Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤΟΥΡΙΣΜΟΣΜερική ανάκαμψη, με last minute κρατήσεις, για τον τουρισμό το 2021

Μερική ανάκαμψη, με last minute κρατήσεις, για τον τουρισμό το 2021

To χειρότερο έτος για τον τουρισμό τα τελευταία 30 χρόνια ήταν το 2020 σύμφωνα με το «Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων» της Aplha Bank κατά το οποίο αναλύονται οι προοπτικές αλλά και οι κίνδυνοι του ελληνικού τουρισμού και για την τρέχουσα χρονιά.

Σύμφωνα με την τράπεζα σε αντίθεση με την μεγάλη πτώση της προηγούμενης χρονιάς εξαιτίας της πανδημίας, το 2021 θα υπάρξει ανάκαμψη στον κλάδο. Όπως επισημαίνεται τα προγράμματα εμβολιασμού αλλά και ο συνδυασμός άλλων στρατηγικών όπως τα (αυστηρότερα πρωτόκολλα υγείας, αύξηση των rapid tests) θα οδηγήσουν σταδιακά σε χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών.

Αυτή η ανάκαμψη βέβαια δεν αναμένεται πριν το καλοκαίρι του 2021, κάτι που συνομολογούν όλοι οι φορείς του κλάδου και για να επιτευχθεί θα πρέπει o τουριστικός κλάδος να προετοιμαστεί εγκαίρως, υιοθετώντας τους ενδεδειγμένους κανονισμούς ασφαλείας τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για τους εργαζόμενους.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια η ανάκαμψη του κλάδου, στα επίπεδα του 2019, θα αργήσει και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Alpha Bank δεν χρειαστεί περίπου τέσσερα χρόνια.

Αντίστοιχες ήταν και οι προβλέψεις έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) «World Tourism Barometer, January 2021», σύμφωνα με την οποία το 51% των ερωτηθέντων στην Ευρώπη αναμένει επιστροφή του διεθνούς τουρισμού στα προ της πανδημίας επίπεδα (2019), το 2023 ενώ το 35% από το 2024 κι έπειτα.

Κρίσιμης σημασίας θα είναι φυσικά και η ταχεία ολοκλήρωση και αποτελεσματικότητα των εμβολιαστικών προγραμμάτων τόσο στη χώρα μας, όσο και στις χώρες, οι οποίες -παραδοσιακά- καταλαμβάνουν σημαντικό μερίδιο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης στην Ελλάδα, αφού θα επιτρέψει μεγαλύτερη χαλάρωση των περιορισμών και βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Μέχρι στιγμής πάντως, άνω του 1/4 των πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε λάβει τουλάχιστον τη μία δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, μέχρι και την τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ ανερχόταν σε 13,2%. Στην Γερμανία, την Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία αλλά και στην Κύπρο, τα ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού (τουλάχιστον μία δόση, μέχρι και το δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου) κυμαίνονταν μεταξύ 3,8%-4,3%, ενώ, στη Ρωσία, σε 1,5%. Κι όλα αυτά όταν από τις προαναφερθείσες χώρες προήλθε σχεδόν το 40% των εισερχόμενων τουριστών, το 2019.

Στη χώρα μας από την άλλη στο ίδιο χρονικό διάστημα, είχε προχωρήσει η διαδικασία του εμβολιασμού για το 4,7% του πληθυσμού.

Ελπίδα στις last-minute κρατήσεις

Την ελπίδα των επιχειρήσεων του κλάδου στις last minute κρατήσεις επιβεβαιώνουν κι όλοι οι τουριστικοί φορείς.

Να θυμίσουμε ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, κ. Δημήτρης Φραγκάκης τόνισε ότι από πρόσφατης επικοινωνίας του με τα 14 γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό, την φετινή χρονιά θα επικρατήσει η τάση των last minute κρατήσεων και η Ελλάδα θα καταφέρει να διατηρήσει το προβάδισμα που είχε τα προηγούμενα χρόνια, χάρη και στα γρήγορα αντανακλαστικά που επέδειξε το περσινό καλοκαίρι. «Επειδή ο ελληνικός τουρισμός έχει χτιστεί σε στέρεες βάσεις πιστεύω ότι θα αποδειχτεί πιο ανθεκτικός από τον ιό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αντίστοιχα και το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί πως η άσχημη εικόνα που υπάρχει σήμερα στις προκρατήσεις, θα μπορούσε να ανατραπεί, αν υπάρξει κάποιο θετικό σενάριο από άποψη εμβολιασμών. Όπως διευκρινίζουν πηγές του ΥΠΟΙΚ, η κρίση αυτή είναι ξεκάθαρα υγειονομική και μια αλλαγή στα υγειονομικά δεδομένα θα μπορούσε να αποτυπωθεί άμεσα στις αφίξεις, επιτυγχάνοντας τον στόχο της επαναφοράς του 50% της κίνησης του 2019, που είχε τεθεί αρχικά.

Το γεγονός ότι οι κρατήσεις για το φετινό καλοκαίρι θα είναι όλες της τελευταίας στιγμής, τόνισε και η κ. Ivana Jelic πρόεδρος της FIAVET, της Ένωσης των Ιταλών Τουριστικών Γραφείων μιλώντας στην δεύτερη εκδήλωση που πραγματοποίησε η υβριδική έκθεση Greek Panorama Virtual στις 22 Φεβρουαρίου με την ζωντανή σύνδεση με την Ιταλία και την Ολλανδία.

Ενθαρρυντικό είναι ωστόσο το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται υψηλά στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών. Όπως επεσήμανε ο κ. Alessandro Biasi, Global & Strategic Partnership Manager της Alpitour World του μεγαλύτερου Tour Operator στην Ιταλία η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση στις αναζητήσεις των Ιταλών μετά την Ιταλία και μπροστά από την Ισπανία, κυρίως λόγω των αγαπημένων νησιών της από την Ιταλική αγορά. Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι από τα μέσα Μαρτίου που θεωρεί ότι κάπως θα ανοίξει η αγορά θα ξεκινήσουν οι πρώτες κρατήσεις για την χώρα μας. «Οι Ιταλοί φέτος θα ταξιδέψουν μέσα στην Ιταλία, αλλά και στη Μεσόγειο με πρώτη επιλογή τους την χώρα μας».

Νίκη Παπάζογλου

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ