Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΜητσοτάκης: Επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές

Μητσοτάκης: Επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές

Επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο. Παράλληλα έκανε γνωστό ότι θα διεξαχθούν με σταυρό, ενώ όλη η χώρα θα λειτουργήσει ως μια περιφέρεια, σύστημα που είχε ισχύσει και στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Οπως είπε ο πρωθυπουργός το θέμα έπρεπε να ξεκαθαρίσει γρήγορα για να ξέρουν τα κόμματα τα δεδομένα. Θα ισχύσει σταυρός προτίμησης για να έχει ο πολίτης τον τελικό λόγο και όχι ο αρχηγός μιας παράταξης μέσω λίστας. Υπήρξε γόνιμος προβληματισμός για το ενδεχόμενο να υπάρξει διαίρεση της επικράτειας, αλλά θεωρώ ότι το ισχύων σύστημα αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη λύση. Τα κριτήρια πρέπει να είναι εθνικά και μακριά από τοπικές ιδιαιτερότητες. 

Η νέα σημαντική θεσμική πρωτοβουλία είναι ότι καθιερώνεται για όποιον το επιθυμεί εντός και εκτός Ελλάδος την επιστολική ψήφο. Οπως είπε είναι γενναία θεσμική μεταρρύθμιση γιατί διευρύνει το σώμα των ανθρώπων που μπορούν να μετέχουν στις εκλογές. Σε ότι αφορά το εξωτερικό δεν θα χρειάζεται να οργανωθούν εκλογικά τμήματα. 

Το σύστημα θα εξειδικευτεί το απόγευμα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ