Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΑΠΕΡΓΙΕΣΜε απεργίες απειλούν οι ιδιοκτήτες φορτηγών

Με απεργίες απειλούν οι ιδιοκτήτες φορτηγών

Με ορατό τον κίνδυνο η αγορά να παγώσει και να διαταραχθεί η εφοδιαστική αλυσίδα ο κλάδος των μεταφορών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση που δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης. Η πρωτοφανής αύξηση της τιμής του πετρελαίου δεν είναι δυνατόν να απορροφηθεί από τους επαγγελματίες του κλάδου των μεταφορών, οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε δεινή κατάσταση, όπως εξηγούν, έπειτα από την πολυετή οικονομική κρίση που έπληξε την χώρας μας και στην συνέχεια την πανδημία.

«Το 5% των φορτηγών έχει σταματήσει να μεταφέρει εμπορεύματα γιατί δεν τους συμφέρει, δεν βγάζουν κάτι, απλώς μπαίνουν μέσα. Ο αριθμός αυτός υπολογίζω ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται. Σύντομα θα αρχίσουμε να βλέπουμε τις πρώτες ελλείψεις στην αγορά.» υποστηρίζει στο FinUpNews.gr ο Απόστολος Κενανίδης πρόεδρος της ΟΦΑΕ (Ομοσπονδία  Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος). Η οικονομική κρίση ήταν ένα έντονο πλήγμα για τον κλάδο, ακολούθησε ο κορωνοϊός και τώρα η ραγδαία αύξηση της τιμής των καυσίμων, εξηγεί ο κ. Κενανίδης που σημειώνει ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συνάδελφοί του έχουν προχωρήσει σε παύση. «Βέβαια για τις μεγάλες εταιρείες μεταφορών είναι πιο εύκολο να δηλώσουν παύση εργασιών προκειμένου να ασκήσουν πίεση στις κυβερνήσεις τους για διευκολύνσεις. Εδώ ο κλάδος είναι κατακερματισμένος και είναι δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο.». 

Πριν από λίγες ημέρες η ΟΦΑΕ (Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος) κάλεσε τους αυτοκινητιστές όλης της χώρας σε συνέλευση προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. «Εμείς προτείνουμε τρεις εναλλακτικές μεταξύ των οποίων η επιδότηση του καυσίμου, ο ορισμός πλαφόν στην τιμή του ή η αφαίρεση του κόστους καυσίμου ή μέρος αυτού από τον τελικό φόρο που καταβάλλουμε» περιγράφει ο κ. Κενανίδης.

Οι αυτοκινητιστές δεν παρέλειψαν στη συνέλευσή τους να αναφερθούν στα παραδείγματα άλλων κρατών μελών της ΕΕ όπου όπως υποστηρίζουν έχουν ήδη ληφθεί μέτρα στήριξης του κλάδου, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης. Σύσσωμος ο κλάδος αποφάσισε να υποβάλει αίτημα προς την Πολιτεία για άμεση έναρξη διαλόγου, προκειμένου να ληφθούν κατεπειγόντως μέτρα στήριξης του κλάδου, ενώ αν αυτό δεν καταστεί εφικτό ο κλάδος θα ξεκινήσει απεργιακές κινητοποιήσεις στις 13 Απριλίου, λίγο πριν την περίοδο των εορτών του Πάσχα.

Χαρά Αυγερινού

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ