Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΜείωση των ΥΚΩ: Για το 2022 η «ανάσα» στους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος

Μείωση των ΥΚΩ: Για το 2022 η «ανάσα» στους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος

Έρχεται ελάφρυνση ύψους 1,1 δισ. ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος όλων των καταναλωτών την επόμενη 4ετία  λόγω της μείωσης του κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας από την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών.

Όπως τόνισε χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο 3ο φόρουμ Renewable & Storage με θέμα «Νέο περιβάλλον, νέες αγορές, νέοι πρωταγωνιστές στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης» που διοργανώνει το energypress.gr το όφελος θα είναι 138 εκατ. ευρώ το 2022 και κλιμακώνεται σε 238 εκατ. το 2023, 348 εκατ. το 2024 και 385 εκατ. το 2025. Σημειώνεται ότι το όφελος προέρχεται από το κλείσιμο των ενεργοβόρων «φουγάρων» της ΔΕΗ στα νησιά που πλέον διασυνδέονται (Κυκλάδες, Κρήτη) και έτσι η ηλεκτροδότησή τους γίνεται όχι από μονάδες ντήζελ αλλά από το διασυνδεδεμένο σύστημα.

 «Προχωρούμε σε επενδύσεις ισορροπημένες οι οποίες έχουν σχεδιαστεί με σοβαρή μελέτη κόστους – οφέλους για να είναι επωφελείς για την κοινωνία», σημείωσε αναφερόμνος στις διασυνδέσεις και τα δίκτυα και επεσήμανε ότι μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια θα έχουμε 1,1 δις. ευρώ μείωση των τελών χρήσης στους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στις τιμές ενέργειας, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι είναι λάθος να αποδίδονται στην ευρωπαϊκή στρατηγική για την πράσινη συμφωνία και σημείωσε: «Αν ο κόσμος είχε κάνει 10 χρόνια πριν αυτό που γίνεται τώρα, θα είχαμε χαμηλότερες τιμές και λιγότερες εκπομπές ρύπων».

«Επεκτείνουμε το διαγωνιστικό σχήμα για έργα ΑΠΕ μέχρι το 2025, με την ισχύ που θα δημοπρατηθεί να προσεγγίζει τα 3 GW» τόνισε ο κ. Σκρέκας την ώρα που  έγκριση του νέου σχήματος τελεί υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αναμένεται έως τα τέλη του μήνα να αποφανθεί. Επίσης ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι προωθείται το νομοθετικό πλαίσιο και το σχήμα στήριξης για τα υπεράκτια αιολικά και διευκρίνισε ότι μέχρι το 2030 θα έχουν κατασκευαστεί πάνω από 1,5 μεγαβάτ τέτοιων έργων.

Σε σχέση με την αποθήκευση ο κ. Σκρέκας τόνισε μεταξύ άλλων: «Έχουμε αξιοποιήσει 450 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχουμε προκοινοποιήσει το σχήμα στήριξης για τον πρώτο διαγωνισμό για συστήματα μπαταριών  ισχύος 700 MW στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ αναμένουμε και τη σχετική εγκριτική απόφαση για τους υβριδικούς σταθμούς στα νησιά».

Τέλος, ο υπουργός ΠΕΝ επεσήμανε ότι ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τον κλιματικό νόμο ο οποίος θα βγει σε διαβούλευση μέσα στο επόμενο διάστημα

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ