Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΜ. Μυρογιάννη: Το δίκαιο εμπόριο, κινητήρια δύναμη οικονομικής ανάπτυξης και σύγκλισης των...

Μ. Μυρογιάννη: Το δίκαιο εμπόριο, κινητήρια δύναμη οικονομικής ανάπτυξης και σύγκλισης των χωρών

Στον καθοριστικό ρόλο του διεθνούς εμπορίου για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης αναφέρθηκε η γενική γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος του ΔΣ της Enterprise Greece, Μάιρα Μυρογιάννη, κατά την παρέμβασή της στο «Financing for Development (FfD) Forum2024», το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη από το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο (ECOSOC) των Ηνωμένων Εθνών.

Μιλώντας στο πάνελ «International trade as an engine for development», η γενική γραμματέας τόνισε ότι το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο μπορεί να αποτελέσει σημαντική κινητήρια δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη και τη σύγκλιση για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Ωστόσο, το μοντέλο ανάπτυξης που καθοδηγείται από τις εξαγωγές μπορεί να μην είναι εφαρμόσιμο από όλους, τόνισε η κα Μυρογιάννη, δίνοντας το παράδειγμα της εξαγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το οποίο προϋποθέτει πρόσβαση στην τεχνολογία και τήρηση περιβαλλοντικών προδιαγραφών.

Επισήμανε δε ότι για την ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών στον Παγκόσμιο Νότο, είναι απαραίτητη η κινητοποίηση εγχώριων πόρων μέσω του σχεδιασμού αποτελεσματικής φορολογίας και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Πρόσθεσε επίσης ότι η Τέταρτη Διεθνής Διάσκεψη για τη Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης (FfD4) πρέπει να κινητοποιήσει αυξημένους πόρους, σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, και να επεκτείνει τις χαμηλού κόστους χρηματοδοτήσεις, ιδιαίτερα προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά πολλών οικονομιών του Παγκόσμιου Νότου. Ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία της μεταρρύθμισης των Πολυμερών Αναπτυξιακών Τραπεζών (MDBs), με σκοπό την προώθηση μιας πιο δίκαιης κατανομής των εμπορικών ωφελειών μεταξύ των χωρών.

Ως τρόπο αύξησης της προστιθέμενης αξίας και διαφοροποίησης των εξαγωγικών δραστηριοτήτων στις αναπτυσσόμενες χώρες, η κα Μυρογιάννη ανέφερε την υποστήριξη του ψηφιακού εμπορίου μέσω διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας, μεταξύ άλλων με τη βελτίωση της διείσδυσης του διαδικτύου και των απαραίτητων υποδομών. Απαραίτητη είναι επίσης, όπως σημείωσε, η άρση των αναποτελεσματικών ή αθέμιτων φραγμών στο εμπόριο, γεγονός στο οποίο συμβάλλουν καθοριστικά οι πολυμερείς και άλλες εμπορικές συμφωνίες και οι οποίες ευθυγραμμίζουν το εμπόριο με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και προωθούν την τήρηση ισχυρών εργασιακών και περιβαλλοντικών προτύπων. Στο πλαίσιο αυτό, έκανε αναφορά στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), στις Συμφωνίες Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης (ΣΟΕΣ) που έχουν συνάψει η ΕΕ και τα κράτη-μέλη με αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς και στη Συμφωνία της Σαμόας μεταξύ της ΕΕ και των κρατών-μελών της και του Οργανισμού Κρατών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού, που υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2023.

Κλείνοντας την παρέμβασή της, η γενική γραμματέας ΔΟΣΕ τόνισε ότι η αντιστροφή της εμπορικής ολοκλήρωσης και η μείωση της ανάπτυξης του εμπορίου μπορεί να αποτελέσουν απειλή για την ευημερία και την οικονομική ανάπτυξη τόσο για τις αναπτυσσόμενες όσο και για τις ανεπτυγμένες χώρες, οδηγώντας δυνητικά σε άνιση κατανομή των πόρων και σε απώλειες παραγωγικότητας παγκοσμίως. Δεδομένου ότι οι διεθνείς εμπορικές συναλλαγές θα πρέπει να βασίζονται σε συγκριτικά πλεονεκτήματα, η γενική γραμματέας υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητη η παροχή στοχευμένης τεχνικής βοήθειας, ώστε οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου να διαφοροποιήσουν τα προϊόντα τους και να επεκτείνουν τις υπηρεσίες τους, καθώς και να προστατευτούν από την αστάθεια των τιμών στις αγορές συναλλάγματος.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ