Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΕ. Μυτιληναίος: Σε χρηματιστηριακό «ζύγι» η μεταφορά έδρας - Νέες επενδύσεις και...

Ε. Μυτιληναίος: Σε χρηματιστηριακό «ζύγι» η μεταφορά έδρας – Νέες επενδύσεις και υψηλά κέρδη

«Για τη μεταφορά έδρας εκτός Ελλάδας και Ευρώπη δεν μπορώ να σας απαντήσω σε αυτή τη φάση, που είναι και προεκλογική περίοδος. Είναι ευαίσθητη περίοδος και οτιδήποτε θα έλεγα θα μπορούσε να είναι εκμεταλλεύσιμο». Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος και Διευθύνων Συμβουλος της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος απαντώντας σε επίμονες δημοσιογραφικές ερωτήσεις στο πλαίσιο της Γ.Σ

Μάλιστα συμπλήρωσε ότι «για το θέμα της έδρας θα είμαι σε θέση να σας απαντήσω κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, στις 27 Ιουλίου».

«Η επιλογή έδρας είναι εσωτερική επιλογή και απότοκο πίεσης μετόχων που θεωρούν ότι η μετοχή διαπραγματεύεται σε εξευτελιστικά επίπεδα και ότι στην Ελλάδα για να παρει την αξία που της πρέπει είναι δύσκολο. Αυτό είναι σε συζήτηση» σημείωσε θέτοντας ωστόσο και τον παράγοντα ρίσκο.

«Μπορείς όμως να πας στο Euronext να πέφτει ο δείκτης και η Ελλάδα να πετάει ο αντίστοιχο. Τότε λες ότιήταν μια άστοχη επιλογή.»

Πάντως ο κ. Μυτιληναίος ξεκαθάρισε επίσης ότι η όποια απόφαση ληφθεί δεν συνδέεται με την πολιτική σταθερότητα στη χώρα ενώ σχολίασε και τη συζήτηση για το θέμα των φόρων.

Νέα επένδυση σε εργοστάσιο αλουμινίου

Ο Ευαγγελος Μυτιληναίος παράλληλα σχολίασε και την στάση της ΕΕ έναντι των ΗΠΑ για το θέμα των επιδοτήσεων στη βιομηχανία.

«Η Ευρώπη συζητάει και η Αμερική έχει βάλει ήδη τα χρήματα πάνω στο τραπέζι» τόνισε.

Ο ιδιος, έκανε, επίσης, γνωστό ότι η Mytilineos εξετάζει το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει νέα επένδυση με την ανάπτυξη εργοστασίου είτε πρωτόχυτου είτε δευτερόχυτου αλουμινίου: «Πάντως, αν αυτό συμβεί θα γίνει εκτός Ευρώπης», συμπλήρωσε.

Η ΓΣ πραγματοποιείται λίγες ώρες μετά την επισημοποίηση της εισόδου του ομίλου στην αγορά του Καναδά, μέσω της εξαγοράς ηλιακού χαρτοφυλακίου ισχύος 1,4 GW από την Westbridge Renewable Energy. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα επένδυση στην ιστορία της Mytilineos, ύψους 1,7 δισ. CAD (1,16 δισ. ευρώ) για την κατασκευή 5 φωτοβολταϊκών έργων. Ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε από το βήμα της ΓΣ πως πρόκειται για μια εξαιρετική επένδυση σε μια σημαντική αγορά στην οποία, ο μέτοχος της εταιρείας Fairfax, θα συμβάλει στην ανάπτυξή της. Όπως σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος, «η εταιρεία έχει αλλάξει κατηγορία και πλέον είμαστε σε άλλα μεγέθη», συμπληρώνοντας πως «κανονικά μας μεγέθη τα είδατε φέτος πρώτη φορά και θα είναι τα κατώτερα σε σχέση με τα επόμενα χρόνια».

Τα κέρδη

Παράλληλα κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στη σημερινή (1/6) Γενική Συνέλευση των μετόχων, προέβλεψε ότι τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) θα φθάσουν κατά το 2023 στο επίπεδο του 1 δισ. ευρώ έναντι 823 εκατ. ευρώ το 2022. Ο ίδιος επανέλαβε πως η επίδοση θα επιτευχθεί παρά το γεγονός ότι έχουν υποχωρήσει οι τιμές του αλουμίνιου και του φυσικού αερίου γιατί ο όμιλος έχει αλλάξει και δεν επηρεάζεται από τις μεταβολές των τιμών.

Παράλληλα, η ΓΣ ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 1,23 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2022.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ