Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΝέα πρόωρη αποπληρωμή χρέους… βρέξει χιονίσει

Νέα πρόωρη αποπληρωμή χρέους… βρέξει χιονίσει

Τη φράση «βρέξει-χιονίσει» την υιοθέτησε ο υπουργός Οικονομικών για να στείλει μήνυμα ότι η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS συνιστά προτεραιότητα για την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο.

Μπορεί όμως να ταιριάξει γάντι και όσον αφορά στη διαδικασία πρόωρης αποπληρωμής του ελληνικού χρέους. Ή πιο απλά πρόωρη αποπληρωμή χρέους θα γίνει μέσα στο 2024… βρέξει χιονίσει. Σε τι συνίσταται η βροχή; Να γίνει αποδεκτό το αίτημα της Ελλάδας να αξιοποιηθούν τα «κλειδωμένα» ταμειακά διαθέσιμα της χώρας συνολικού ύψους 15,3 δις. ευρώ ώστε να γίνει πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων που έχει συνάψει η Ελλάδα με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Μάλιστα, αν «ξεκλειδώσει» το λεγόμενο σκληρό μαξιλάρι, τότε ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει σε τρεις διαδοχικές πρόωρες αποπληρωμές χρέους. Η πρώτη θα γίνει φέτος και θα αφορά στις δόσεις των ετών του 2026-2027, η δεύτερη θα γίνει του χρόνου και θα αφορά στις δόσεις του 2028 και του 2029 και η 3η δόση θα γίνει το 2026 και θα αφορά τις χρονιές 2030 και 2031.

Και αν χιονίσει; Αν για κάποιο λόγο δεν υπάρξει η συμφωνία με τoν ESM, τότε ο ΟΔΔΗΧ προσανατολίζεται να αξιοποιήσει τα «ελεύθερα» ταμειακά διαθέσιμα ώστε να πληρωθούν πρόωρα και πάλι οι δόσεις των διμερών δανείων. Αν και είμαστε ακόμη στο ξεκίνημα της χρονιάς, οι εισπράξεις φαίνεται να πηγαίνουν πολύ καλά κάτι που αν συνεχιστεί, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας θα πάνε καλύτερα από ότι προϋπολογίζαμε. Έτσι, θα υπάρξει πρόωρη αποπληρωμή τουλάχιστον των δόσεων του 2026 κάτι που απαιτεί περί τα 2,6 δις. ευρώ. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ