος Λαβίδας, «είναι σαν να κάνουμε μια εξαγορά κάθε χρόνο, με το άνοιγμα πενήντα νέων καταστημάτων». Παράλληλα, δεν απέκλεισε ο όμιλος να εμπλακεί σε κάποια εξαγορά μικρότερης αλυσίδας, αν αυτό κριθεί επωφελές για την ανάπτυξή του, όμως προς το παρόν επιλέγει την ανάπτυξη και την αύξηση του αποτυπώματος στη χώρα, με ίδιες δυνάμεις.

Επίσης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι φέτος ο όμιλος θα επιστρέψει στην κερδοφορία, καθώς υπάρχει μερική αποκλιμάκωση στα κόστη ενέργειας, πρώτων υλών και μεταφορικών που πέρυσι ήταν η αιτία για την εμφάνιση ζημιών 2 εκατ. ευρώ, (από κέρδη 42 εκατ. ευρώ το 2021), για πρώτη φορά στην 75χρονη ιστορία της εταιρείας. Τα κέρδη του 2021 ήταν στα 42 εκατ. ευρώ.

Οι περυσινές ζημιές ήρθαν λόγω των 24 εκατ. ευρώ που ήταν οι αυξήσεις στις τιμές ενέργειας, ενώ 9 εκατ. ευρώ ήταν οι πληθωριστικές αυξήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και 10 εκατ. ευρώ ήταν οι επενδύσεις σε τιμές και έκτακτες νομοθετικές ρυθμίσεις. Το 2022 έγιναν επενδύσεις 65,4 εκατ. ευρώ, που αφορούσαν τη δημιουργία 51 νέων καταστημάτων, τα τέσσερα εταιρικά και τα 47 franchise. Συνολικά, αυτή τη στιγμή η αλυσίδα διαθέτει 632 καταστήματα, 318 εταιρικά, 300 franchise και 14 Cash and Carry. Η εταιρεία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων franchise στην Ελλάδα πλέον, στο χώρο της λιανικής.

Όπως επισήμανε ο κ. Λαβίδας, περίπου 20 εκατ. ευρώ από το επενδυτικό πρόγραμμα θα διατεθούν για ενεργειακές αναβαθμίσεις και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ ώστε η εταιρεία να παίρνει «καθαρή» ενέργεια από δικές της πηγές, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η γιγαντιαία προσπάθεια αλλαγής ψυγείων στα καταστήματα του ομίλου, με νέα που καταναλώνουν πολύ μικρότερη ενέργεια.

Όπως τόνισε, πέρυσι οι ενεργειακές επενδύσεις ήταν περίπου 10 εκατ. ευρώ και περιελάμβαναν και τις αλλαγές ψυγείων αλλά και μια ολιστική ενεργειακή αναβάθμιση των καταστημάτων. Επίσης αναμένεται εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στις αποθήκες σε Μάνδρα και Οινόφυτα, που καθυστέρησαν λόγων μη επαρκούς ηλεκτρικού χώρου. Να σημειωθεί ότι το φωτοβολταϊκό πάρκο στις αποθήκες αναμένεται να υπάρχει περίσσευμα ρεύματος, οπότε είναι αναγκαία η αναβάθμιση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ ώστε να μεταγγίζεται στο σύστημα.

Όπως τονίστηκε, η μητρική εταιρεία εξετάζει τη δυνατότητα για κεντρική συμφωνία προμήθειας ρεύματος για όλες τις χώρες με διμερές συμβόλαιο, κάτι που ωστόσο έχει ακόμη δρόμο μέχρι να υλοποιηθεί. Προς το παρόν, οι συμβάσεις με εγχώριους προμηθευτές έχουν ορίζοντα μόνο δύο έως τρεις μήνες. Ήδη πάντως, όπως τονίστηκε, σε πολλά σημεία του δικτύου έχουν εγκατασταθεί συστήματα φ/β καλύπτοντας περίπου το 30% της κατανάλωσης.

Προσωπικό

Αναφορικά με τους εργαζόμενους και τα εργασιακά, ο επικεφαλής της ΑΒ Βασιλόπουλος επισήμανε πως ένα από τα κυριότερα προβλήματα όλων των αλυσίδων είναι η ανεύρεση προσωπικού. Όπως τόνισε, πέρυσι έφυγαν οικειοθελώς από την εταιρεία 878 εργαζόμενοι, οπότε από τα 14.774 άτομα που απασχολούσε το 2021, στο τέλος του 2022 απασχολούσε 13.896, που μεταφράζεται σε αριθμητική μείωση κατά 878 άτομα. Από αυτούς, όπως δήλωσε, το 87,5% δηλώνει ικανοποιημένο, ενώ συμπλήρωσε πως η εταιρεία δίνει πάνω από τον κατώτερο μισθό, συν μπόνους, ενώ διατηρείται η προσφορά των 50 ευρώ μηνιαίως σε κάθε εργαζόμενο για αγορές στο κατάστημα.

Στόχοι βιωσιμότητας και κοινωνική προσφορά

Σχετικά με τους στόχους βιωσιμότητας, όπου η αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος είναι εδώ και χρόνια πρωτοπόρα, έχοντας αναλάβει πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του φαινομένου της σπατάλης τροφίμων, ο κ. Λαβίδας σημείωσε πως έως το 2050 θα μηδενίσουμε τους ρύπους, έως το 2025 θα έχουμε μείωση κατά 50% της σπατάλης τροφίμων, ενώ έχουμε το μοναδικό σύστημα ανακύκλωσης στην Ευρώπη, με 100 σημεία. Αναφορικά με την πάγια κοινωνική προσφορά της ΑΒ Βασιλόπουλος, τόνισε πως το 2022 η αλυσίδα έκανε δωρεές που αντιστοιχούν σε 4 εκατ. ευρώ, έδωσε 9,1 εκατ. γεύματα στο πρόγραμμα «Τρόφιμα Αγάπης», 80 χιλ. γεύματα σε μαθητές μέσω του προγράμματος »«ΔΑΙτροφή», ενώ έχει συμπληρώσει 13 χρόνια εθελοντισμού.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ