Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΝέα οχήματα στις ράγες του μετρό

Νέα οχήματα στις ράγες του μετρό

Στη διεξαγωγή δύο διαγωνισμών για την προμήθεια νέων συρμών προχωρά σύμφωνα με πληροφορίες η Αττικό Μετρό. Στόχος είναι συνολικά 15 συρμοί να ενισχύσουν τον στόλο του μετρό της Αθήνας σε διάστημα πέντε ετών.  

Ο ένας διαγωνισμός θα αφορά επτά νέους διρευματικούς συρμούς οι οποίοι θα ενισχύσουν τα δρομολόγια προς το αεροδρόμιο. Το κόστος τους ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ καθώς αποτελούν ειδική τεχνολογία μιας και χρησιμοποιούν δύο συστήματα ηλεκτροκίνησης. Το πρώτο είναι το κλασικό για συστήματα Μετρό και το οποίο αντλείται από την “τρίτη ράγα” στην επιδομή της γραμμής. Το δεύτερο είναι από τον παντογράφο, δηλαδή από την εξηλεκτρισμένη εναέρια γραμμή από όπου τροφοδοτούνται τα τρένα.

Οι επτά νέοι συρμοί θα έρθουν να συμπληρώσουν τους επτά υφιστάμενους συρμούς 2ης γενιάς που λειτουργούν από το 2004 (Hawna-Rotem) και θα ενισχύσουν τις συχνότητες των δρομολογίων προς το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Σήμερα λόγω και της επέκτασης προς Πειραιά τα δρομολόγιο εκτελούνται ανά 36 λεπτά. Με την έλευση των επτά νέων συρμών θα υπάρχει ικανό τροχαίο υλικό για να εκτελείται το δρομολόγιο και να μπορεί να γίνεται με εύρυθμο τρόπο η συντήρηση.

Δεύτερος διαγωνισμός

Παράλληλα η Αττικό Μετρό αναμένεται να προκηρύξει και ένα δεύτερο διαγωνισμό για την προμήθεια οκτώ νέων συρμών. Το κόστος αυτών των συρμών υπολογίζεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι πέρα από τον εμπλουτισμό του στόλου και η κάλυψη της επέκτασης κατά 4 χιλιόμετρα που θα φέρει η επέκταση της γραμμής 2 προς Ίλιον.

Οι συρμοί αυτοί θα εξυπηρετήσουν επίσης και τις ανάγκες συντήρησης των συρμών που είναι απαραίτητες για να μπορεί το σύστημα στο σύνολο του να λειτουργεί με περισσότερη ευχέρεια. Σε αυτούς θα ενσωματώνουν όλες οι τελευταίες τεχνολογίες της σιδηροδρομικής βιομηχανίας και θα έχουν “έξυπνες” λειτουργίες.

Θα είναι η πρώτοι συρμοί που θα έρθουν για το Μετρό της Αθήνας μετά την τελευταία προσθήκη του 2014 όταν ήρθαν 17 συρμοί (Hyundai Rotem) 3ης γενιάς για να καλύψουν τότε τις επεκτάσεις του Μετρό προς Ανθούπολη, Ελληνικό, Αγία Μαρίνα και Πειραιά.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ